...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Ako vam se nekada desilo, a sigurno vam se desilo...

18.12.2020.

Nikad ne mešajte stare i nove baterije!

.

Ovaj period godine je, prema statističkim podacima, vreme kada se baterije koriste najviše i najčešće. Naravno, to je posledica praznika i mnogobrojnih igračaka koje funkcionišu uz njihovu pomoć, a kojima se raduju deca širom sveta.

Ipak, nikako ne bi trebalo da se mešaju nove i stare baterije!

Na sajtovima kompanija koje su u samom vrhu proizvodnje baterija, poput firmi Duracell, Panasonic i Energizer, stoji označeno da se ne preporučuje mešanje starih i novih baterija, jer to može da poveća rizik od oštećenja uređaja i od curenja toksičnih tečnosti.

Naime, alkalne baterije sadrže oštru kiselinu, koja može da ošteti bilo koju površinu na koju potencijalno iscuri. Izlivanje ovakve tečnosti se dešava kada se mešaju stare i nove baterije u jednom uređaju, jer stare baterije mnogo brže gube napon od novih.

Čak nekada ova neravnoteža može da dovede i do eksplozije.

Ukoliko vam se ovo desi, prvo isključite uređaj, a zatim ga prebrišite vlažnom krpom, a sve baterije koje su bile unutra bacite.

Izvor:www.vesti-online.com

Možda te još zanima:

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Evropljani će sami menjati baterije na telefonima

Potrošačima u Evropskoj uniji moraće da bude omogućeno da sami menjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i…

.

Nissan razvija baterije koje bi mogle značajno da obore cenu električnih automobila

Nissan je predstavio fabriku za proizvodnju prototipova za laminirane potpuno čvrste baterije - tehnologiju koja potencijalno menja igru i koju se japanski…

.

Najmanja baterija na svetu kao zrno soli

Grupa eksperata s Univerziteta u nemačkom gradu Čemnic razvila je najmanju bateriju na svetu, što je ogroman korak u budućnost.

.

Znoj umesto baterije

Uređaji koje nosimo na sebi, poput satova ili fitnes narukvica, do sada su radili uz pomoć baterija. Tome bi uskoro…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo