...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Sidarta"

20.03.2023.

Tamara Jeličić iz benda Francis K. A. nam za ovu nedelju preporučuje jedan od klasika nemačke književnosti - roman "Sidarta" legendarnog Hermana Hesea.

.

Radnja ovog romana se odigrava u 6. veku u današnjem Nepalu i prarti mladića Sidartu, sina bramana, hinduističkog sveštenika. Nezadovoljan duhovnom ispunjenošću koju mu pruža tradicionalna vera kreće na put traganja za krajnjom istinom i konačnim prosvetljenjem, ne odustajući od svog životnog cilja i autentičnosti ni po koju cenu.

"Knjiga je na mene ostavila jak utisak još pre nekoliko godina kada sam je čitala i svima je preporučujem. Ona mladima može da pruži dobro polazište ka samopoznavanju i shvatanju sveta oko sebe. Veoma je univerzalna i može da se odnosi na bilo koji istorijski period", kaže Tamara.

Hese kroz ovaj roman, u stvari, iznosi svoju kritiku savremene civilizacije i totalitarizma. "Sidarta", kao i svako njegovo delo, odiše neposrednošću, istinitošću i mudrustima koje pisac nesebično deli sa čitaocima.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Imaju li male antikvarne knjižare budućnost?

Trend koji je započeo zatvaranjem "Lemijeve knjižare" na Limanu, 2016. godine, ubrzano se nastavio ovih dana. U februaru je svoja…

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Vredi pročitati: Područje bez signala

Novinar Igor Išpanović nam ove nedelje preporučuje roman Roberta Perišića "Područje bez signala", koji je široj publici poznat kao inspiracija…

.

Vredi pročitati: "Stepski vuk"

Za ovu nedelju muzičar Luka Dubak nam preporučuje jedan klasik - u pitanju je delo Hermana Hesea "Stepski vuk".

.

Međunarodni dan Roma u KCNS

Povodom Međunarodnog dana Roma, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata organizuje Dan romologije, 9. aprila u Kulturnom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo