...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Ako dobijete poziv sa nepoznatog stranog broja na WhatsAppu – ne javljajte se

02.06.2023.

Sve veći broj ljudi prijavljuje da dobijaju neočekivane pozive na WhatsAppu sa stranih brojeva. Ovi pozivi mogu biti deo prevara pa je od ključne važnosti da budete oprezni i brzo reagujete kako biste se zaštitili. Evo šta bi trebalo uraditi ako dobijete takve pozive ili poruke.

.

Ne javljajte se i ne odgovarajte: Kada dobijete poziv sa međunarodnog broja koji ne prepoznajete, preporučljivo je da se ne javljate i ne odgovarate porukom. Kontakt sa nepoznatim pozivaocima može da vas izloži riziku da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.

Blokirajte broj: Koristite funkciju blokiranja dostupnu na WhatsAppu da biste sprečili dalje pozive ili poruke sa tog broja. Blokiranjem broja više nećete imati neželjenu komunikaciju sa pozivaocem.

Prijavite i označite broj: WhatsApp korisnicima pruža opciju da prijave i označe sumnjive ili neželjene pozive ili poruke. Koristite ovu funkciju da obavestite WhatsApp o tome. Prijavljivanje broja može pomoći platformi da preduzme odgovarajuće mere i spreči slične pojave.

Budite oprezni sa ličnim podacima: Izbegavajte deljenje ličnih ili osetljivih informacija sa nepoznatim pozivaocima, posebno ako vas zovu iz inostranstva. Prevaranti mogu pokušati da izvuku lične podatke ili finansijske informacije pod maskom legitimnog razgovora.

Budite u toku i edukujte se: Informišite se o najnovijim prevarama koje ciljaju na korisnike WhatsAppa, kao i o taktikama koje prevaranti koriste da biste prepoznali i izbegli potencijalne pretnje. Redovno proveravajte pouzdane izvore tražeći informacije o novim prevarama i savete o zaštiti na mreži.

WhatsApp aktivno radi na poboljšanju bezbednosnih mera i sprečavanju prevara. Međutim, korisnici takođe moraju preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbednost i biti oprezni dok koriste platformu.

Prateći navedene mere predostrožnosti, možete svesti na minimum rizik da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.

Izvot:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

WhatsApp radi na funkciji "omiljeni kontakti"

WhatsApp, u vlasništvu kompanije Meta, navodno razvija funkciju koja će korisnicima omogućiti odabir omiljenih kontakata radi praktičnijeg postavljanja poziva na…

.

Nema više Seen statusa: Evo kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Instagramu

Adam Moseri, šef Instagrama, je objavio screenshot menija za privatnost i sigurnost direktnih poruka, koji pokazuje kako korisnici mogu pristupiti…

.

WhatsApp omogućava prijavu bez lozinke za korisnike Androida

Korisnici WhatsApp-a mogu sigurno da se prijave na svoje naloge koristeći prepoznavanje lica ili skener otiska prsta na svom telefonu…

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

.

Nove opcije na WhatsApp-u za privatnost i pozive

Sa novim ažuriranjem, WhatsApp donosi promene kojima želi da spam pozive načini manje iritantnim, kao i da korisnicima omogući izbor…

.

Stiže zakon o veštačkoj inteligenciji

Zakon o veštačkoj inteligenciji bi trebalo da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci. Evropski parlament je usvojio sveobuhvatnu zakonodavnu regulativu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo