...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Lifestyle / Putovanja

Toskana trejl: biciklistički izazov za novosadske srednjoškolce

17.06.2024.

Teško je zamisliti nešto što plemenitije i pozitivnije oblikuje duh mladog čoveka od dobrog putovanja! Mislim na ono pravo, avanturističko putovanje, gde zalutaš u ulicama nepoznatog gradića i završiš veče sa lokalcima u kafani. Ima li šta bolje za sazrevanje, upoznavanje sveta i razvijanje kosmopolitskog duha? 

.

Jednu takvu avanturu organizovala su četvorica mladića, učenici trećeg razreda Jovine gimnazije u Novom Sadu: Kosta, Nemanja, Aleksej i Nebojša. Uzeli su sedam dana slobodno iz škole i otišli na "čas u prirodi" i to, ni manje ni više, nego u prelepu Toskanu, na tzv. Tuscany trail - bikepacking avanturu u srcu Italije. Tokom osam dana prečešljali su Toskanu biciklima uzduž i popreko, prešavši 465 kilometara.

"Ovo je jedanaesti put da se organizuje 'Tuscany trail'. Video sam to na mrežama i predložio drugarima, tj. pitao ko je za to da probamo… I nas četvorica smo se dogovorili. Svi smo treća godina Jovine gimnazije, volimo da putujemo, ali ne idemo u isti razred. Našli smo se na horu", priča Nemanja Krčo za Oradio.

toskana1

Dva momka su ponela bicikle iz Novog Sada, dok su dvojica iznajmila bicikle u Italiji. Avionom su putovali do Milana, a zatim vozom do početne tačke u selu Donoratiko na obali mora.

"U pitanju je kružna ruta", kaže Kosta Mašulović. "Kreće se iz malog sela Donoratiko, gde je i završna tačka. Tokom tih sedam dana, na stazi je bilo oko 5.000 učesnika iz celog sveta. Mi smo bili ubedljivo najmlađi. Svi ostali su imali najmanje 25 godina. Bilo je i ljudi u sedamdesetim godinama. Sreli smo jednu devojku iz Srbije i dosta njih iz regiona", kaže on.

Nisu "klasični turisti"

Spavali su u šatorima, što im je bilo prvo kamping iskustvo, a hranili su se usput u supermarketima, gde su cene slične kao u Srbiji. Nekoliko puta su seli u restoran i probali lokalne specijalitete, ali su se uglavnom trudili da budu što skromniji, kaže Kosta.

toskana 5

"Nismo želeli da to bude neko turističko putovanje, nismo tražili komfor. Trudili smo se da trošimo što manje i da osetimo draž boravka u prirodi".

Najveći utisak na njih ostavila je upravo priroda i mnogo ljubaznih i nasmejanih lica, sportista-rekreativaca, ali i lokalaca.

Sledeće godine pred njima je najduži raspust između srednje škole i fakulteta. Na zapadu je običaj da se pravi pauza i to vreme iskoristi za putovanja i razmišljanje o budućnosti, što nije loš običaj.

toskana4

Kada bi svako proputovao tokom svojih tinejdžerskih dana, usuđujem se reći, na svetu bi bilo manje nerazumevanja, mržnje i ratova.

Planovi za novu avanturu

Ova četiri mladića ne planiraju da prave pauzu u školovanju pre fakulteta, ali će ta tri meseca, kažu, iskoristiti za neku novu avanturu.

Kako su se proveli u Toskani, da li je bilo nepredviđenih situacija i koliko ih je sve koštalo, poslušajte u novoj epizodi ŠpacirBećara na podkastu Oradija:

M. Jakovljev

foto: privatna arhiva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

.

Business run je trka u kojoj svi pobeđuju

Jedan od najvećih sportskih događaja u novijoj istoriji Novog Sada svakako je bilo Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu, održano prošle…

.

"You are an Ironman" ostane za čitav život

Da biste postali "Ironman" potrebno je da isplivate 3,8 kilometara, vozite bickl 180km i istrčite veliki maraton u njegovoj standardnoj…

.

Vožnja pored Dunava vraća u detinjstvo

Gradska legenda, dobar momak, u mladosti iskreni sportista, a potom, u najboljim godinama fanatični rekreativac. Ako tražite čoveka čiji je…

.

Varanje u video igrama pogađa i virtuelni biciklizam

Online platforme za virtuelni biciklizam postale su popularne tokom karantina, među njima i Zwift koji omogućava da se zadnji točak na biciklu…

.

Orao pao, orao pao

Jedan stanovnik Floride suočava se sa više optužbi, nakon što je upucao Volmartov dron za dostavu.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo