...
TRENUTNO17:00 - 18:00Rodnopravnost

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Problem Spinoza"

15.02.2021.

Knjigu nedelje preporučuje nam izvršna direktorka Fonda za razvoj Balkana Aleksandra Tomanić koja kaže da je važno pročitati delo "Problem Spinoza" Irvina Jaloma, čuvenog američkog pisca, psihijatra i egzistencijaliste, čije su knjige veoma popularne i u Srbiji.

.

"U toj knjizi se toliko lepo pokazuje koliko je važno biti dosledan u svojim uverenjima, bez obzira na posledice i bez obzira na to koliko agresivno bilo okruženje koje se ne slaže sa tim uverenjima. Ali, kada znamo da su ona ispravna, lako je tako dostojanstveno istrpeti posledice kako je opisano u ovoj knjizi. Tu saznajemo da su neke stvari koje su važile u 17. veku, važe i danas", kaže Aleksandra.

"Problem Spinoza" je roman koji prati paralelnu priču o istaknutom holandskom filozofu Baruhu de Spinozi i glavnom ideologu nacizma Alfredu Rozenbergu. Spinozu i Rozenberga dele tri veka, a ih ipak vezuje isti problem - problem Spinoza.

Jalom ovim romanom upoznaje čitaoce sa životnim stavovima Spinoze, prati njegov život od mladalačkih dana pa sve do njegove smrti. Iznosi njegove stavove i teze, daje pojedine delove iz njegovih dela i na realističan način prikazuje događaje iz njegovog života.

Istovremeno, Jalom priča o ličnom razvoju i unutrašnjim proživljavanjima Alfreda Rozenberga, istaknutog teoretičara i glavnog ideologa nacizma i upoznaje čitaoce sa nacističkim progonima evropskih Jevreja.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo