...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Uskoro kancelarija za saradnju mladih na Balkanu

18.03.2016.

Radna grupa zadužena za pripremu osnivanja Regionalne kancelarije za razmenu i saradnju mladih na Balkanu, završila je svoj posao ove nedelje na sastanku u Parizu, potvrđeno je za O radio.

.

Direktorka YIHR Anita Mitić

Inicijativu za osnivanje pokrenule su Vlade Srbije i Albanije u saradnji sa organizacijama civilnog društva, a po ugledu na Kancelariju za mlade Francuske i Nemačke osnovanu posle Drugog svetskog rata. Veliki savetodavni doprinos celom procesu dala je Inicijativa mladih za ljudska prava, a direktorka YIHR Anita Mitić potvrdila je da je proces pri kraju.

"Trenutno je u Parizu poslednji sastanak radne grupe, koja je delegirana od strane vlada šest zemalja u regionu – Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Crna Gora. Radna grupa je formirana prošle godine nakon što je potpisana Deklaracija o osnivanju kancelarije, koju su potpisali premijeri država iz regiona. Oni su delegirali radnu grupu kako bi napravila svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje, kao i Statut", kazala je Anita.

devojka

           Alba Çela i Albert Rakipi, direktori Albanskog instituta za internacionalne studije

Kancelarija će imati zadatak da kroz razmenu i lični kontakt među mladima, doprinese pomirenju nakon ratova devedesetih. Prema Anitinim rečima, upravo zato je važna činjenica da Kancelariju osnivaju same države.

"Sve statistike koje mi dobijamo poslednjih godina, pokazuju da su zapravo mlade generacije mnogo konzervativnije od svojih roditelja i da imaju mnogo gore vrednosne stavove o svojim komšijama nego što su imali njihovi roditelji. Nije dovoljno da ovakve programe razmene rade samo nevladine organizacije, već je važno da se, ne samo simbolički, države okrenu stvaranju ambijenta u kojem će mlade generacije živeti u miru", dodala je ona.

Sedište kancelarije biće u glavnom gradu Albanije, Tirani, odakle dolazi snažna podrška inicijativi, posebno zbog činjenice da je saradnja mladih iz ove zemlje, ali i sa Kosova, dodatno otežana zbog jezičke barijere.

istrayivanje

          Istraživanje iz 2015. sproveo je Albanski institut za internacionalne studije     

Zamenica direktora Albanskog instituta za internacionalne studije Alba Čela (Alba Çela) iz Tirane objasnila je da prema rezltatima ankete o odnosu Srba i Albanaca, rađenoj na uzorku koji je činila trećina mladih uzrasta do 30 godina, više od 80 odsto građana Albanije podržava sve vidove kulturne razmene i žele da zanju više o Srbiji.

"Možemo reći da postoji velika podrška za poboljšanje odnosa u budućnosti. Trenutno se dešava mnogo inicijativa, među kojima je i izgradnja Regionalne kancelarije. Ja snažno podržavam ovu inicijativu i smatram da ih treba biti što više. Takođe, i mi kao institucija radimo na uspostavljanju zajedničke Kancelarije za srpsko-albanske odnose, koja će biti sigurno mesto okupljanja i saradnje, kako bi smo mogli da diskutujemo i radimo zajedno", dodala je ona.

Direktor Evropskog pokreta Albanije Gledis Gjipali iz Tirane ocenio je da će osnivanje Kancelarije doneti i dugoročnu korist, jer će se njen rad oslikati na buduće ekonomske i bilateralne odnose.

epa

        Direktor Evropskog pokreta Albanije Gledis Gjipali

"Ova saradnja može da se projektuje i na buduću institucionalnu razmenu. Omladina, pre svega obrazovana, koja bude učestvovala u programima Kancelarije, uskoro će biti ta koja će preuzeti vođenje institucija u svojim zemljama ili će raditi u privatnim komapnijama. Saradnja kroz kancelariju otvoriće nove puteve za kontakte, bilo da se radi o biznisu ili institucijama", dodao je on.

Predlog Statuta koji je sačinila Radna grupa poslat je svim vladama u regionu. Ideja je da se na konferenciji u Parizu ovog leta, kojom će biti završen Berlinski proces na Balkanu, potpiše osnivanje Kancelarije. Sa radom bi trebala da počne 1. januara 2017. godine.

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Zbog nedostatka dijaloga mladi kolateralna šteta

Odlukom Vlade Srbije da ne pošalje svog predstavnika na nedavni sastanak Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RKZM) zbog…

.

Moramo pričati o pomirenju i toleranciji u regionu

Regionalna kancelarija za mlade (RYCO), sa sedištem u Tirani i zvanično je počela sa radom ovog leta. Ona će povezati…

.

U subotu festival Omladina, objavljeni takmičarski bendovi

Od 21 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su osam bendova koji će se u subotu 20. maja takmičiti u HKC "Bunjevačko kolo"…

.

Trening "Participacija mladih sa hendikepom"

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade iz Obrenovca, Kikinde i Subotice organizuje u januaru trodnevni trening…

.

Uključi se u kreiranje politika za mlade

Uskoro će početak nove godine, a sa njim i novi krug konkursa za projekte, izrada novih Lokalnih akcionih planova za…

.

Subotica otvorila omladinski centar

Subotica je dobila Gradski omladinski centar! Otvaranje Centra je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, a njegovim radom će rukovoditi Kancelarija…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo