...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Istočno od raja"

13.06.2022.

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

U ovom savremenom klasiku Stajnbek je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsedale poput identiteta, ljubavi, ali i posledica njenog odsustva. Radnja je smeštena u bogatu dolinu reke Salinas u zapadnoj Kaliforniji i spaja sudbine dve porodice, Tresk i Hamilton.

Katarina smatra da živimo u vreme prevelikog i prebrzog protoka informacija i da je upravo ovo delo koje može da nas spusti na zemlju i vrati u neki normalan režim razmišljanja.

"Ova knjiga je fantastična da nam na prelasku iz detinjstva u ozbiljne godine kaže da nismo jedini koji dožiljavaju ogromna razočarenja u odrasle ljude i da shvatimo da oni nisu ništa ni bolji ni savršeniji od nas, kao što ih mi možda zamišljamo, i da mogu biti i pokvareni i zlobni i imati mnogo loših osobina. Svima kroz glavu može da prođe nešto ružno i nepoželjno ali nas to ne čini lošima, ali kad to shvatimo tek onda možemo biti ono što jesmo", kaže ona.

Knjiga je objavljena 1952. godine i vrlo brzo je postala omiljena kod publike. Nekoliko godina kasnije snimljen je i istoimeni film u kome glavne uloge tumače Džuli Haris i Džejms Din.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Vredi pročitati trilogiju "Vernon Trodon"

Umetnica iz Novog Sada Nika Jasna Đukić za ovu nedelju preporučuje trilogiju "Vernon Trodon" francuske spisateljice Viržini Depent.

.

Vredi pročitati "Ja sam Malala"

Generalna menadžerka Superklastera Web3&Blockchain, predsednica Srpske Blokčejn Inicijative, osnivačica "Taboo dnevnika", govornica na mnogim konferencijama i obukama za mlade, Emilija…

.

Vredi pročitati: "Voli me više od svega na svijetu"

Novinarka Milena Zdravković nam ove nedelje preporučuje autobiografiju jedne od najpopularnijih jugoslovenskih glumica Mire Furlan "Voli me više od svega…

.

Vredi pročitati: "Crna knjiga"

Pop duo Dolores je nedavno izbacio singl "Lutanje", a jedna od članica Ana Srećković nam je pomogla da ove nedelje…

.

Vredi pročitati "Glazba za žedno uho"

Frontmen slovenačkog indie sastava Rush to Relax, Damjan Manevski, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Glazba za žedno uho" hrvatskog autora…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo