...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Stripovi koji uče o Holokaustu

27.01.2021.

Međunarodni je dan sećanja na žrtve Holokausta. Stara izreka kaže da je na ponavljanje istih grešaka osuđen svako ko te greške zaboravi, a sećanja na genocid bez presedana, u kojem je živote izgubilo više od 17 miliona ljudi, zabeležena su na sve tehnološki dostupne načine, pa i na stripu.

.

Zbog toga vam na današnji dan prestavljamo pet grafičkih novela koje, na veom kvlitetan umetnički način, pričaju priču o stradanju i njegovim posledicama.

Maus (Art Špigelman)

Ovaj strip smatra se jednom od najboljih grafičkih novela ikada stvorenih. Špigelman, kroz životinjski svet stavljen u kontekst nacizma, priča biografsku priču o sopstvenom ocu i monstruoznostima nacističkog režima. Roman je dobio Pulicerovu nagradu, što se nije dogodilo nikada ni pre toga, a ni do danas, a autor je završio dva toma koji se smatraju remek-delom devete umetnosti.

Survivors of the Holocaust (Zejn Kaninhem i Rajan Džouns)

strip4 jpg

Grafička novela prevashodno namenjena deci. Njen pun naslov je: "Survivors of the Holocaust: True Stories of Six Extraordinary Children". U pitanju je šest priča koje priča šestoro dece koja su preživela holokaust. Njihova iskustva se potpuno razlikuju, ali zajedno oni daju veoma jasan uvid u to šta je Holokaust bio i ko su njegove žrtve, ko krvnici i kakav je svet dozvolio da se takav zločin dogodi.

 

A Bag of Marbles (Jozef Džofo)

strip3 jpg

Još jedan autobiografski roman koji nam donosi priču od dva francuska jevrejska dečaka koji se bore da izbegnu masovna hapšenja koja organizuju nacisti. Ova grafička novela provozaće vas kroz sve vrste emocija. Ona ume da bude zastrašujuća, nežna, puna nade, ali i beznađa. Ponekad će vam zagrejati srce, a na pojedinim delovima ga i slomiti. Crteži u ovoj noveli toliko su lepi, da svaka tabla predstavlja zaseban komad umetnosti.

 

Letting It Go ( Mirijam Katin)

strip2 jpg 

Novi grafički autoportret i bitno drugačiji od ostalih dela u ovom tekstu. Mirijam je stvorila duhovitu priču o sebi i o borbi da se pomiri sa prošlošću, kao i da nauči da zaboravi na predrasude koje ima prema nemačkom narodu, zbog dela njihovih baka i deka. Mirijam je stvorila veoma važnu priču o praštanju i razumevanju čak i uz najburnije emocije koje čoveka zaslepljuju.

 

We Are On Our Own (Mirijam Katin)

strip1 jpg

Još jedna genijalna novela ove spisateljice. Ovde ona opisuje svoje najranije detinjstvo u kojem je, sa majkom bežala od nacista. Stilski bitno drugačiji strip, prepun mračnih, gotovo nepreglednih scena, tka priču koja čitaocu trajno gnjezdi knedlu u grlu.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Stringeri - krupni kadar sa prve linije fronta

Posao stringera nije dobro poznat široj javnosti. Reč je najčšće o visoko profesionalnim novinarima, fotoreporterima, ljudima koji svoj životni poziv,…

.

Poziv mladima da od zaborava otmu Staro Sajmište

Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije da učestvuju u multimedijalnom projektu "Svetlost svitaca". Ovaj projekat bi trebalo da mladima ukaže…

.

Jedan čas o Holokaustu mladima nije dovoljan

Znanje mladih u Srbiji, ali i celom regionu, o Holokaustu moralo bi biti na većem nivou i obrazovni sistem bi…

.

Zašto se mladima nedovoljno priča o Holokaustu?

O Holokaustu se uči u školama. Povremeno, obično kada su u pitanju datumi koji se obeležavaju i mediji o tome…

.

Srednjoškolci pohađaju sekcije u velikom broju

Privatne škole jezika, sporta, glume, muzike i mnogih drugih oblasti svake godine imaju sve više mladih polaznika. Gotovo svako može…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo