Lifestyle / Kuhinja
Cuisine a la O radio
Opet je ono doba godine kad bez trunke griže savesti atakujemo frižider. Bez osećaja sramote i žaljenja. Sarme, pečenja, torte, razne salate, izbor je raznovrstan i ne pada samo na jedno jelo. E, danas ne pričamo o posledicama u vidu viška kilograma nakon tih đakonisanja. Naprotiv, danas vam preporučujemo šta sve možete da napravite tokom praznika.
Mi kao redakcija, sem što smo poznati kao ljudi od tastature, diktafona, mojo uradaka i evropski prvaci u radio betlu, nosimo još jednu titulu - velikih gurmana. Jedan od bitnijih segmenata našeg rada i dogovora jeste onaj koji se tiče pitanja - šta ćemo danas jesti? Povede se tu ozbiljna polemika, usaglašavaju se ukusi, neretko dođe i do prepirke ali na kraju svi završimo punih stomaka.
Sada, kada je ono vreme u godini kada ne hajemo za kile i holesterol, odlučili smo da vam preporučimo hranu koju bi, prema izboru naše ekipe, trebalo da degustirate. Naša novinarka Jasna, za pre i nakon Nove godine preporučuje da pravite jednostavnu hranu koja podrazumeva svega nekoliko sastojaka koje ćete da ispečete u rerni.
"Pošto ćete verovatno biti umorni, mamurni, nećete biti pri sebi, onda su te jednostavnije stvari bolje. Moja sestra ima recept za najsjajniji kolač na svetu, sa pečenim jabukama i cimetom, skroz zimski recept. Zna se da pečene jabuke pomažu kada te boli stomak, a možda pomažu i kada te boli glava, to ćemo da proverimo (smeh). I keksići su sjajna stvar za ove zimske dane", savetuje Jasna.
Igor, sem titule odličnog novinara nosi i epitet "saborca u jedenju". Retke su prilike kada u drugoj smeni ne veća o tome šta bismo mogli da pojedemo, neretko se oda i brzoj hrani, ali ipak preferira i preporučuje onu babinu-kašikom.
"Male privatne restorane i kuhinje u kojima se za relativno malo para može uzeti kuvano varivo, povrće i meso, ko voli, pošto je, siguran sam mnogo zdravije nego fast food. A za ovo vreme svima preporučujem morsku, odnosno, rečnu hranu".
Već ste upućeni u to koliko redakcija O radija voli da pojede. Neki od nas su i vrsni kuvari, a neki smo tek u fazi lajt domaćica. Master šef redakcije je definitivno pomoćnik urednika Peđa, koji nas neretko okupi oko stola prepunog đakonija. I to kakvim. Sve spremljeno u fazonu "sam svoj majstor". Peđa kaže da to voli, a pogotovo kada kuva za nekoga ko voli da jede. Kako kaže, za vreme praznika - samo tradicionalno.
"Dakle, sarma, podvarak, kiseli kupus sa kolenicom ili butkicom, ruska salata. Ima i dobrih mesnih rolata koji se mogu naći na pijacama. Pihtije. Jesam li rekao ruska salata? A prošle godine sam otkrio i Valdorf salatu koja odsad sigurno ulazi u spisak tradicionalnih novogodišnjih i prazničnih obroka. Potražite recept na internetu, jednostavna je za napraviti a strašno je dobra i osvežavajuća".
Ona koja je takođe u klubu prvih kuvara redakcije je naša voditeljka Alma koja je, čini se, vrsna kuvarica (ne čini se, jeli smo i njene špecije). Ona preporučuje tematsku hranu koja ne mora da bude striktno zimska.
"Ali je super da ona zimski izgleda. Ako, recimo, pravite nešto od testa, ne bi bilo loše da to napravite u obliku jelkice ili pahuljice. Nije uopšte strašno i teško, a imate na You Tube-u mnogo klipova koji vam pokazuju kako da ispreplićete testo da izgleda kao okućen bor".
Jasna će od utorka svakodnevno da vam preporučuje recepte. Kako kaže, otkriće vam kako da napravite hranu od koje će vam biti bolje, od koje će alkohol brže da izađe iz krvi, da biste bili energičniji. Za koju god opciju od ponuđenih se odlučite prijatno vam bilo. I umereno!
Tonski prilog poslušajte u prilogu.
Jelena Mijatović