...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Putovanja

Tirana: Grad šarenih zgrada

18.03.2016.

Albanija je zemlja za koju bi možda neko pomislio da nije posebno atraktivna za turističke posete i razgledanje. Međutim, ova zemlja, kao i njen glavni grad Tirana, puni su prelepe prirode, čiste i pristupačne morske obale i zanimljivih institucija kulture.

.
Tirana je grad koji je uglavnom građen u socijalističkom stilu, a prepoznatljiv je po ogromnom glavnom bulevaru, spomeniku Skenderbegu i velepnim zdanjima u samom centru grada. Posebno zanimljivo postaje kada skrenete sa glavnih puteva, gde počinje pravi život, nimalo ušminkan, a na momente i vidljivo težak, kao i u ostalim delovima Balkana i zemljama koje prolaze kroz tranziciju.
 
Naime, nekadašnji gradonačelnik Tirane (2000 – 2011), a današnji premijer Albanije Edi Rama, došao je na sjajnu ideju da rane dvehiljadite godine pokuša da učini lakšim i prihvatljivijim za svoje sugrađane. Odlučio je da su oni zaslužili da grad postane lepši, šareniji i da mami osmeh na lice. Tako je postao poznat širom sveta, po svojim projektima uklanjanja kioska, proširivanja ulica i uklanjanja nelegalno podignutih objekata sa javnih površina, obala rečice Lane i javnih parkova.
 
tirana
 
Mnogobrojne zgrade u Tirani dobile su za njegovog mandata gradonačelnika novo ruho, jer je Rama pozvao umetnike da na njima nacrtaju murale, koji bi im osvežili izgled. Poznato je fasade starih zgrada obojene su raznobojnim pastelnim vedrim bojama, koje su i dan danas vidljive. Tokom 2004. godine, za svoje zasluge u razvoju grada dobio je nagradu Svetski gradonačelnik, a 2005. je uvršten na Tajmovu listu evropskih heroja.
 
Ekipa O radija imala je priliku da tokom posete Tirani vidi neke od ovih prelepih crteža, a donosimo vam i galeriju slika. Ostale sjajne umetničke poduhvate na tiranskim zgrada možete pronaći na internetu, a ovo je samo mali doprinos toj nepreglednoj i zanimljivoj galeriji.
 
M. Leđenac
Možda te još zanima:

.

Tirana: Evropska prestonica mladih koja postaje brend

Albanija je dugo važila za jednu od najizolovanijih zemalja Evrope zbog komunističkog režima na čijem čelu je dugo bio Enver…

.

Uskoro kancelarija za saradnju mladih na Balkanu

Radna grupa zadužena za pripremu osnivanja Regionalne kancelarije za razmenu i saradnju mladih na Balkanu, završila je svoj posao ove…

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo