...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Vožnja pored Dunava vraća u detinjstvo

16.07.2021.

Gradska legenda, dobar momak, u mladosti iskreni sportista, a potom, u najboljim godinama fanatični rekreativac. Ako tražite čoveka čiji je odnos prema sportu čista, neiskvarena ljubav, to je on. Na drugoj strani, ako tražite nekoga ko će vam rekreaciju učiniti najboljim delom dana onda je to on, Stevan Pilipović Pili.

.

Namera nam je da te iskoristimo kao turističkog vodiča. Upoznaj nas sa biciklističkom infrastukturom (postojećom i nepostojećom) i lepim mestima duž Dunava, bilo da su za rekreaciju ili su istorijska, ili je samo lep šumarak za predah u pitanju.

Ja sam pre svega ljubitelj prirode i rekreativnog biciklizma. Svima bih preporučio da u ovom ludom vremenu, punom stresa, okrenu sebe prirodi i rekreaciji. Izdvojiću turu od Šodroša, preko Kamenjara, Veternika, Futoga, Begeča, Glođana i Čelareva, sve do Bačke Palanke.

Ta deonica je prelepa i bezbedna, jer nije opterećena saobraćajem. Sama vožnja vraća u detinjstvo i vremena kada je priroda bila bogatija i manje oštećena.

Vožnja do Bačke Palanke zvuči naporno, u stvari je to, po mom mišljenju, vrhunski hedonizam. Zato što mi ne vozimo to kao profesionalci, ne trkamo se, zaustavljamo se na mnogim mestima, posećujemo prelepe male, divlje plaže, naročito između Begeča i Gložana.

Ima i puno divnih čardica uz sam Dunav u kojima se može okrepiti, popiti kafa ili uživati u ribljoj čorbi. Često praktikujem da se sa ekipom prebacim skelom na sremsku stranu. Od Futoga do Beočina, ili od Begeča do Banoštora. Međutim, to preporučujem uz dozu rezerve, jer je saobraćaj gust, pa nije preporučljivo za rekreaciju. Na bačkoj strani staza je za svaku pohvalu i ide sve do Polojske šume kod Bačke Palanke. Vozeći se ovom stazom čovek se potpuno resetuje. Sav stres kojem smo izloženi nestaje, a noć ćete prespavati kao beba.

pili2 png

Da li bi nas upoznao sa celom stazom, sa tačnim usputnim stanicama?

Neka polazna tačka bude Šodroš, za koji se svi borimo, idemo preko Kamenjara, ulazimo u Futog. U Futogu, duž keja, ima divnih klupica koje su odlične za prvu pauzu. Nastavljamo do izlaza iz Futoga, tu ćemo da stanemo u divnoj maloj čardi Dunavac. Prelepo, egzotično mesto. Vratimo se na dolmu i idemo prema Begeču. Ovo je prelep deo, priobalje, šumarak, Dunavac, izgleda božanstveno.

Stižemo u Begeč, a onda i u čuvenu čardu "Kod Braše". Obavezno pauza. Nastavljamo prema Gložanu. To je tri do četiri kilometra. Na tom potezu imamo dve predivne plažice. Male, divlje plaže. Zbog visokog vodostaje one su sada pod vodom, ali za nekoliko dana tamo će biti prava bajka. Plaže su peskovite, a Dunav je čist koliko može biti. Kupanje na tim plažama je vrhunski užitak.

U nastavku, na ulazu u Gložan je ponovo lepa čarda. Njih pominjem jer su zaista vredne pažnje i posete. Posle nekoliko kilometara je Čelarevo i prelepa čelarevska plaža, koja prilično nalikuje novosadskom Štrandu, samo u manjem izdanju. Slede dva kilometra do Polojske šume. Tu nema staze, nego je off road varijanta. Za povratak imam spisak drugih mesta, ali to je za neku drugu priliku.

Razgovor sa Pilijem poslušajte u plejeru:

A. Bujić

Možda te još zanima:

.

Varanje u video igrama pogađa i virtuelni biciklizam

Online platforme za virtuelni biciklizam postale su popularne tokom karantina, među njima i Zwift koji omogućava da se zadnji točak na biciklu…

.

Biciklističke muke kao svakodnevna frustracija

Jednog jesenjeg dana 1865. godine, dvojica muškaraca sedela su u kafani u Ansoniji, saveznoj državi Konektikat, umirujući živce sa par…

.

Pandemija stvorila jagmu za biciklima

Posledice pandemije koronavirusa mahom su negativne, ali postoji oblast kojoj je pogodovala ta situacija. Biciklisti u Novom Sadu dobili su…

.

Biciklistička tura uz Dunav

U subotu 29. juna Eko kurir organizuje besplatnu biciklističku turističku vožnju međunarodnom biciklističkom dunavskom rutom. Okupljanje je zakazano za 16…

.

Biciklizam kao zdrav način života

Novosadski biciklista Zoltan Tarjan, za vreme svoje aktivne karijere koja je nedavno okončana bio je dugogodišnji reprezentativac naše zemlje ali…

.

Pitali smo o vakcinama umesto vas

Iako vakcina predstavlja jedno on najznačajnijih medicinskih dostignuća, tema u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa i dalje je praćena dezinformacijama,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo