...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Priznajem da sam živeo

13.12.2021.

Novosadska novinarka Dragana Prica Kovačević ove nedelje preporučuje memoare čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živeo".

.

"Čak i da niste veliki obožavalac Nerude, kao što sam ja, u ovoj knjizi ćete naći mnogo zanimljivih opisa značajnih istorijskih događaja, kao što su Španski građanski rat, Drugi svetski rat i državni udar u Čileu. Osim toga, Neruda u svom delu izlaže i svoje viđenje umetnosti, poezije i politike. Ono što čini Nerudine romene posebnim su njegov raskošan jezik i stil koji pretvaraju sva slova u slike i prizore kojima lično svedočite dok čitate", kaže Dragana.

Pablo Neruda rođen je kao Neftali Rejes 1904. godine u Čileu, a pseudonim Neruda koristi od 1920. godine u čast istoimenog češkog pesnika.

Vodio je buran život, često je putovao i svedok je mnogih važnih istorijskih događaja. Bio je blizak komunističkim idejama i pisao je pesme revolucionarno-socijalne tematike. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1971. godine.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Vredi pročitati: Moja godina odmora i opuštanja

Za kraj jula novinarka Darija Stjepić nam preporučuje roman "Moja godina odmora i opuštanja" američke spisateljice Otese Mošfeg.

.

Vredi pročitati: Tvoj sin, Huckleberry Finn

Knjiga nedelje nas ovaj put vodi u komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Novinarka Šejla Džindo nam je skrenula pažnju na…

.

Vredi pročitati: "A htela sam"

Đorđe Majstorović, urednik književnog programa u Omladinskom centru CK13, preporučuje da pročitate novu zbirku poezije naše sugrađanke Maje Solar, pod…

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo