...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

26.02.2024.

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju to ima i dobre strane. Decenije nemilosrdne medijske stigme dovele su do toga da su prosečnom zapadnjaku prve asocijacije na tu državu šerijat, terorizam, manjak ljudskih sloboda, uglavnom, ružne stvari, ali je realnost potpuno drugačija, kažu oni koji su tamo bili. Kažu i da su se iranska kultura i stil života malo promenili., što ga čini veoma egzotičnim za evropske turiste. Ne samo to, tvrde da sigurniju i gostoljubljiviju zemlju nikada nisu posetili. Razlog više da i vi to učinite je to što su od polovine februara ukinute vize za stanovnike Srbije, BiH i Hrvatske.

.

Često ćete čuti od iskusnih putnika da su evropske prestonice dosadne. Kad vidite jednu, kao da ste videli sve. Iste prodavnice, kafići, arhitektura... Globalizacija je učinila svoje. Izgubile su se kulturološke i nacionalne razlike, odnosno, ono što čini najveći deo doživljaja na putovanju. Zato se traže egzotične destinacije koje nude autentičan doživljaj. Ako ste poštovalac tradicionalne kulture i istorije i uzbuđuje vas da upoznajete sredinu potpuno netaknutu zapadnim, potrošačkim trendovima, onda je Iran, kolevka civilizacije, naslednica Persije odličan izbor.

Mia Šešum iz Beograda, profesorka na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, išla je u Iran čak dva puta i kaže da je slika o toj državi u medijima potpuno iskrivljena.

"Ako postoje srdačni, topli ljudi, to su ljudi u Iranu. Ako negde, kao turisti, ne treba da se plašite da će vam se nešto desiti - to je u Iranu. Putovala sam svuda po Evropi i puno po Aziji, ali nigde nisam srela takav stepen ljubaznosti. Ceo istok je poznat po tome, ali Iran je poseban", kaže Mia.

MIa2

Ivan Đogić, poreklom iz Zagreba, otišao je još dalje u upoznavanju te zemlje. Posle prvog "bekpekerskog" putovanja u Iran, kada se vratio kući autostopom, konačno se i preselio u Iran, oženio Irankom i sada živi u prelepom Esfahanu u centralnom delu zemlje, gde radi kao vodič i organizator tura za turiste, uglavnom sa naših prostora.

"Često se kaže 'iransko tlo ti kači haljinu'. To je zaista tako. Već šest godina živim u Esfahanu i veoma sam zadovoljan. To su grad i država koji imaju neku magičnu, prijatnu atmosferu. Iranci su mediteranski tip ljudi, kod njih je sve lagano, opušteno. To mi mnogo više prija nego mentalitet severnih naroda u EU, na primer. Ja volim ovo naše, južno i istočno", kaže Ivan.

Ivan smatra i da je Iran savršeno bezbedan za putovanje u sopstvenoj režiji, bez agencija.

"Velika većina mojih gostiju i turista kaže da nema zemlje u kojoj su se tako sigurno osećali. To je zemlja gde možete da pustite malu decu da slobodno trče po gradu i ništa im se neće desiti. To je zemlja u kojoj, kada ti padne torbica, ovaj iza trči da ti je vrati. Neuporedivo je sigurnije od, recimo, šetnje po Londonu, Barseloni ili nekoj evropskoj prestonici", kaže on.

ivanupustinji

Glavni problem kada putujete u Iran jesu tehničke prepreke. Recimo, organizacija smeštaja, jer iranskih apartmana, zbog sankcija, nema na popularnim platformama za izdavanje smeštaja poput Boookinga ili Airbnb-a. Preporučuje se da smeštaj rezervišete direktno kontaktirajući hotele. Ivan kaže da su Iranci pomalo neorganizovani i suviše opušteni, pa se naoružajte strpljenjem. Takođe, engleski se retko čuje i govori. Negde u hotelima se možda i može videti i čuti, ali "obični" iranci uglavnom ne govore taj jezik. Ponekad su i zvanični natpisi na farsiju.

"Na aerodromu u Teheranu desilo nam se da su sva imena i polasci bili samo na farsiju, nije bilo latiničnih natpisa", priča Mia Šešum, koja se upravo vratila iz Irana. Iako je četiri godine učila farsi u Beogradu, nije joj lako da razume taj, za nas, komplikovan jezik. Ali, ljubaznost i gostoprimljivost Iranaca nadoknađuju jezičke barijere.

"U njihovoj kulturi i tradiciji je da su gostoljubivi. Gost je svetinja i nije retko da neko odvoji pola svog dana da vam pomogne, odvede vas negde i slično", objašnjava ona.

Turizam u Iranu je u stalnom razvoju, proporcionalno tome koliko se relaksira strogi sistem šerijatskog prava i to je evidentno svake godine, slažu se Ivan i Mia. Pre nekoliko godina bilo je neobično videti ženu na biciklu, danas je to normalno.

"Žene normalno rade, zarađuju, razvode se, kreću se slobodno" tvrdi Ivan Đogić. "Ograničenja postoje, najpopularniji je hidžab, obavezno pokrivanje glave, ali se i to menja s godinama. Sada je manje strogo nego pre šest godina. Menja se, postepeno. Hidžab sada izgleda kao mala marama preko glave, modni detalj, ali ga mnoge devojke i ne nose", dodaje on.

"Zaista nije tako kako je predstavljeno", kaže Mia. "Nošenje hidžaba je u Iranu najliberalnije. Većina devojaka nosi ga samo na punđi. Oni koji su konzervativni svojevoljno nose i burke i čador. Moderne Iranke samo prebace maramu kao modni detalj", priča naša sagovornica.

Ona ističe i da je vest o tome da je devojka u Iranu ubijena zbog hidžaba njoj zvučala neverovatno, jer je i pre toga bila u Iranu. "Meni je to bilo kao da kažete da je u Srbji komunalna policija ubila nekog jer je prešao ulicu van pešačkog", kaže Mia.

Mia zastave

U ovoj zemlji nema alkohola, što će nekima teško pasti. Najpribližnije što se može naći u slobodnoj prodaji jeste pivo bez alkohola. Ali, zato Iranci proizvode izvrsne sokove, koji su neverovatno ukusni i jeftini, kao i sve ostalo.

Za naš standard, cene u Iranu su "smešne". Povratna avionska karta iznosi oko 350 evra, ali može da se prođe i jeftinije ako ste fleksibilni i spremni na presedanje. Odličan hotel košta 20-25 dolara po osobi. Taksijem se vozite 200 kilometara do drugog grada i još vas vozač čeka za 20 evra. Ručak u dobrom restoranu košta od pet evra pa na dalje. Za samo tri evra vozite se VIP autobusom od Teherana do Esfahana (oko 450 km). VIP autobusi podrazumevaju kožene fotelje i obroke u autobusu. Putevi su "svemirski", pa su relativno veće razdaljine između gradova lakša prepreka. Zato za 15 dana u Iranu, koliko je boravak bez vize dozvoljen, može da se vidi dosta, ali nikada dovoljno, jer je Iran ogromna zemlja koja ima sve - planine, more i plaže, skijališta, pustinje i, naravno, prelepe gradove, arhitekturu i istorijske spomenike, bazare i parkove. Samo u Teheranu ih ima oko 800!

Poslušajte i novu epizodu emisije ŠpacirBećar, na podkastu O radija i saznaćete kada je najbolje vreme za posetu Iranu. Koji su to gradovi najzanimljiviji i šta se ne sme propustiti. Kako izgleda klasična turistička tura u Iranu, koliko se aktuelna događanja u Palestini i regionu osete u Iranu i da li ugrožavaju bezbednost turista.

M. Jakovljev 

Fotografije: lična arhiva Mie Šešum i Ivana Đogića

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo