...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Mladi daju visoke ocene Evropskoj prestonici kulture

10.01.2023.

Prethodnu godinu u Novom Sadu svakako je obeležila titula Evropske prestonice kulture (EPK). Tokom čitave godine održana su mnogobrojna kulturna dešavanja, po raznim lokacijama širom grada, ali i u okolnim mestima kao što su Vrdnik i Sremski Karlovci. Postavlja se, međutim, pitanje da li je EPK iskoristila sav potencijal i koliko je stvarno doprinela razvoju kulture u Novom Sadu.

.

foto: V. Veličković

Rukovoditeljka sektora za razvoj programa EPK Milica Rašković naglašava da EPK nije samo 2022. godina i ono što smo videli od događaja, već jedan proces koji je trajao sedam godina. A za to vreme, kako kaže Milica, radilo se na povećanju budžeta za kulturu i saradnji sa institucijama za dugoročne planove.

"Institucije kulture uopšte nemaju dugoročne planove od pet godina, već samo na godišnjem nivou planiraju svoje programe. Mi smo uspostavili taj dugoročniji način planiranja. Partnerstvo sa velikim brojem evropskih organizacija i institucija je, takođe, trajalo. Cela prestonica kulture je kao jedan ledeni breg, gde se u prošloj godini video samo delić onoga što je u stvari rađeno tokom ovih sedam godina", priča naša sagovornica.

Milica izdvaja i infrastrukturni projekat, koji uključuje otvaranje kulturnih stanica, decentralizaciju kulture van centra grada i rekonstrukciju Kineske četvrti, kao veliku i ozbiljnu priču koju će titula ostaviti iza sebe.

"Mislim da je bilo važno da se institucije kulture podignu na neki viši nivo, uspostave evropske saradnje i partnerstva. Na primer, Pozorište mladih je radilo predstavu 'Cat claw', po prvi put je jedna predstava bazirana na stripu. Jedan holandski reditelj je radio sa glumcima, a predstava je bila na srpskom. Bilo je mnogo takvih saradnji koje su, na neki način, malo 'podigle' institucije kulture. Pozorište mladih je, takođe, napravilo prvi pozorišni festival a do sada nisu to radili u svojoj produkciji. I to je jedna inovacija koja je značajna, oni žele to da nastave i kasnije. Mnogo stvari se desilo, ali moramo da napravimo distancu od nekih pet godina, da bismo rekli 'ove stvari su opstale, ovo je stvarno nešto što je uspelo, ovo nije'. Ali, mislim da je bilo dovoljno pokrenutih procesa i mnogo rada sa različitim akterima", naglašava Milica.

epk2 png

foto: zajecarskahronika.rs

Mladi sa kojima smo razgovarali uglavnom su zadovoljni koliko je EPK doprinela razvoju kulture u Novom Sadu.

"Primetno je da smo definitivno imali više kulturnih sadržaja i događaja u protekloj godini, nego možda nekih ranijih. Ostaje da vidimo kako će izgledati dalje, koliko je EPK zapravo doprinela tome da se boljitak u kulturi oseti i u narednim godinama, a ne samo te jedne kada smo bili evropska prestonica."

"Mislim da je EPK u protekloj godini donekle doprinela razvoju kulture u Novom Sadu, barem po pitanju vidljivosti i zbog toga mi je drago. Ali, smatram i da je sve to moglo mnogo bolje da bude. Da bude više prilika, pogotovo za mlade neafirmisane umetnike i umetnice. Ne mogu reći da sam naišao na mnogo takvih prilika."

"Moja ocena za EPK je definitivno deset! U 2022. godini sam uživala u mnogim kulturnim dešavanjima u Novom Sadu. Nadam se da će grad da nastavi u tom duhu i u narednom periodu i da se taj razvoj kulture održava."

"Kao neko ko je tek od proleća prethodne godine počeo da živi u Novom Sadu, rekao bih da je tajming mog dolaska bio idealan, a to je baš zbog Evropske prestonice kulture. Tada sam posećivao većinu događaja koji su organizovani u okviru te manifestacije i samim tim imao sam priliku da se uverim koliko je sve zaista kvalitetno odrađeno od početka do kraja. Pohvalio bih čitav tim koji je organizovao sve te događaje, jer su definitivno na najbolji mogući način predstavili ovaj grad. Samim tim su doprineli, ne samo razvoju kulture, već i turizma, jer mnogi ljudi su dolazili u Novi Sad baš zbog svih tih događaja."

Na pitanje da li su mogli nešto drugačije, bolje i da li žale za nečim, Milica Rašković odgovara da bi više uključila nezavisnu scenu i ostvarila jaču saradnju sa ostatkom Srbije.

"Dosta smo imali evropskih projekata i lokalnih, novosadskih. Nije bilo dovoljno prostora da se i drugi gradovi u Srbiji uključe. Ministarstvo kulture je sada napravilo nacionalnu prestonicu kulture, ove godine je to Čačak. Iako smo imali nekoliko poziva preko Ministarstva kulture prema drugim gradovima, na žalost to se nije ostvarilo. Mislim da je jako važno da i drugi gradovi u Srbiji, posebno na jugu, osete ovu vrstu i kvalitet programa", ističe naša sagovornica.

epk3 png

foto: nsepk, Marko Pudić

Iako je 2022. godina prošla, fondacija EPK će i pomagati razvoju kulture u Novom Sadu, kaže Milica.

"Sve vreme komuniciramo sa gradovima koji su nekada bili prestonice kulture i pokušavamo da nađemo neki najbolji format oslanjajući se na njihovo iskustvo. Tako da će verovatno biti neka vrsta fondacije koja će pomagati kroz evropske projekte da se kultura u gradu i dalje održava na nivou kvaliteta koji smo mi, nadamo se, postigli celim ovim programom", kaže Milica.

Novi Sad će se od titule EPK oprostiti koncertima za srpsku Novu godinu kada će, između ostalih, nastupati Konstrakta i Zemlja Gruva, Sevdaliza, ABOP, EYOT, Deep Steady, YU grupa i Superhiks.

Ovom temom bavili smo se i u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. juna

Nekoliko dobrih koncerata očekuje nas sledeće nedelje u Novom Sadu, ali i novo izdanje "Iluzija slobode" u Bečeju i šesti…

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. juna

Prve nedelje juna očekuju vas koncerti, žurke, 61. Novosadski noćni bazar, Is This It? festival i mnogi drugi interesantni događaji.

.

Nedeljni vodič od 27. do 2. juna

Poslednje nedelje juna očekuje vas gomila super događaja.

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. maja

Novi Sad ove nedelje nudi interesantan niz događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije, promocije, predstave i žurke koje ne smete propustiti.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo