...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

Vežbanje po tropskoj vrućini veoma rizično

01.07.2021.

Vežbanje po tropskim letnjim danima može ozbiljno da nam naruši zdravlje ako ne vodimo računa o temeljnim pripremama. Veliki broj džogera, vežbača, biciklista, neće odustati kada vidi najavu za temperature koje posednjih dana idu i do 40 stepeni celzijusa. Niko ne voli da remeti rutinu, ali se baš zbog toga dešava da ljudi kolabiraju, dehidriraju, pa čak i da završe na urgentnom.

.

Novosađanka Dragana Vranić nije prekinula vežbanje u teretani, bez obzira na vremenske uslove.

"Nisam pravila nikakve promene u toku leta. Štaviše i češće bih dolazila, prija mi trening ujutru jer imam energije ceo dan. Znam da se to ne preporučuje, ali rizikovaću", kaže Danijela.

Ipak, u ovakvim uslovima potrebno je preispitati prioritete, upozoravaju stručnjaci. Lekar sportske medicine Vladimir Galetić kaže da bi u dane, kada se temperatura usija, trebalo izbeći svaku vrstu fizičke aktivnosti, naročito na otvorenom.

"Ne treba vežbati u tropskim danima. Treba da se zna, organizam je limitiran, pogotovo na mikroklimatske promene, koje mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih poremećaja organizma. Prema tome, ništa vežbačima neće značiti i ako preskoče te ekstremne temperature", kaže Galetić.

Prema njegovim rečima, visoke temperature ostaju i uveče, u danu kada vlada tropska temperatura. Tako je i ujutru iako nema direktnog udara sunca, a događaju se i velike oscilacije temperature.

"Zato bih savetovao da se uopšte ne vežba kada postoje tako visoke ili značajno promenjive temperature. Problem, osim topline vazduha, predstavlja i visoka vlažnost, zato treba biti razuman i sačekati koji dan", kaže Galetić.

trening3 jpeg

Klimatizovane prostorije su u takvo vreme prihvatljivije i prijatnije, ali nose svoje rizike.

"Vežbanje u klimatizovanoj prostoriji je svakako prijatnije, ali nije fiziološki zdravije. I tu postoji niz zamerki. Vežba se i više nego što treba, a efekat je daleko manji i čak i u tim slučajevima treba odrediti neku razumnu meru", upozorava Galetić

Fitnes instruktorka Marija Branković objašnjava kako bi leti trebalo da izgleda naše vežbanje i pod kakvim uslovima.

"Treba izbegavati period između 10 i 16 časova. Doći ujutru, a to najviše važi za džogere. Trčanje oko 6 ujutru je idealno u ovakvim uslovima, sve kasnije je rizično. Ostali na vežbanje ne bi trebalo da dolaze posle 10 časova jer je veoma teško trenirati. Bolje je da trenirate u klimatizovanim fitnes centrima, ali i tu treba imati meru", kaže Marija za Oradio.

Biciklista Zoran Slavković dodaje da ljubitelji biciklizma najčešće neće oklevati da na put krenu i po ovako visokim temperaturama, iako to nije ni malo preporučljivo.

"Treba se obući u odeću od kvalitetnih aktivnih materijala. To košta, ali pravi ogromnu razliku za telo u ovakvim uslovima. Ako već morate da vozite, jedite samo ono što vam prija, a da je lagano. Bez eksperimentisanja i bez jakih mesnih obroka, bez čokolada i slatkiša. Takođe treba sa sobom nositi dosta vode i izotonika, ukoliko ih volite", kaže Slavković.

trening1 jpeg

Prema njegovim rečima, čak i tako pripremljeni i naviknuti na teške uslove, vozači rizikuju sunčanicu, kolaps organizma i sve druge neželjene posledice.

"Iskusni vozači znaju šta znači voziti na 40 stepeni i neće sebe izlagati tom naporu ako već nisu na nekom takmičenju. Rekreativci nipošto ne bi trebalo da voze u tim uslovima, već da sačekaju neku pogodniju temperaturu", objašnjava Slavković.

Naši sagovornici upozoravaju da u ovakvim tropskim uslovima vodu treba da pijete pre, za vreme i posle treninga. Za obroke treba birati što više lisnatog povrća, kao i jagode, krastavac, celer, paradajz, papriku, lubenicu, jednom rečju, sve one namirnice koje sadrže visok procenat vode, a ne opterećuje stomak. Vežbanje se preporučuje rano ujutro ili uveče, a odustati treba čim se oseti i najmanja slabost.

P.K. 

Možda te još zanima:

.

Street workout te vodi ka zdravom životu, a možda i na Olimpijadu

Street workout se najlakše može opisati kao umetnost vežbanja. Najrazličitije akrobacije, vežbe ponavljanja i izdržljivosti - sve to može da…

.

Šest univerzalno zdravih navika za 2022. godinu

Kada dođete u određene, khm, godine, očekuje se da ste manje-više sredili život. Dakle, u dvadesetim i tridesetim se pretpostavlja…

.

Badminton nije samo rekreacija

Prvi maj, nekada poznat i kao Praznik rada, koji nam stiže uskoro, u svetu se veoma često obeležava protestima kojima…

.

Video treninzi na Instagramu

Vežbanje ponekad najviše zavisi od motivacije. Uvek dođu dani kada vam se ne radi ništa i kada biste po ceo…

.

Radi jogu za vreme karantina

Kako nam je smanjena fizička aktivnost tokom vanrednog stanja, potrebno je da je obezbedimo u uslovima u kojima se nalazimo.…

.

E-sport u Srbiji: Borba protiv predrasuda i neuvažavanja

Tokom poslednje dve decenije, e-sport je postao ozbiljna privredna grana - turniri se organizuju širom sveta, timovi se trude da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo