...
TRENUTNO05:10 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Mikrobi, puške i čelik"

23.03.2020.

Mladi novosadski načunik, inženjer i istraživač, ali i gitarista, kompozitor i frontmen benda Monohrom Oskar Marko preporučio nam je zanimljivu knjigu američkog geografa, istoričara i antropologa, dobitnika Pulicerove nagrade Džereda Dajmonda.

.

"Prethodne godine sam dosta putovao po svetu i razmišljao o tome zašto je renesansa nastala baš u Evropi, zašto na primer Novozelanđani ili Aboridžini nisu osvojili Holandiju, Francusku ili Englesku, nego se desilo obrnuto. To me je dovelo do knjige Džereda Dajmonda koja se zove 'Mikrobi, puške i čelik' u kojoj je on antropološki  pokušao da objasni zašto se istorija čovečanstva odigrala upravo onako kako se odigrala". kaže Oskar Marko.

Džered Dajmond je jedan od najznačajnijih naučnika Amerike. Osim što je počasni profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kaliforniji, jednako je slavan i zbog svog ogromnog doprinosa ekologiji i evolucionoj biologiji, kao i zbog svojih istraživanja u zabačenim delovima Nove Gvineje.

"Mikrobi, puške i čelik" je sjajno napisano, strasno i munjevito putovanje kroz 13.000 godina istorije na svim kontinentima – kratka istorija svega o svakome. Pružajući ubedljivo objašnjenje za razlike u razvitku ljudskih društava na raznim kontinentima, knjiga ruši temelje rasističkih teorija o istoriji. Za ovu knjigu Džered Dajmond je dobio Pulicerovu nagradu za dela iz oblasti nauke.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Srećna smrt

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20.…

.

Vredi pročitati "Knjigu o Milutinu"

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista kaže da se u poslednje vreme bavi triatlonom i dok sedi na trenažeru i okreće…

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

Vredi pročitati: "Ležanje na kauču" Irvina Jaloma

Novinarka Svetlana Paramentić nam ove nedelje preporučuje knjigu "Ležanje na kauču" pisca Irvina D. Jaloma.

.

Vredi pročitati "Zapisi jednog revolucionara"

Metal muzičar i producent Elio Rigonat za ovu nedelju preporučuje knjigu "Zapisi jednog revoluconara", Petra Aleksejeviča Kropotkina.

.

Knjiga nedelje: Za pet godina

Studentkinja arhitekture Milica Mićić ove nedelje nam za čitanje predlaže roman "Za pet godina" autorke Rebeke Serl.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 00:05 Music mix by Anja
  • 05:10 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo