...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Strip

Povratak jastreba osičara: Strip o savesti koja razara

08.02.2022.

Savest koja nagriza san, otima spokoj i ispunjava čoveka mislima i nagonima koje više ne može da kontroliše, sila je kojoj se malo ko uspešno odupreo. Postoje u našim životima takvi momenti koji nas određuju kao ljude, koje uvek iznova preispitujemo. Jesmo li ih mogli preživeti drugačije? Da li smo svoju ulogu u njima mogli da odigramo tako da zadovoljimo savest?

.

Strip koji je 2014. godine objavila mlada holandska strip umetnica Eme de Jong "Povratak jastreba osičara" donosi nam upravo tu bolnu ljudsku dilemu, dilemu koja, ukoliko ne pronađe način da na nju odgovori, može da skrši ljudsko biće.

"Zbog čega nisam ništa učinio?".

Simon Antonis, knjižar čija je knjižara doživela finansijski krah, vraća se kući jedne večeri posle totalne rasprodaje. Na pružni prelaz, pred kojim je zaustavio automobil,  stupila je nepoznata devojka, raširila ruke i čekala voz čije se hučanje čulo u daljini.

osicar2 jpg

Govorio joj je da to ne čini, da samoubistvo nije rešenje. Vikao, a onda i molio. Uzalud. Voz je projurio odnevši je zauvek, a Simon je ostao ukolima iz kojih nije ni pokušao da izađe.

Nije to bilo prvi put da prisustvuje tuđoj nasilnoj smrti. Godinama pre ovog tragičnog događaja ubio mu se drug iz škole. Bio je žrtva vršnjačkog nasilja koje je Simon želeo da prekine, ali nije imao hrabrosti. Zbog toga je i ostao samo svedok njegovog samoubistva. Ta dva događaja koja su, u njegovom različitom uzrastu, omeđila karakter koji ga je krasio za života, istkala su sve ono o čemu u "Povratku jastreba osičara" čitamo.

Eme de Jong u svojoj prvoj grafičkoj noveli prepliće vremenske linije Simonovog života, tako vešto da mi zapravo gledamo sve te tačke njegovog života koje su postale uzroci ili posledice. Pratimo njegovo stasavanje i probleme koje baštini kao odrastao čovek, ali pre svega i u najvećoj meri, prisustvujemo njegovom unutrašnjem nemiru koji ga razara.

On će se, ophrvan tragedijom sa pruge, sve snažnije pitati da li je mogao da učini bilo šta da spase ta dva života, zbog kojih počinje da gubi i sopstveni. Gde je nestala hrabrost, koja mu je bila potrebna da se suprotstavi nasilnicima ili motiv da izađe iz automobila i na silu skloni devojku sa pruge? Da li je on kriv za te dve sudbine ili nije na njemu da ih menja.

osicar3 jpg

Svi smo svedoci manje ili više tragičnih dešavanja za koje se pitamo da li bi se drugačije završavali da smo učinili ovo ili ono. Zbog toga je čitanje ovog stripa tako jednostavno i prijemčivo. Tugu i rastrojstvo, a pre svega razočarenje u sopstvene postupke, delimo svi na neki način sa Simonom.

Eme de Jong ovom junaku ipak daje šansu da preboli i pobedi sopstvenu savest. Spas donosi Regina, devojka koja mu pomaže da ponovo uvidi sopstvenu vrednost. Autorka tako ujedno i ponavlja da je ljubav motiv koji, kako god smo se prema svetu poneli u prošlosti, ipak nešto što nas na kraju održi na površini.

Petar Klaić

Tagovi

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo