...
TRENUTNO16:20 - 16:40Leto na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Priče o duši"

21.02.2022.

Književna kritičarka i aktivistkinja Katarina Kostić nam za ovu nedelju preporučuje zbirku priča Leposave Mijušković "Priče o duši".

 
.

"Ovo reizdanje je skrenulo pažnju na neke teme koje su bile aktuelne početkom prošlog veka, ali su ponovo aktuelne i danas. U pitanju su različite ženske ljubavi i ženske borbe u društvu koje su, pak, još uvek savremene", kaže Katarina.

Leposava Mijušković je jedna od najprogresivnijih domaćih autorki na prelazu između 19. i 20. veka.

Svoju spisateljsku karijeru slanjem Srpskom književnom glasniku priče "Utisci života", a ubrzo piše i priče "Mirišu jorgovani", "Blizu smrti" i "Bolna ljubav"; sve su bile potpisane inicijalima L.M.

Leposava se već tada u svojim delima dotakla i teme ispotopolnih odnosa. Njeni tekstovi se najčešće opisuju kao provokativni, introspektivni i stilski ispolirani.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Drevan od postanja dana" za neke nove dane

Preporuka za zanimljiv književni naslov ove nedelje dolazi od mladog reditelja Sloboda Brankovića, jednog od inicijatora novosadske urbane ekipe "Lančana…

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. avgusta

Ovu nedelju obeležavaju svirke i radionice povodom Dana mladih 12. avgusta, ali i veliki broj drugih zanimljivih događaja i programa.

.

Stevan Subić: Rad na Ridleru je ekstremna uživancija

Kada domaći umetnik dobije priliku da stripove crta za američke gigante DC ili Marvel, to je znak velikog talenta. Ali,…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. avgusta

Početak avgusta ne donosi nam mnogo događaja, ali i pored toga tu su zanimljive izložbe, projekcije filmova i panel diskusije.

  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju
  • 16:40 Vredi pročitati
  • 16:50 Prava stvar

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo