...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Proleće: U modi je sloboda!

21.03.2017.

Prolećni filing već je uveliko preplavio Novi Sad, a ono što definitivno jedva dočekamo je momenat kada možemo da se otarasimo zimskih jakni i suvišne garderobe i da u novim sezonskim krpicama zasijamo u punom sjaju.

Zanimalo nas je kakve modne trendove su ovog proleća smislili dizajneri širom sveta i šta je to što neizostavno moramo ove sezone imati u svom ormaru. Novosadski stilista Srđan Šveljo za Oradio kaže da smo trenutno zatrpani mnogim modnim markama i predlozima svetskih brendova, ali da se definitvno možemo snaći ukoliko obratimo pažnju na boje.

.

Foto: Moda je ove sezone slobodna (Pinterest)

"Ono što su aktuelni trendovi za žene ove sezone kada su u pitanju boje to je svakako žuta u svim nijansama, zatim nežna, puderasta roza i plava, kao i maslinasto zelena, a od materijala tu je uvek džins koji je u modi", objašnjava Srđan.

Dodaje da su u trendu od prethodne godine ostali i takozvani "prišivači", odnosno aplikacije koje se lako mogu ušiti na bilo koji deo odeće. Tako sada možete primetiti farmerke sa vezenim cvećem, košulje sa sličnim detaljima ili zanimljive aplikacije zašivene recimo na rubove rukava.

"Možete to i sami da napravite, da budete maštoviti i poigrate se nekim džins komadom i prišijete detalje poput čipke, perli od stare ogrlice, resa, bedževa. Najjednostavnije je prošetati do Kineza, tamo može da se nađe mnogo takvih zanimljivih detalja ili da zaronite u neke stare kutije vaših mama i baka gde ima broševa ili starog zanimljivog nakita", priča Šveljo.

belo jpg

Foto: Urbanlook, belo popularno u svim varijantama

Ne može biti jednostavnije! Kada je džins u modi, lako ga je kombinovati sa drugim komadima odeće, jer se praktično slaže sa svakim dezenom. Ukoliko niste ljubitelj šopinga u velikim trgovinskim lancima ili firmiranim buticima, novinarka i modna blogerka Milica Vukmanović preporučuje da uz jedne dobre farke, ukombinujete jednostavnu belu majicu na milion različitih načina.

"Pored tih klasičnih stvari kao što su nakit i torbe, preporuka je da se bela majica kombinuje sa nekim dobrim sakoom u izraženim bojama ili sa super dezenom, što može da bude jako efektno. Ono što je posebno moderno ove sezone, ako pratimo tu svetsku fashion scenu je takozvani Lingerie Tee. On podrazumeva da ispod bele majice obučeš donji veš u crnoj ili čak neon šarenoj boji, pa ljudi koji su baš smeli mogu da se oprobaju i u tome", kaže Milica.

Prema njenim rečima, odlična varijanta su i second handovi, koji postaju sve popularniji. Milica kaže da baš na takvim mestima mogu da se pronađu odlični komadi garderobe, koji daju dobru priliku da svako od nas pronađe nešto što nema u drugim radnjama i da obezbedimo sebi upečatljiv stil.

sveljofotodvakombo jpg

Foto: nsfanatik Instagram

Upravo taj upečatljivi stil za Srđana Švelja je ono što reba da obeleži, ne samo ovo, već i sva sledeća proleća i modne sezone. "Trebate sami da odaberete svoj trend bez obzira na uticaje. Mislim da je sloboda apsolutni trend za ovo proleće, leto i za ceo život", dodaje Srđan.

Za vas smo pregledali i sajtove i blogove koji se bave modom, pa tako primećujemo da su i dalje popularni cvetni dezeni i pruge. To nam je potvrdio i Srđan. "Što se tiče dezena, cveće je uvek aktuelno, tufne i povratak u pedesete i šezdesete, štrafte i uzdužne i poprečne, zapravo, kako god da okrenete – ŠTRAFTE".

Moda ne treba da se vezuje samo za devojke, naravno! Sve više smo svedoci da muška moda uzima maha među mladićima na našim ulicama i da imaju sve više prostora da prate svetske modne trendove. Srđan nam je ispričao i šta je to na šta muški deo naših slušalaca treba da obrati pažnju ovog proleća. Kako smo saznali, bela boja dominira, što je pogodno za kombinovanje sa ostalim komadima garderobe. Bela boja odaje čist i uredan stil, a potrebo je jedino uložiti malo više truda u održavanje bele garderobe.

zuto jpg

Foto: Ukoliko ove sezone nosite žuto, nema greške! (Google)

"Što se tiče muškaraca, bela boja je definitivno u trendu. Vrlo slično kao i kod žena, ove godine muška moda potencira štrafte, kao i nežne boje, zelenu i uvek popularana kamuflažni odnosno militari stil. Bomber jakne su podjednako aktuelne za proleće i kod muškaraca i kod žena", kaže Srđan.

Modne savtete Srđana Švelja mmožete uvek iznova pronaći na njegovoj web stranici, a Milicu i ostale blogere pronađite na Instagramu. Tamo osim saveta možete da vidite i sjajne fotografije i primere odevnih kombinacija koje će se šetei ulicama ove godine.

M.Leđenac

Možda te još zanima:

.

Neraskidiva veza mode i muzike

Duga kosa, koju su promovisali pioniri roka poput Bitlsa ili smele odevne kombinacije pankera i čiroki frizure sa početka osamdesetih,…

.

I najvatrenije ljubitelje brendova moda na kraju pregazi

Pre samo nekoliko godina, jedna od dnevnih tema bilo je vršnjačko nasilje među tinejdžerima opsednutim originalnom ili brendiranom garderobom. Za…

.

Autentičnost starijih komada garderobe ne može se kopirati

Modni trendovi se menjaju u ciklusima, tako da nije čudno što se stilovi koje vezujemo za neke prošle decenije vraćaju…

.

Održiva moda – budućnost ili trend?

Dobro je što sve veći broj kompanija tvrdi kako su njihovi proizvodi "zdravi, ekološki i zeleni". Iz toga bi se…

.

Modni detalj ili prevencija?

Na gradskim ulicama, ali i na društvenim mrežama, sve češće se mogu videti dizajnirane maske. Dezeni su različiti, od onih…

.

Kratak kurs mode

Ako vas zanima moda i kako su se kroz decenije menjali trendovi i ukusu, imamo YouTube kanal za vas.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo