...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Društvo

Nedeljni vodič od 6. do 12. juna

05.06.2022.

Ovu nedelju obeležiće Autonomni festival žena, a pored toga tu je još gomila interesantnih događaja i svirki.

.

Ponedeljak, 6. jun 

Premijera predstave "Mi deca sa stanice ZOO" očekuje vas u Kulturnom centru Novog Sada. Predstava "Mi deca sa stanice ZOO" inspirisana je knjigovm i kultnim filmom iz 1981. godine koji je baziran na istinitim događajima o životima tinejdžera iz zapadnog Berlina. Ova priča otvoreno prikazuje naizgled skriveni život mladih, njihove izlaske, druženja, ljubavi, poremećene porodične odnose, konzumiranje alkohola i droge, prostituciju i na kraju smrt kao čestu posledicu ovakvog života na ivici. Upad je 250 dinara, a početak u 19.30.

Drugi po redu Festival filmskih autorki održaće se od 6. do 8. juna u Muzeju savremene umetnosti. Kako i sam film mora postavljati pitanja i biti odraz svih ljudi, potrebno mu je što više ženskih glasova, da filmskim jezikom započinju debate, donose nove perspektive, promene i talas bunta. Zato je ideja festivala da podrži žensko filmsko stvaralaštvo, afirmiše rad autorki i angažovanu umetnost, kao i da podstakne formiranje ženskih filmskih kolektiva.

Autonomni festival žena otvara izložba Zombijane Bones u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Ukoliko imate profile na Instagramu i FB, nemoguće da su vas zaobišle sjajne, neretko duhovite poruke te vizuelne umetnice koje uvek gađaju pravo u metu. Izložba će biti prodajna, a prihod od prodatih radova ide SOS ženskom centru i Centru za prevenciju samoubistva Srce. Izložba se otvara u 18 časova i biće postavljena u holu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine do zatvaranja festivala, 12. juna.

Ida Prester i Lollobrigida nastupaju na bini kod knjižare Bulevar books, u okviru Autonomnog festivala žena. Eksponiramo radost kao nezaobilazne teme aktivizma i života.
Ida Prester je simbol borbenosti, dobre energije, originalnosti, nečeg drugačijeg i bez dileme pravi izbor za otvaranje feminističkog festivala. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Utorak, 7. jun 

Revolucionarni savez rada vas poziva na promociju knjige "Manifest komunističke partije" u CK13. Revolucionarni savez rada posvećen je borbi za narodnu demokratiju i izgradnju socijalizma u našoj zemlji. Početak je u 19 časova. 

Promocija knjige "Logika slika" Vima Vendersa očekuje vas u Zenit booksu. Eseji i razgovori Vima Vendersa pod nazivom "Logika slika" čine svojevrsni dokument Vendersovih prvih 20 godina kao filmskog stvaraoca. Od najranijih muzičkih filmova, pa sve do filmova kao što su "Kraljevi puta", "Pariz, Teksas" i "Nebo nad Berlinom". O pitanjima kao što su budućnost filma, neophodnost priča i priroda slika, Venders diskutuje s Trifoom, Hercogom, Fasbinderom, Antonionijem i Godarom. Čitajući ove tekstove, čitalac postaje svedok kreativnog procesa i vidi na koji način se slike i priče spajaju i kako nastaje ideja za film. Početak je u 19 časova.

Ženski kolektiv pod nazivom Monika Werkstatt nastupa u Bulevar booksu. Njihov zvuk zasniva se na eksperimentalnoj feminističkoj saradnji, kolektivnoj proizvodnji elektronske muzike i razbijanju stereotipova vezanih za pop kulturu. Početak je u 21 čas.

Sreda, 8. jun 

Stand up veče "Crnjeg humora" očekuje vas u Domu kulture. Ovo je četvrti specijal crnog humora u produkciji Standup.rs, tako da nastavljaju tradiciju, ali idu na još crnje i smešnije. Nastupaju: Nemanja Dimitrijević, Ivan Nikolić, Nikola Radojlović, Ilija Petrović i Vuk Vujačić. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Womit Angel i Goat Vomit Noise sviraju u Dvorištu. Očekuje vas pravo necro black thrash goat metal veče. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

U okviru književnog klabinga u CK13 razgovara se o knjizi "Sedam minuta posle ponoći", Patrika Nesa. Patrik Nes gradi priču na osnovu ideje Šivon Daud, koju je prerana smrt sprečila da je sama napiše. Ovo dvoje autora, zajedno sa ilustratorom Džimom Kejom, stvorili su "Sedam minuta posle ponoći" - izuzetan i dirljiv roman, istovremeno mračan i nestašan i bolno čudan. Početak je u 18 časova.

Predstava Giselle igra se u gimnaziji "Laza Kostić". Predstava se zasniva na ideji Jelene Stefanoske da kroz savremeni ples izvede svoje tumačenje tragičnog lika Žizele iz istoimenog baleta. Jelena kroz ples ispituje sličnosti i razlike između Žizelinog i svog života, u društvu u kojem postoje stroga pravila koja onemogućavaju pojedinca da živi život dostojanstveno i srećno. Početak je u 19 časova.

Džem session vas očekuje u KC Labu. Na repertoaru se uobičajeno nalaze rok, alternativa, fank, džez i izvorne pesme. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a možete poneti i svoj instrument. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 9. jun 

Psihomodo Pop nastupa u Domu kulture. Na koncertima Psihomodo Popa publika može na najbolji način videti i osetiti da rock'n'roll nije samo muzika nego i stil života. Bend je čak pet godina imao status demo grupe zbog svog beskompromisnog pristupa u muzičkom i scenskomo izrazu. Prvih 150 ulaznica su 1500 dinara. Nakon toga će iznositi 1800, a na dan svirke biće 2000 dinara. Početak je u 21 čas.

Strouberiz, Bo i Oli Pop nastupaju u Bulevar booksu u okviru Autonomnog festivala žena. Beogradska kantautorka Bojana Bulatović Bo poznata je kao kompletna kantautorka akustičkog usmerenja. Smela, inteligentna, kreativna i duhovita, Bo nepomirljvo opominje i opisuje okruženje u kom se nalazi, u najboljoj tradiciji protestne akustičarske muzike 60-ih. Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, poznatija kao Strouberiz, svojim pesmama osvojila je pažnju ljubitelja indie i after pop zvuka. Kao 'one woman band' nastupa od kraja 2017. od kada je obišla mnoge festivale i klubove u Evropi, a svoj stil opisuje kao sladunjavi dark pop. Olivera Popović, poznatija kao Oli Pop, je u 15 godina javnog bavljenja muzikom menjala žanrove, instrumente i teme o kojima je pevala, a poslednja faza u kojoj se nalazi i najnoviji album su dodatno pomerili granice. "Lekcija o osećanjima" je potpuno drugačiji, razigraniji, opušteniji i veoma kvalitetan zvuk. Ulaz na sva tri koncerta je besplatan, a početak je u 20 časova.

U Zenit booksu počinje festival "Heroine u Zenitu". Heroine u Zenitu jesu gromoglasan poetski performans, proza bez kompromisa, obaranje ruku sa mitovima i predrasudama, borba protiv sumnje i straha i koncert Ana Ćurčin Trio. Festival se otvara u 19 časova.

Animal Instinct svira u Lazinom teletu. Očekuju vas hitovi bendova kao što su RHCP, Muse, Negative, Guano Apes, RATM i mnogi drugi. Upad je slobodan, a početak je u 22 časa.

Petak, 10. jun 

Koncert Mutant Urban Dance Ansambla održava se u Diego cafeu. U pitanju je bend koji svira sa dve bas gitare i bubnjem. Sviraju teški rock 'n' roll i new wave sa primesama noise-a i tekstovima koji su kratki, jasni i na maternjem jeziku. Početak je u 20 časova.

Koncert Julije Hartig održaće se u Svilari. Julija Hartig je violinistkinja koja je od malih nogu vezana za muziku i kompoziciju. Zahvaljujući ocu Tiboru Hartigu, koji je bio violončelista i kompozitor, doživela je stvaralački proces i blisku saradnju u pisanju dela za violinu. Kasnije, veza sa kompozitorima je došla lako i prirodno zahvaljujući sve većoj radoznalosti i strasti prema jeziku nove muzike. Početak je u 20 časova.

Scensko-vokalni spektakl Daška i Mlađe pod nazivom "Chabaret po ceni od 500 dinara" očekuje vas u Domu kulture. Kako kažu organizatori, biće pet puta bolji od prethodnog i duplo lošiji od narednog, koji će biti 1000 dinara. Iskoristite priliku da vidite Daška i Mlađu dok su još uvek 500 dinara. Početak je u 21 čas.

Subota, 11. jun 

U okviru turneje kojom obeležava 35 godina rada, bend Dža ili Bu dolazi u Dom B-612. Bend će ovom prilikom predstaviti i neke od novih pesama snimljenih za album Jasno i glasno čiji je izalazak odložen zbog korona krize. Pored toga publika će uživati i u svojevrsnom preseku karijere, kroz najveće hitove benda. Specijalni gosti na ovom koncertu biće, novosadskoj publici dobro poznati, punk bend Divlje Svinje. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas. 

Elemental svira u Bulevar booksu u okviru Automnog festivala žena. Njihova svaka svirka je energična, posebna, legendarna i otrežnjujuća. Remi i članovi sastava Elemental obećavaju odličnu svirku jer su se uželeli publike. Ulaz je besplatan, a početak je u 22 časa.

Prekardashians sviraju u Domu kulture. Prekardashians je bend kome je groove u srcu. Povešće vas na putovanje kroz nekoliko decenija muzike čiji je cilj neprekidno mrdanje kukovima. Spremite se za najveće disco, funk, soul i pop hitove. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Havarija, Nothing Sacred i Nadimač sviraju u Dvorištu. Havarija je thrash metal bend iz Beograda koji je formiran krajem 2018. godine. Trenutnu postavu čine Adam Adam (vokal), Nikola Rodić (ritam gitara), Andrej Bogićević (solo gitara), Antonije Karin (bas gitara) i Katarina Friščić (bubanj). Nothing Sacred je beogradski oldschool hardcore/punk bend nastao početkom 2018. Članovi benda su prethodno svirali u mnogim BGHC bendovima, kao što su Charlie Don't Surf, Šaht, Vox Populi, White Rabbit Band, Jedi Guvnors i drugi. Nadimač je nastao 2003. godine u Beogradu, u vreme kad je thrash metal praktično zamro na domaćoj sceni, a vladali tribute i pretenciozni isfolirani bendovi. Nadimač je do danas imao čast da svira na mnogim velikim lokalnim i stranim festivalima i da deli binu sa kultnim bendovima kao što su Sodom, Accused, Onslaught, Tankard, Napalm death, Hatebreed, Municipal waste, Warbringer i mnogi drugi. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 12. jun 

James Leg nastupa u CK13. Njegov hrapavi glas i hiperdistorzirani klavir čine opasnu, zapaljivu kombinaciju. Kada se na to doda pijanistička umešnost, bespoštedno unošenje u samu svirku i mešanje raznih žanrova (rok, bluz, pank, soul, gospel), dobar provod je zagarantovan. Upad je 1000 dinara, a početak u 20 časova.

Z'borke, Horkestar i Pop Hor Radio zatvaraju Autonomni festival žena na bini kod Bulevar books-a. Nastupi Pop Hor Radija su energični, a na repertoaru je pop, jazz, funk, rock, filmska i elektronska muzika. Do sada su imali brojne nastupe u Novom Sadu i okolini, uključujući i mini turneju u Sloveniji. Horkestar je samoorganizovani hor (hor + orkestar) iz Beograda. Njihov repertoar se sastoji od revolucionarnih i radničkih pesama, ali se većinom izvode pesme komponovane na stihove domaćih pesnika i filozofa (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Slobodan Tišma, Duško Radović, Dr Protić), obrade pesama new-wave i punk bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak, Obojeni program), kao i autorske stvari. Autonomni, samoorganizovani feministički pevački zbor Z'borke nastao je kao odgovor na reproduciranje seksističkih, mizoginih tekstova u narodnoj, popularnoj i horskoj muzici u Sloveniji. Z'borke se sve od tada spomenutim tendencijama suprotstavljaju tako što za svoj repertoar biraju feminističke, emancipatorske pesme iz najrazličitijih jezika i kultura, te "popravljajući" seksističke tekstove iz domaćeg opusa. Početak je u 20 časova.

Šlagvort nastupa u Svilari. U pitanju je novosadski vokalno-instrumentalni sastav čiji su članovi mladi glumci Pozorišta mladih, kao i iskusni novosadski muzičari. Šlagvort izvodi muziku iz poznatih domaćih i stranih filmskih ostvarenja. Od filmova poput "Lion King", "The Jungle Book", "Hair", "Footloose" do "Balkan ekspres", "Mi nismo anđeli", "Montevideo, Bog te video"... Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Radionica Slikaj i cirkaj vas očekuje u Krivini. Slikaj i cirkaj je dvočasovna radionica slikanja za amatere, koja se održava u neformalnoj atmosferi uz vino i muziku. Uz rezervaciju, svaki učesnik dobija dva kupona za piće, koje može iskoristiti tokom trajanja radionice. Prijave su na: https://slikajicirkaj.com/radionica/sova-jun/. Početak je u 15 časova.

Throwback party je u KC Labu. Kao i uvek, žurka je u potpunosti žanrovski neograničena. Očekujte sve od Snoop Dogga do Shakire, od Whitney Houston do Kanye Westa. Upad je 250 dinara, a početak u 18 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo