...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Segedin: grad po meri mladih

09.01.2023.

Decenijama studenti sa severa Vojvodine, naročito oni mađarske nacionalnosti, idu na studije u Segedin. Logično, jer je taj grad svega tridesetak kilometara udaljen od granice Srbije, a u Evropskoj uniji je. Međutim, ako nekoga iz Novog Sada pitate da li bi studirao u Segedinu, nasmejao bi se, jer Segedin važi za dosadan i mali grad koji ne može da se takmiči sa Budimpeštom. Zašto bi bilo ko išao tamo da živi?

.

Poslednjih godina Segedin je značajno promenio karakter i atmosfera mesta je drugačija. To je sada grad mladih, pre svega zahvaljujući studentima iz čak 130 zemalja. Trenutno, na segedinskom Univerzitetu studira 22.000 mladih, što je čak deset odsto ukupne populacije grada!

Transformaciji Segedina u internacionalni, kosmopolitiski grad po meri mladih svedočila je i naša sagovornica Agneš Matuška, profesorica na Univerzitetu u Segedinu i prodekanka za međunarodne poslove i omladinu. Devedesetih se, silom prilika, doselila, iz rodnog Novog Sada i kaže da se nikad nije pokajala zbog toga.

"Segedin, početkom devedesetih nije bio tako uzbudljiv kao Novi Sad, koji je i veći. Ja nisam znala da je Segedin tako izuzetan. Sada je više internacionalan, nije kao Pešta, ali je interesantan i Univerzitet je odličan", kaže ona.

Univerzitet "Sent Đerđi Albert", nazvan po naučniku koji je izolovao C vitamin iz paprike i za to dobio Nobelovu nagradu,  godinama je na boljem glasu od budimpeštanskog, naročito po programima za strane studente. Strancima su na raspolaganju svi nivou studija - osnovne, master i doktorske. Najveći broj programa je na engleskom, ali ima ih i na nemačkom i francuskom jeziku.

800x533 jpg

Da je Segedin dovoljno zanimljiv misli i Agota Budai, profesorica engleskog jezika, poreklom iz Subotice. Sada je na doktorskim studijama, ali živi na relaciji ta dva grada pošto predaje engleski u školi Deže Kostolanji, u Subotici.

"Baš volim što je Segedin mali, tamo se uvek nešto dešava, to mi se dopada. Ima festivala i preko leta, nije mrtvo. Postoji pozorišni festival, fimski... Sada je božićni vašar, tu je i dan grada. Studentima je super jer je sve to besplatno ili je 50 odsto jeftinije. Nikada nisam volela diskoteke, ali ima puno kafića, pabova i restorana. Cene su kao i kod nas. Segedin ima i dva bioskopa, banju, zoološki vrt. Ako neko traži atmosferu prestonice, to neće naći, ali ne možemo reći da je dosadno i da se ništa ne dešava", kaže naš sagovornica.

Sa tim se slaže i njena prijateljica Anet Čović, koja je u Segedin stigla iz Subotice  2016. godine na studije ekologije, a zatim je ostala na Univerzitetu kao asistentica.

"Uopšte mi nije dosadan, uvek ima nekih dešavanja. Ja nisam taj tip da bih živela u većem gradu. Bilo  mi je čudno što sam počela da živim sama i morala sam da počnem da koristim gradski prevoz koji je odličan, kao neki apartman. Živela sam u domu koji je odličan, a veoma jeftin. To je najbolji dom u Segedinu, koštao je deset hiljada forinti mesečno, što je oko 4.000 dinara. Za trošak vam ne treba više od 150 evra mesečno, ako ste skromniji", priča Anet.

I bez novca u Segedinu ima načina kako da se potroši vreme. Dovoljna je šetnja pored Tise ili nekim od predivnih bulevara sa ogromnim drvoredima. Opšti utisak je besprekorna čistoća, red i puno zelenila.  Nije teško zamisliti svoj život u ovom gradu. Arhitektura je takođe predivna, puno zgrada iz doba secesije i Impozantna građevina - četvrta najveća sinagoga na svetu!

Veze sa Srbijom su istorijske i duboke. Još u 18. veku, kada su ovde izgrađene prva gimnazija i licej, u Segedinu je živelo skoro 50 odsto Srba. Ostaci te kulturne simbioze vidljivi su i danas. Na segedinskom Univerzitetu postoji i katedra za slavistiku, gde se, između ostalih, proučava i srpski jezik.

Postoji nekoliko načina da studenti iz Srbije odu u Segedin na studije. Aktuelno je nekoliko programa i na raspolaganju su brojne stipendije. O svemu tome slušajte u novoj epizodi emisije ŠpacirBećar, na podkastu Oradija.

Marko Jakovljev 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Problem seksualnog uznemiravanja konačno prepoznat na univerzitetima

Tokom protekle nedelje na društvenim mrežama su se pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, koje su, kako navode, bile…

.

Za suzbijanje seksulanog nasilja potrebni preventivni mehanizmi i bolja edukacija

Na Filozofskom fakultetu su predstavljeni rezultati istraživanja "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja" koje je…

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Prvi virtuelni sajam obrazovanja Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu organizuje prvi onlajn sajam za učenike srednjih škola u Srbiji 29. i 30. marta 2022. (utorak i…

.

Lakše snalaženje u grupama na WhatsApp-u

Na zvaničnom WhatsApp blogu su objavljene informacije o novim funkcijama koje uskoro stižu korisnicima ovog servisa.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo