...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Top Gan franšiza u opasnosti: Paramaunt tužen zbog autorskih prava

08.06.2022.

Porodica autora čiji je članak inspirisao film Toma Kruza "Top gan" iz 1986. godine, tužila je Paramaunt zbog kršenja autorskih prava povodom ovogodišnjeg nastavka blokbastera "Top Gan: Maverik".

.

Foto: YouTube / Paramount

Prema tužbi podnetoj federalnom sudu u Los Anđelesu, jedinica Paramaunt Global nije uspela da povrati prava na članak Ehuda Jonaja "Top Ganz" iz 1983. godine od njegove porodice, pre nego što je objavila nastavak, prenosi Rojters.

Naime, Ehudov tekst je poslužio kao inspiracija za originalni film a filmski studio je prava na njegovo korišćenje izgubio 2020. godine, prenosi BBC.

Navodi se da su Šoš i Juval Jonaj, koji žive u Izraelu, i Ehudova udovica i sin, rekli da je Paramaunt namerno ignorisao da su im autorska prava vraćena u januaru 2020. godine, oglušujući se na savezni zakon o autorskim pravima.

Dodaje se da je tužbom tražena neodređena odšteta, uključujući i neke profite od filma "Top Gan: Maverik", kao i da se Paramaunt blokira u distribuciji filma ili daljih nastavaka.

Paramount je negirao tvrdnje porodice i ocenio ih neutemeljenim uz poruku da će se braniti.

„Top Gun: Maverick" je najveći ovogodišnji hit na blagajnama, koji je zaradio 291 milion dolara u Severnoj Americi i 548,6 miliona dolara širom sveta u prvih 10 dana objavljivanja.

(Tanjug, B92)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo