...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

"Nedelja Promene" čuva sećanje na Dostanu Nikolić

15.02.2022.

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala "Nedelja Promene" počinje 20. februara, a publika će tokom trajanja festivala moći da pogleda osam predstava.

 

.

"Nedelja Promene" je ove godine posvećena mladoj novosadskoj glumici Dostani Nikolić, koja nas je  nedavno prerano napustila.

"Dostana Nikolić je neko ko je i u svojim najtežim trenucima srcem i dušom bio uz Promenu i figurativno i dostlovno. Svojim radom i zalaganjem želimo da motivišemo jedni druge, ali i buduće generacije, da se ostvari dogovor koji smo napravili pre sedam godina kad smo ponovo osnivali 'Promenu', a to je da se ona više nikada ne ugasi. Ne želimo da se više ikada ugasi uspomena na Dostanu, njen rad, kvalitet, ogroman talenat i požrtvovanost koja nam je svima velika motivacija", kaže Anđela Pećinar iz Pozorišta Promena za Oradio.

Pred publikom će se ove godine naći, kako kažu organizatori, retrospektiva najboljih predstava. Festival otvara najnagrađivanija predstava Pozorišta Promena "Tri zime" rediteljke Jasne Đuričić. Premijerno će biti izvedena "Krojcerova sonata", po noveli Lava N. Tolstoja, iza koje autorski stoji Aljoša Đidić.

Novosađani će imati priliku da pogledaju i predstavu iz produkcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Beogradska trilogija" nastalu po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Ivana Vanje Alača. Festval zatvara predstava "Za šta biste dali svoj život?" u režiji Harisa Pašovića, koja će bit odigrana na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

pozoriste promena3

Pozorište Promena (Arhiva Oradija)

"Budući da smo nekako bili vrlo ambiciozni i želeli smo da dodvedemo što više predstava, nismo imali uslove da neke od predstava izvedemo na Akademiji. Jedna predstava se igra u domu b-612, a festival se svečano zatvara u SNP-u, nakon čega ćemo održati okrugli sto tokom koga ćemo diskutovati o Promeni, njenom nastanku i razvijanju", navodi naša sagovornica.

Ostatak programa ovog izdanja "Nedelje Promene", kao i detaljnije informacije o satnici, možete pogledati na Fejsbuk stranici Promene.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo