...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Summa atheologiae"

23.10.2023.

Teolog Branko Sekulić za ovu nedelju preporučuje knjigu Borisa Dežulovića "Summa atheologiae", koja govori o pogledu ateiste na verska pitanja.

.

"Poenta je da mi unutar Evropske unije stalno pričamo kako ne postoji zaštita hrišćanskog diskursa, kao nekakvog temeljnog nasleđa. Zapravo humanizam i ateizum su, takođe, temeljno nasleđe Evropske unije. Upravo je zato ta knjiga bitna, zato što ona iz te perspektive govori o tim stvarima. Treba se posvetiti ateizmu da bi se bolje shvatilo versko pitanje i da bi se lakše napravila distinkcija između religijske ideologije", kaže Sekulić.

Boris Dežulović je hrvatski novinar i pisac, najpoznatiji po tome što je jedan od osnivača nedeljnika "Feral Tribune". Knjige, pripovetke, pesme i eseji prevođeni su u na nemački, italijanski, francuski, engleski, grčki, poljski, ukrajinski, slovenački i makedonski jezik. Godine 2004. proglašen je za novinara godine od strane Hrvatskog novinarskog društva, a 2014. dobio je Evropsku novinarsku nagradu u kategoriji najboljeg komentara za "Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini".

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

Vredi pročitati: "Zašto se niste ubili"?

Aktivista i borac za ljudska prava Lazar Simić preporučuje knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili"? Ovo je, pre svega, knjiga o…

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

.

Vredi pročitati "Pozitivne vibracije"

Miodrag Mika Petrović je apsolvent pedagogije koji boluje od cerebralne paralize. Prijatelji ga znaju kao jednu od najpozitivnijih osoba. 

.

Vredi pročitati: "I lived on Butterfly Hill"

Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama i omladinski aktivista Mihajlo Matković kaže da svako treba da pročita knjigu "I lived…

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo