...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Istočno od raja"

13.06.2022.

Preporuka za ovu nedelju je knjiga "Istočno od raja" Džona Stajnbeka na koju nam je pažnju skrenula Katarina Đurđević.

.

U ovom savremenom klasiku Stajnbek je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsedale poput identiteta, ljubavi, ali i posledica njenog odsustva. Radnja je smeštena u bogatu dolinu reke Salinas u zapadnoj Kaliforniji i spaja sudbine dve porodice, Tresk i Hamilton.

Katarina smatra da živimo u vreme prevelikog i prebrzog protoka informacija i da je upravo ovo delo koje može da nas spusti na zemlju i vrati u neki normalan režim razmišljanja.

"Ova knjiga je fantastična da nam na prelasku iz detinjstva u ozbiljne godine kaže da nismo jedini koji dožiljavaju ogromna razočarenja u odrasle ljude i da shvatimo da oni nisu ništa ni bolji ni savršeniji od nas, kao što ih mi možda zamišljamo, i da mogu biti i pokvareni i zlobni i imati mnogo loših osobina. Svima kroz glavu može da prođe nešto ružno i nepoželjno ali nas to ne čini lošima, ali kad to shvatimo tek onda možemo biti ono što jesmo", kaže ona.

Knjiga je objavljena 1952. godine i vrlo brzo je postala omiljena kod publike. Nekoliko godina kasnije snimljen je i istoimeni film u kome glavne uloge tumače Džuli Haris i Džejms Din.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati: “Problem tri tela”

Sociolog i profesor na Sveučilištu u Zadru Krešimir Krolo preporučuje da pročitate naučno-fantastični roman “Problem tri tela” kineskog autora Liju…

.

Vredi pročitati "Uspeh, što da ne"

Novinarka Marija Grbić za ovu nedelju preporučuje knjigu "Uspeh, što da ne", autora Džeka Kenfilda.

.

Vredi pročitati "Kontakt"

Studentkinja komunikologije Jelisaveta Zubac za ovu nedelju preporučuje roman "Kontakt" Karla Sejgana.

.

Vredi pročitati: "Naopačke: Škola obrnutog sveta"

Multimedijalni umetnik Igor Stević za ovu nedelju preporučuje knjigu "Naopačke: Škola obrnutog sveta" urugvajskog autora Eduarda Galeana.

.

Vredi pročitati: Milena Marković "Deca"

Novinar Highwaystar magazina Božidar Milovac za ovu nedelju proporučuje roman "Deca" prošlogodišnje dobitnice 68. Ninove nagrade Milene Marković.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo