...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

20.11.2023.

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o životu a ne o smrti, kao što bi se, možda, na prvi pogled iz njenog naslova moglo zaključiti. 

.

Foto: https://bgonline.rs/

Knjiga svedoči o tome da život, ne samo da ima smisao, nego ga i zadržava u svim uslovima i u svim okolnostima.

"Nije reč o nekoj modernoj psihologiji, u smislu priča o suicidu, nego je baš o traženju smisla iz perspektive jednog psihijatra koji je bio u logorima u Drugom svetskom ratu. Mislim da je jako pitka knjiga, informativna i da je dobro s vremena na vreme porazmisliti o smislu. To je nešto što vrlo muči mlade danas. U nekom trenutku svi se pitamo šta je to naš smisao? I nema definitivnog odgovor, ali samo to promišljanje o tome bi bilo dobro nekada usmeriti na nešto konkretno", kaže Lazar. 

Prevedena je na dvadesetak jezika, a već nekoliko decenija ne gubi aktuelnost. Autor Viktor Frankl je poznati psihijatar, praktičar i predavač na brojnim univerzitetima širom sveta. On je i naučnik koji je ušao u istoriju psihijatrije kao osnivač jednog savremenog psihoterapijskog pravca – logoterapije.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Dečaci ne plaču - dok ne bude kasno

Dečaci ne plaču. Ovo je jedna od sigurno najtužnijih, najrazornijih rečenica koju, na žalost, možemo da čujemo od malih nogu.…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo