...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Novo rađanje monstruma kojeg smo naučili da volimo

18.01.2022.

Meri Šeli je Frankenštajna napisala na podsticaj Lorda Bajrona koji je, navodno, jednom prilikom na izvesnom škotskom imanju zadao zadatak da svako napiše nekakvu priču o duhovima. Tako svedoči legenda o nastanku oživelog nadčoveka, modernog Prometeja.

.

Sama Meri u jednom uvodu za popularnu knjigu kaže da je nadahnuće crpela iz kasnih razgovora između njenog muža i Bajrona koji su, u dokolici, raspravljali o oživljavanju, Darvinu, galvanizmu...

U ničije doba, između dva i tri ujutro, Meri je postavila stubove priče koja će rasplamsavati maštu čitalaca u decenijama koje dolaze.

Mladi, grozničavi student Viktor Frankenštajn, sastavlja mašinu koja će udahnuti novi život stvorenju sastavljenom od desetina pokojnika. Meri Šeli je bila prestravljena tom slikom, za nju je horor ležao u mašini kojom se podražava moć stvoritelja sveta, u želji poremećenog čoveka da postane bog.

Strava možda jeste ležala sakrivena u tom motivu, ali su sve ostale stranice tog divnog romana ispisane motivima ljudskosti i neljudskosti.

frank3 jpg

Frankenštajn, koji iznenada udiše svoj ponovni prvi udah kiseonika, poput malog deteta treba zaštitu, poverenje, oca i majku. Nasuprot tome, on je odbačen, prezren, ponižavan, prebijan, teran i lovljen. Sva naša nesposobnost da prihvatimo ono što ne razumemo, da omrznemo drugačije, da uništimo ono što nije po našem liku, sve to će se prelomiti preko Frankenštajnovog kratkog života.

Ovaj roman odavno je klasik svetske književnosti, jedan od kamenova temeljaca horora kao žanra i stoga ne čudi što je francuski strip umetnik Žorž Bes odlučio da ga prevede na jezik stripa i udahne mu, po ko zna koji put, neki novi život.

U izdanju "Čarobne knjige", njegov pogled na Frankenštajna predstavljen je domaćoj publici. Na 200 strana u velikom formatu i u crno beloj tehnici, Besova verzija priče vizuelni je biser u svetu stripa. Njegov crtež, baš kao u Drakuli, pokazuje raskošan stil i maštu.

frank2 jpg

Crna, bela i čitava paleta senki koje stanuju između njih, magične su, elegantne i odlično sublimiraju dramatizaciju, otkrivaju finese za koje je Šeli odvajala čitave pasuse teksta i, ne manje važno od svega toga, unose priličnu dozu straha i nemira u čitaoca.

Bes nam je, na tragu onoga što je zamislila Meri Šeli, dao vizuelnu i umetničku viziju o biću koje želi da voli, o traženju bliskosti, nerazumevanju, strahu i izopštenosti, o tragičnosti ljudskog poriva da stvara život po svaku cenu.

Po uzoru na Drakulu, Bes je iz ovog romana izvukao vizuelno najlepše i najzahtevnije delove priče, najupečatljivije scene i esenecijalne delove te kompleksne priče. Od snoviđajnih prizora, preko prelepih pejsaža, pa do krupnih kadrova kojima oslikava široku lepezu emocija, njegov Frankenštajn je biser devete umetnosti.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom…

.

Nihterida: grčki Betmen u raljama svakodnevnog života

Betmen za sirotinju, odeven poput kakvog antijunaka iz De Sikinih filmova italijanskog neorealizma. Možda su to tačne koordinate koje lociraju…

.

Meril Strip u novoj sezoni serije "Samo ubistva u zgradi"

Trostruka oskarovka Meril Strip pridružila se postavi treće sezone crnohumorne detektivske serije "Samo ubistva u zgradi", nagovestila je glumica Selena…

.

"Karbon i silicijum" kao ukus baterije na jeziku

"...jer, ako je mašina Terminator naučila da vrednuje ljudski život – možda i mi to konačno možemo“.

.

2022. godina u stripu: Klasici i lepa iznenađenja

Ekipa emisije Stripovedač spremila je tačno dvanaest naslova (deset recenzija i dva specijalna bonus video priloga) koji su, po njihovom…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo