Lifestyle / Kuhinja
Zapečene tikvice
Potrebno: pet mladih tikvica srednje veličine, 500 grama mešanog mlevenog mesa, 300 grama pirinča (okruglog zrna, lepše je), pola litra soka od paradajza, jedan crni luk, dva čena belog luka, peršun ili bosiljak, suvi začini.
Priprema: Tikvice iseći na tri dela, ukloniti peteljke, izdubiti i poređati u podmazanu tepsiju, tako da budu jedna do druge tj. da nema previše mesta između. Uključiti rernu na 200 stepeni. U međuvremenu, sitno iseckati crni luk i staviti u zagrejani dublji tiganj da se dinsta. Kada postane staklast, dodati meso i nastaviti sa dinstanjem. Dodati sitno iseckani beli luk. Kada meso dobije smeđu boju dodati začine po želji. Izdinstano meso skloniti sa vatre i dodati pirinač.
Tikvice malo posoliti i staviti u rernu na desetak minuta. Nakon toga ih nafilovati mesom i pirinčem. Tiganj u kome se dinstalo meso ugrejati na ringli i sipati sok od paradajza, uz dodatak začina po zelji. Kada proključa dodati iseckan peršun (ili bosiljak) i time preliti tikvice, tako da sos bude skoro do vrha tepsije. Ako nema dovoljno sosa, dodati vode.
Sve zajedno vratiti u rernu i pokriti alu folijom. Posle 30 minuta skinuti foliju i ostaviti još 15 minuta da se zapeče. Prijatno!