...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Nevidljive"

17.10.2022.

Profesorka i šefica Odseka za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Nevidljive", britanske autorke Kerolajn Krijado Peres. 


.

"Reč je o britanskoj spisateljici i feminističkoj aktivistkinji, koja je britanskoj javnosti prilično poznata, a postala je prepoznatljiva i širom sveta. Kod nas je knjiga 'Nevidljive' objavljena prošle godine i ona ne spada u ono što bismo rekli lepa književnost ili beletristika, koju čitamo sa lakoćom ili da apsolutno uživamo, ali s druge strane jeste vrlo važna knjiga. Onako kako su neke studentkinje, koje su pročitale, komentarisale, kod njih izaziva bes i revolt jer o mnogim stvarima, o kojima piše Kerolajn, one nisu bile svesne. Koje su to stvari? Kerolajn govori o tome kako je u stvari svet u kome živimo konstruisan po merilima ili merama muškaraca. Da se ne vodi o onom što jesu specifičnosti žena", kaže Smiljana.

Kerolajn Krijado Peres je nagrađivana spisateljica, voditeljka i feministička aktivistkinja. Pored knjige “Nevidljiva”, objavila je i “Uradi to kao žena”. Mnogi mediji opisuju njena dela kao obavezno štivo. 

D. Predin


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Stevan Pešić "Katmandu"

Stevan Pešić je jedan od naših poslednjih velikih putopisaca, ali manje poznat mladjoj čitalačkoj publici.  Rodjen je 1936. u Kovilju.…

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Nije nemoguće ljude zabaviti naučnim pričama

Popularizacija nauke deluje kao težak posao, jer se treba izboriti sa šumom klik-bejt sajdržaja i teorija zavere. Bojan Džodan već…

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Poezija treba da živi

Vivien Kurtović mlada je kantautorka iz Sombora. Muzikom se bavi od pete godine. Piše pesme, svira klavir i violinu, a…

.

Vredi pročitati: "Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti"

Ove nedelje vas vodimo u svet nauke - jedan od novinara emisije RTS Lab Lazar Janović preporučio nam je knjigu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo