...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Sidarta"

20.03.2023.

Tamara Jeličić iz benda Francis K. A. nam za ovu nedelju preporučuje jedan od klasika nemačke književnosti - roman "Sidarta" legendarnog Hermana Hesea.

.

Radnja ovog romana se odigrava u 6. veku u današnjem Nepalu i prarti mladića Sidartu, sina bramana, hinduističkog sveštenika. Nezadovoljan duhovnom ispunjenošću koju mu pruža tradicionalna vera kreće na put traganja za krajnjom istinom i konačnim prosvetljenjem, ne odustajući od svog životnog cilja i autentičnosti ni po koju cenu.

"Knjiga je na mene ostavila jak utisak još pre nekoliko godina kada sam je čitala i svima je preporučujem. Ona mladima može da pruži dobro polazište ka samopoznavanju i shvatanju sveta oko sebe. Veoma je univerzalna i može da se odnosi na bilo koji istorijski period", kaže Tamara.

Hese kroz ovaj roman, u stvari, iznosi svoju kritiku savremene civilizacije i totalitarizma. "Sidarta", kao i svako njegovo delo, odiše neposrednošću, istinitošću i mudrustima koje pisac nesebično deli sa čitaocima.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Imaju li male antikvarne knjižare budućnost?

Trend koji je započeo zatvaranjem "Lemijeve knjižare" na Limanu, 2016. godine, ubrzano se nastavio ovih dana. U februaru je svoja…

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo