...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Sport

Street workout te vodi ka zdravom životu, a možda i na Olimpijadu

30.03.2022.

Street workout se najlakše može opisati kao umetnost vežbanja. Najrazličitije akrobacije, vežbe ponavljanja i izdržljivosti - sve to može da se podvede pod ovaj sport. Za uspešno bavljenje potrebna vam je, pre svega, volja da pobeđujete sami sebe i postavljate nove granice svojih sposobnosti.

.

foto: privatna arhiva

Najzaslužniji za razvoj i popularizaciju ovog sporta su YouTube i atlete poput Amerikanca Hanibala Kinga koji je svojim snimcima uličnog vežbanja privukao mnoge. Upravo na ovaj način je svoju street workout priču započeo i jedan od osnivača Bar strong kolektiva Srđan Arsenović.

"Krenuo sam da treniram na šipki za trešenje tepiha i nisam znao da je to street workout dok nisam nisam video Youtube klipove. Kada smo malo savladali osnovne elemente, otišli smo na vežbalište na Keju tamo počeli da vežbamo. Ljudi koji su šetali su prilazili, zastajali i gledali. Dešavalo se da deca govore roditeljima da hoće da se bave time", kaže naš sagovornik.

Street workout u sebi kombinuje vežbe snage i akrobatiku. Podseća na gimnastiku, ali je dosta slobodnije, objašnjava Srđan.

"Nije striktno da moraš stvari da radiš na određeni način i da te za to ocenjuju. Kako ti dođe, tako vežbaš. Jedan deo su vežbe ponavljanja, a drugi je slobodan stil. Vežbe ponavljanja su apsolutni zgibovi, obični zgibovi, sklekovi, propadanja, čučnjevi, trbušnjaci... Kada krenu, svi rade te vežbe i potom se odlučuju da li da pređu na slobodan stil ili ne“, priča naš sagovornik.

streetworkout1 png

Mladi sa kojima smo razgovarali ističu da je prednost ovog sporta upravo u tome što ne zahteva nikake posebne uslove:

"Imam dosta prijatelja koji se bave time. Dobro je što na svakom ćošku ima mesta za vežbanje. To su osnovne vežbe i može da se postigne dosta toga bez plaćanja teretane i treninga".

"Koliko sam čuo od fitnes instruktora, to ne doprinosi snazi nego te samo 'izdefiniše'. Pre bih vežbao u teretani".

"To je bitno mladima jer nemaju toliko mesta u zatvorenim prostorima za vežbanje. Mladi su željni da poboljšaju fizičku snagu i vežbališta na ulici su značajna za to".

streetworkout2 png

Popularnosti ovog sporta kod nas doprinela je i pobeda Bar strong kolektiva u poznatom serijalu "Ja imam talenat". Od tada su na mnogim mestima izgrađena vežbališta na kojima se svakoga dana okuplja veliki broj mladih. Sada su ambicije da ulično vežbanje postane deo porodice olimpijskih sportova.

"Smatram da je potencijal veliki, jer svaka država ima svoju asocijaju i organizuje takmičenja, a taj sport nije priznat. Organizovali smo i prvi svetski Street workout kup u Novom Sadu, na Trgu Republike. Bilo je takmičara iz celog sveta. Imali smo pregovore sa Olimpijskim komitetom koji nam je dao proceduru kako da postanemo deo toga. Potpisali smo sporazume sa organizacijama širom sveta i sada radimo na tome", priča Srđan.

U cilju promocije ovog sporta, Srđan je osnovao i organizaciju "Prava strana ulice". Cilj im je da kroz ovaj sport mlade okrenu zdravom načinu života.

Uličnim vežbanjem bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up, koju možete poslušati ovde:

 

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šest univerzalno zdravih navika za 2022. godinu

Kada dođete u određene, khm, godine, očekuje se da ste manje-više sredili život. Dakle, u dvadesetim i tridesetim se pretpostavlja…

.

Badminton nije samo rekreacija

Prvi maj, nekada poznat i kao Praznik rada, koji nam stiže uskoro, u svetu se veoma često obeležava protestima kojima…

.

Video treninzi na Instagramu

Vežbanje ponekad najviše zavisi od motivacije. Uvek dođu dani kada vam se ne radi ništa i kada biste po ceo…

.

Radi jogu za vreme karantina

Kako nam je smanjena fizička aktivnost tokom vanrednog stanja, potrebno je da je obezbedimo u uslovima u kojima se nalazimo.…

.

Digitalni fitnes instruktor

Ako ne stižete u teretanu, a želite da vežbate, imamo rešenje za vas. 

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo