...
TRENUTNO18:00 - 18:45Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Istočno od raja"

13.06.2022.

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

U ovom savremenom klasiku Stajnbek je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsedale poput identiteta, ljubavi, ali i posledica njenog odsustva. Radnja je smeštena u bogatu dolinu reke Salinas u zapadnoj Kaliforniji i spaja sudbine dve porodice, Tresk i Hamilton.

Katarina smatra da živimo u vreme prevelikog i prebrzog protoka informacija i da je upravo ovo delo koje može da nas spusti na zemlju i vrati u neki normalan režim razmišljanja.

"Ova knjiga je fantastična da nam na prelasku iz detinjstva u ozbiljne godine kaže da nismo jedini koji dožiljavaju ogromna razočarenja u odrasle ljude i da shvatimo da oni nisu ništa ni bolji ni savršeniji od nas, kao što ih mi možda zamišljamo, i da mogu biti i pokvareni i zlobni i imati mnogo loših osobina. Svima kroz glavu može da prođe nešto ružno i nepoželjno ali nas to ne čini lošima, ali kad to shvatimo tek onda možemo biti ono što jesmo", kaže ona.

Knjiga je objavljena 1952. godine i vrlo brzo je postala omiljena kod publike. Nekoliko godina kasnije snimljen je i istoimeni film u kome glavne uloge tumače Džuli Haris i Džejms Din.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: Mobi Dik

Kantautor Despot Tomić nam za ove vrele letnje dane preporučuje legendarnu knjigu Hermana Melvila "Mobi Dik".

.

Vredi pročitati "Psihomagija"

Umetnik performansa Rade Obradović za ovu nedelju preporučuje knjigu "Psihomagija" čileansko-francuskog multimedijalnog umetnika Alehandra Hodorovskog.

.

Vredi pročitati: "Jevanđelje po Marini T"

Reper i autor knjige "Dobar rep" Predrag Vukčević, poznatiji kao Bege Fank, za ovu nedelju preporučuje knjigu "Jevanđelje po Marini…

.

Vredi pročitati: Srećna smrt

Student filozofije na Filozofskom fakultetu Mladen Matić ove nedelje nam preporučuje jedno, nepravedno zapostavljeno, delo jednog od najvećih pisaca 20.…

.

Vredi pročitati set tri knjige Juvala Noa Hararija

Reperka Micka Lifa za ovu nedelju preporučuje ne jednu, već komplet od tri knjige Juvala Noa Hararija - "Sapijens: Kratka istorija…

.

Stigla četvrta sezona Westworlda!

Na striming servis HBO Max stigla je prva od osam epizoda četvrte sezone popularne distopijske drame Westworld.

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo