...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Podrška lokalnoj umetnosti: Crowdfunding kampanja za Leksikon umetnika Novog naselja

18.07.2024.

Udruženje Novo kulturno naselje, zajedno sa timom urednika i prijatelja, već godinu dana radi na projektu “Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja”. Izdanje uređuju Vladimir Tupanjac, Siniša Tucić i Marko Jozić.

.

“Cilj projekta je da se formira baza informacija o stvaraocima i akterima na umetničkoj sceni. U pitanju su različite oblasti i discipline, tu su književnici , pozorišni radnici, likovni umetnici, tu su klasični i rok muzičari, ali i produkcija kao takva, s obzirom na to da je naslov Leksikon umetnika i strvaralaca. Dakle tu su svi akteri kulturne i supkulturne scene od osnivanja Novog naselja do danas”, priča za Oradio Marko Jozić, jedan od urednika izdanja.

Kako ste došli do spiska umetnika koji su bar jedan period svog života živeli na Naselju?

U saradnji sa građanima, kroz akciju “Prijavi komšu umetnika” i sa renomiranim kulturnim radnicima i poznavaocima istorije ovog dela grada , odnosno lokalne kulture i urbane mitologije Novog naselja, To su reditelj Tibor Vajda, reditelj i glumac Igor Pavlović, Igor Todorović Zgro koji je radio sve od fanzina do produkcije, Slavko Matić iz benda Zbogom Brus Li i Danilo Vuksanović, slikar i dobar poznavalac Novog naselja. 

Koliko je umetnika dobilo mesto u leksikonu?

Skupili smo 250 imena. Kriterijumi nisu bili jednostavni za definisanje, ali se ispostavilo da smo uradili pravu stvar. Bitno je da je umetnik proveo bar jedan deo svog života na Novom naselju i da se oseća kao pripadnik tog dela grada. Takođe smo morali dobro da definišemo smatramo umetnikom da bi se uklopili u taj broj imena, pa smo uzimali u obzir organizovane izložbe, projekcije filmova i slično.  

Kada bi Leksikon trebalo da bude objavljen?

Promocija je planirana za 28. septembar na festivalu “Dobrodošli na naselje”. Trenutno smo u crowdfunding kampanji. Na platformi dobri dabar smo uz pomoć donatora i građana za sada skupili 180.000  dinara od potrebnih 450.000. Novac koji prikupljamo potreban je za štampu publikacije, a sav ostali rad na Leksikonu je u celosti volonterski. Jedino što mora da se plati je ta štampa za koju se trudimo da obezbedimo sredstva u naredne tri nedelje. Zato pozivam sve da podrže projekat, doniraju, podele vest o tome ili se pojave u subotu, 20. jula na Novom naselju u parku među brezama (Bate Brkića 24, sa dvorišne strane) kada će se od 20 časova održati donatorski dan uz prateći kulturni i muzički program. 

Leksikon prikaz

Za donatore su obezbeđeni i neki pokloni. O čemu se zapravo radi?

Svaka donacija iznad 1.500 dinara dobija svoj primerak izdanja, kao i zahvalnicu i specijalnu značku. Donacije iznad 2.500 pored toga dobijaju i autentični limited edition ceger sa znakom cigle koja je vizuelni identitet projekta i sve tako do donacije do 15.000 dinara koja dobija kompletan merch paket kao i ciglu iznenađenja. 

A zašto ste baš ciglu odabrali kao vizuelni identitet

Vizuelni identitet je delo dizajnera Milana Letića koji je takođe sa Novog naselja. Mi se od našeg osnivanja bavimo inicijativom za izgradnju kulturnog centra na Novom naselju. Njegova ideja je da ta cigla kao gradivni element predstavlja umetnike, jer je Novo naselje sredina sa velikim umetničim potencijalom i velikim brojem umetnika kojima je Novo naselje bila inspiracija. Oni grade tu kulturološku matricu i priču koju Novo kulturno naselje formalizuje. Na taj način gradimo zajednicu. A i slengom rečeno, treba nam četiri i po cigle za štampu. 

Knjigacigla

Novo kulturno naeselje je i na Exitu bilo aktivno. Postavili su svetlosne stihove, odnosno instalacije koje su svi posetioci mogli da vide tokom pet dana. Planiraju da nastave sa svetlosnom poezijom, a prvu priliku će imati na festivalu "Dobrodošli na naselje" koji će biti održan od 27. do 29. septembra. 

Alma Kovčić

Foto: Novo kulturno Naselje, promo 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ekipa iz kraja bira filmove na 21114 Film festu

Jubilarni deseti 21114 Film fest održaće se od 29. avgusta do 1. septembra na Novom naselju u Novom Sadu. Filmovi…

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Prijave za 21114 Film fest

Otvorene su prijave za kratkometražne selekcije devetog 21114 Film festa. 21114 Film fest biće održan od 31. avgusta do 3.…

.

Uskoro zatvaranje prijava za program "How to Mobilnost"

U subotu 15. oktobra završavaju se prijave za učešče u programu “How to Mobilnost” u organizaciji Novog kulturnog naselja. Ovaj…

.

Otvara se Virtuelni kulturni centar "Metroplex 2022-2122”

Virtuelni Kulturni centar Metroplex 2022-2122 biće otvoren u subotu, 10. septembra u sklopu 21114 film festa. Otvaranje digitalne instalacije zakazano…

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo