...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: Nepodnošljiva lakoća postojanja

06.06.2022.

Preporuka za ovonedeljnu literaturu dolazi od studentkinje novinarstva Mile Dragnić a u pitanju je legendarno delo "Nepodnošljiva lakoća postojanja" češkog pisca Miilana Kundere. 

.

Knjiga daje detaljan opis praške svakodnevice 1968. godine, života intelektualaca i umetnika u češkom društvu u vreme Praškog proleća i ulaska sovjetskih trupa u ovu zemlju.

"Tema ove knjige je komunistički režim, koji je vladao u Čehoslovačkoj šedesetih godina prošlog veka. Bilo mi je zanimljivo kako se glavni likovi snalaze u komunističkom režimu, koliko je to uticalo na njihovu kulturu i koliko je sve bilo rigoroznije nego kod nas", kaže Mila.

Kundera je i sam bio deo ovog pokreta a posle gušenja Praškog proleća i okupacije Čehoslovačke bio je isključen iz javnog života. Knjige je štampao u inostranstvu, u Kanadi, a stekao je svetsku slavu. Istu sudbinu je imala i "Nepodnošljiva lakoća postojanja"- nakon objavljivanja 1984. godine bila je zabranjena u Čehoslovačkoj sve do 1989. godine.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku

Izdavačka kuća Booka i OTP banka raspisuju konkurs za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku. Prijave su otvorene do 15.…

.

Vredi pročitati: "Talason"

Novinarka Sanja Đorđević nam za ovu nedelju preporučuje jednu mističnu knjigu - u pitanju je roman "Talason" autora Dragana Orlovića.

.

Vredi pročitati: "Koljka i Sašenjka"

Milan Tripković novosadski je pisac, profesor i jedan od osnivača knjižare Bulevar books. Njegov roman "Klub istinskih stvaralaca" našao se…

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

.

Vredi pročitati "Sedma funkcija jezika"

Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, preporučuje da pročitate knjigu "Sedma funkcija jezika" francuskog pisca Lorana Binea.

.

Vredi pročitati: "Hazarski rečnik"

Početak oktobra i jesenji dani koji su pred nama su idealni za domaće klasike kao što je "Hazarski rečnik" Milorada…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo