...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

Sve popularniji mačevanje i ples oko šipke

22.02.2016.

Izgovori da ne znate kojim biste se sportom bavili su nedopustivi jer je izbor zaista veliki. Osim popularnih fudbala, košarke, odbojke, postoje i oni, malo neobičniji sportovi. Tu su egzotični ples oko šipke i ronjenje, drevno mačevanje, bacanje kugle i mnogi drugi.

.

Ivana Ivković, foto: privatna arhiva

Pole fitness, odnosno ples oko šipke, kombinacija je akrobatskih veština na šipci i pokreta preuzetih iz različitih plesnih tehnika. Ivana Ivković iz Pole Finess studija Hedera kaže da ga treniraju mlade devojke, studentkinje, ali i majke sa decom, i ova aktivnost više nema nikakve veze sa striptizom.

"Pokušavam da objasnim da iako je šipka bila rekvizit koji se koristio u noćnim klubovima, sama aktivnost plesa i akrobatike na šipci je toliko evoluirala da postoji mnogo stilova, različitih vrsta pole densa i pole fitnesa, i većina njih je udaljena od tog senzualnog plesa, koji se vezuje za noćne klubove", kaže Ivana.

Osim pole fitness-a koji treniraju devojke, mačevanje je popularno među pripadnicima oba pola. Tome je doprinela "Igra prestola" i druge serije i filmovi u kojima se popularizuje ovaj sport. Veselko Dumitrov, trener mačevanja, kaže je mačevanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova, koji je na programu Olimpijskih igara od 1896. godine.

"To je sjajan vid rekreacije, kojom se ljudi u svetu masovno bave dva, tri puta nedeljno“, kaže Dumitrov. On dodaje da klub radi radnim danima od 19.30 do 22 sata, mesečna članarina je 2.000 dinara, a klub se nalazi u Osnovnoj školi 'Đorđe Natošević'," kaže Dumitrov.

macevanje1 jpgfoto: novisad.rs

Jedan od izbora za rekreaciju je i američki fudbal. Posebno je popularan klub "Vojvotkinje", u kome treniraju samo devojke. One treniraju beskontaktnu varijantu fudbala, takozvani "flag football". Igra se bez opreme, jer nema obaranja igračica, a poenta je u tome da se rivalki oduzme zastavica koja joj se nalazi oko struka.

Oba pola su veoma zainteresovana za ronjenje, za koje nije potreban odlazak na neku egzotičnu destinaciju. Lazar Gavrić, predsednik ronilačkog kluba Danubius, preporučuje obuke rekreativnog ronjenja.

"Obuka traje do četiri sedmice. Treninzi u bazenu su dva puta sedmično, uz korišćenje opreme i vežbe, a predavanja su jednom sedmično. Nakon završene obuke postoji mogućnost da polaznici idu na ronilačke ekskurzije, koje organizuje naš ronilački klub na morima i jezerima", objašnjava Gavrić i napominje da je za bavljenje ronjenjem potreban lekarski pregled.

Kuglanje je takođe veoma popularno. Kuglaška ekipa Srbije je višestruki prvak sveta. Rajko Rajak, upravnik kuglane, kaže da, iako izgleda lako, upala mišića je za početnike zagarantovana. Zato je, pre bacanja kugle, neophodno tridesetminutno zagrevanje.

"Cena u kuglani je 480 dinara za sat vremena jedne staze pre podne i 600 dinara sat vremena posle podne. Da bi izbegao, ili bar umanjio upalu mišića, onaj ko prvi put baca ne bi trebalo da baci više od 10 ili 15 kugli", kaže Rajak. On još naglašava da je za ulazak u kuglanu potrebno doneti čiste patike u torbi.

Radmila Leovac

 

Možda te još zanima:

.

Vreme je za Street Fighter 6!

Novi naslov u Street Fighter serijalu ugledaće stvetlost dana 2023. godine. Sudeći po do sada dostupnim informacijama, kreatori su se…

.

FIFA 23: Kraj jedne ere

FIFA 23 će biti poslednja igra u serijalu koji je kompanija EA Sports pravila preko tri decenije. Biće to ambiciozan…

.

EA Sports napušta FIFA brend

FIFA 23 će biti poslednji naslov u popularnom serijalu fudbalskih igara. Posle tri decenije, partnerstvo između EA Sportsa i svetske…

.

Nintendo Switch Sports: Rekreacija na ekranu

Wii Sports je krajem prve decenije 21. veka postao neverovatan hit, koji je zaludeo igrače širom sveta. Sada je pred…

.

Večiti derbi: Praznik fudbala ili festival prepucavanja

Poslednji fudbalski "Večiti derbi" završen je bez golova i ubrzo će, kao i većina onih koji su odrigrani nekoliko godina…

.

Nigde na svetu se ne prenosi toliko fudbala kao kod nas

Komentator Sport Kluba Vladimir Novaković jedan je od onih "glasova iz kutije" uz koje provodimo vikende. Najčešće ga vezujemo uz prenose engleske…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo