...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Top 5 načina kako ubiti Harija Potera

03.04.2015.

I tebe nervira što je i dalje živ? Nema problema, rešenja su nam ispred nosa.

.

Foto: holyblasphemy.net

1. Okružiti Voldemorta profesionalcima

   Iz filma u film, naš omiljeni i harizmatični čarobnjak prinuđen je da se bori sa armijom neravnopravnih protivnika. Ne Hari, za ime božije, već Onaj Koji Se Ne Spominje. Brat Voldemort suočen je sa kohortom kenjatora koji po svaku cenu, pa i razuma, žele da ga spreče u ostvarenju svojih ciljeva, pre svih autorka romana, scenaristi i reditelji filmova. Talentovan i posvećen čarobnjak mora se okružiti kvalitetnijim ljudima da bi konačno stao na put inertnom, nesposobnom i bogougodno clueless Poteru, a mi mu toplo preporučujemo, za početak, portparola.

   Jednom za svagda, Onaj Koji Se Ne Spominje mora se zvati kako dolikuje - Voldemort Anfakabl, Nadgalaktički Car, Kralj i Prvak U Skoku Udalj i Onaj Zbog Koga Kenjaš Cigle. Mislim, ako može Deni Targerijan - može i On. Portparol takođe mora delikatnije puštati informacije u etar i paziti na cinkaroše koji rade za pristrasnu ekipu na setu. PR je mama - kada bi se svi skamenili od straha, niko ne bi ni pomišljao da pomogne Poteru, a tu su i lukrativne nagrade za izdajnike iz Hogvortsa, koji se ionako raspada sam po sebi.

voldemortreborn jpg

                                                           S kim ja radim...

Foto: harrypotter.wikia.com

   Drugo, Voldemort Anfakabl unajmiće odličnog psihijatra koji će mu ispeglati patološke porive i ubediti ga da Harija mogu likvidirati i Betariks, i Sliderini, i Zemunski klan, i ebola, i Who Gives A Damn Somebody, a ne obavezno On. Prilika za to je bilo iha-haj. Takođe, kada dođe na korak od ubijanja Harija, Voldemort Anfakabl mora odoleti iskušenju da monologom leči komplekse, besmisleno produži ionako dosadan film i iracionalno pruži priliku scenaristi i reditelju da ga u odsudnom trenutku zeznu na način koji prkosi logici. Treće, neka kupi pištolj.


2. Dosledna i neselektivna primena fizike, magije i zakona verovatnoće

   Ukoliko niste zaleđeni u bloku ugljenika, količina notornih idiotluka koji rade u korist protagonista filmova o HP do sada vam je sigurno uništila polovinu nervnog sistema, zbog čega apelujemo na Voldemorta da upotrebi prokletu vremensku mašinu u prvom filmu i skenja Harija dok je ovaj sasvim neobavešten i maloletan. Ali, to bi bilo previše racionalno i očekivano nama sa kvocijentom inteligencije iznad 19.

   Harija, naime, skladno čuvaju selektivna primena elementarnih zakona fizike, magije i opšteg zakona verovatnoće. Najkraće rečeno, čak i kada Hari učini nešto neoprostivo moronski, "igrom slučaja" stvar se okrene u njegovu korist do te mere da me zbilja čudi što do sada nije pokušao da doručkuje žilete ili siluje Basiliska, jer da jeste, pronašao bi lek za HIV. Sumnjate?

isaac jpg

                                             Sorry kids, he's dead alright!

Foto: sirisaacnewton.info

   Da je Hari skočio sa antene Svetskog trgovinskog centra, verovatno bi se odbio o beton i sleteo na nepostojeće prazno mestu u Starbaksu tokom pauze za branč. Njegovi protivnici, pak, padaju u komu nakon saplitanja i dobijaju rak od razmišljanja.

   Još važnije, mi do danas nismo načisto kako magija radi u serijalu o Poteru: kada vam treba magični štapić, kada vam ne treba, koji je i kakav prag savladavanja novih magija, može li se fizički pomagati nekome ko baca čini, zašto se odlične magije i magični predmeti ne upotrebljavaju više od jednog puta i postoji li ijedno Staro & Neoborivo Magijsko Pravilo koje naš heroj neće zaobići, preskočiti ili prosto ukinuti, nekada svesno - nekada čak i ne, a sve po želji publike i autora koji im vređa pretpostavljenu inteligenciju.


3. Veća ovlašćenja profesora na Hogvortsu i ukidanje dečijeg dodatka Poterovoj hraniteljskoj porodici

   To što je Hogvorts gargantuantski convinience melting pot, u kom je ljude nemoguće pronaći osim ako ste Hari koji sreće/zaobilazi/prisluškuje podesne sagovornike verovatnoćom od tri loto dobitka u dve nedelje, i dalje nije dovoljno brutalno po psihu gledalaca. Za to služe profesori stare i ugledne institucije, koji menjaju neoboriva pravila i planove u hodu i prilagođavaju ih filmskom "zapletu" kog šatro nisu svesni.  

   Pružanje krucijalnih, životno važnih informacija studentima na kašičicu, otvoreno prećutkivanje i laganje, a bogami i slanje dece na potencijalno fatalne zadatke, po dužnosti ili kazni, dovodi nas do zaključka da bi Hari najpre zaginuo kada bi Ministarstvo magije odrešilo ruke profesorima. Bez štrajka. Postoji barem 20 situacija u kojima se navodno zreli profesori ponašaju kao da uživaju u patnji studenata, namerno im otežavajući položaj, što bi mi pozdravili kada Harija ne bi kenjalo više nego Odiseja.

 

dursleyfamily jpg

                                            Volećemo ga više već od 2016.

Foto: harrypotter.wikia.com

   "Bacio si čini pred Normalcima i zbog toga te osuđujemo da tokom jednog semestra čistiš kloaku najprgavijem zmaju kog imamo - Menslayer von Shityourpants-u", reče Dambldor, jednim potezom okončavajući bajku za decu i filmove za ljude zatočene s decom u bioskopu. Ne pali? Ubacite PVO baterije da pucaju po igračima kvidiča, dajte dementorima plaćeni godišnji odmor i dnevnice, ili prijavite Harisa Lončarija službi MI6 pod sumnjom da je islamistički terorista. Ima i munju, i štapić, i sve, prolazi garantovano.

   Ne manje važno, da li bi iko normalan u Hogvortsu dozvolio Poteru da se tokom raspusta vraća kod staratelja monstruma? Da ga i dalje muče, što profesori dobro znaju? Da li je moguće da Hogvorts nema jednu slobodnu sobu za Izabranog, sudbonosnog čarobnjaka, od tri kvadriliona prostorija?! Ovde postoje samo dva logična ishodišta: a) Hari bi poludeo od maltretmana hranitelja i postao Voldemort umesto Voldemorta ili b) Ministarstvo socijalnih pitanja ukinulo bi hraniteljima dečiji dodatak za Harija, zbog čega ovaj više ne bi spavao ispod stepeništa, nego u rerni. Uključenoj. U više svojstava i sopstava. Mariniran. Da debeli Dadli pojede nešto konkretno. Voli mrsno mali, šta ćeš.


4. Lišiti ga društva Hermione Grejndžer

   Hermiona Grejndžer je, pošteno govoreći, najsposobnija, najzrelija, najpribranija, najvrednija, najpametnija, najtalentovanija, najhrabrija... i verovatno najlepša osoba koja je hodila septičkom jamom uzročno-posledičnosti zvane Hogvorts. Opasnija je od Harija i bolje rezonuje od profesora. Prvo pitanje koje se nameće je sasvim očekivano: zašto ona nije Izabrana, a ne Izabrani koji daje sve od sebe da sakrije i sputa svoju Izabranost?!

   Ni ja nemam pojma, ali znam da je Grejndžerova savršena kandidatkinja za buduću ministarku magije, što bi se i dogodilo da ljudi koji unovčavaju tvoju bioskopsku nesreću mizogino ne navijaju za ubogog Potera. Odvojite ih u par ključnih kadrova i Hari je mrtav kao zec, jer u stanju u kakvom se izdaje nama i danas nije jasno kako sam briše guzicu.

 

hermiona jpg

                                                            Klara Cetkin

Foto: funpop.com

   Ovde je recept poražavajuće jednostavan: kada bi svi imali istu šansu i bili vođeni razumom i nagonom za preživljavanjem, Hermiona bi koliko odmah dobila fantastičnu stipendiju, zapalila iz moralno-funkcionalne ruine od škole, odrala konkurenciju na seminarima i projektima, napredovala u svim oblastima i zaboravila bivše napaćeno društvo dok si rekao "Avada Kedavra".

   Da li bi ijedna dama koja drži do sebe trošila mladost stavljajući glavu na kocku zbog retarda koji sam sebi ne želi da pomogne? Da li bi osoba njenih potencijala i lepote pala na bukvalni i metafizički promašaj poput Rona Vizlija?! Naravno da ne, ali kokice lakše klize ka buragu ako te lažu da takva romansa i lojalnost negde postoje, a da nije Vlada Srbije.


5. Negativci će početi da se ponašaju manje očigledno kretenski

   Platio bih bioskopsku ulaznicu da pogledam petominutnu epizodu Šerloka Holmsa pod nazivom „Sherlock does Hogwarts“. Nije pornić, ali priča liči. Najbolji detektiv dolazi u školu, saslušava svedoke i osumnjičene, i nakon kraćeg ali poučnog mentalno ponižavanja maloumnih stanara rešava slučaj i napušta Hogvorts daleko pre zalaska Sunca.

   Harijevi protivnici očigledno pate od do sada nezabeleženog Sindroma Pružanja Pomoći Smrtnim Neprijateljima, bilo da se radi o indiskreciji, nepažnji prilikom sastajanja, neuklanjanju tragova i svedoka, sejanju inkriminišućih dokumenata i opštem nemaru za svoje dobro. Zbilja me čudi da Poter nije lovac na naciste; s takvom količinom blaženo nesvesnog ukenjavanja u životu, pronalazio bi raspale esesovce gde god da ode: u piceriji, na plaži u Hurgadi, dok podiže markicu za voz ili u sopstvenom krevetu, što da ne, bilo je i goreg.

hat jpg

                         ....(blurp) jbg, popio sam malo....štajaznam...Hufflepuff...!?

Foto: harrypotter.wikia.com

   Konačno, krajnje je vreme da "Sliderini" podnesu tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ovako otvorena diskriminacija nije zabeležena još od kontinentalne ekskurzije Džingis Kana i dobar vam stojim da bi ta kuća, i neprincipijelan odnos ostalih kuća prema njoj, upropastili i Sarumana Belog, sa Prstenom na ruci, jašući Nazgula, s Balrogom na povocu, a kamoli difoltno-defektne članove "Sliderina", protiv kojih btw otvoreno navija cela škola, iako u svom statutu nigde ne pominju reči "zlo", "prevara" ili "ubistvo".  

   Prava je šteta što nemamo uvid u misli Šešira Za Razvrstavanje, budući da je on jedan od glavnih igrača u Hogvortsovom lancu sistemske korupcije. Ako mu se svidiš – "Grifindor", ako je indiferentan – "Rejvenklou", ako bi da te navuče – "Sliderin", a ako si golja i bednik nedostojan bilo kakve pažnje, onda te pošalje u... onu četvrtu kuću za koju nas sve zabole. Tako da,  pri punoj svesti da je deci, mentalno ometenima u razvoju i većini srpskog biračkog tela neophodno obezbediti crno-beli pogled na svet, umoljavam negativce da se više potrude i pomognu Hariju da odapne kako dolikuje. Recimo, juče?

Igor Mihaljević

Možda te još zanima:

.

TOP 5 Muzičkih spotova inspirisanih video igrama

Mnogi od nas odrasli su sakupuljajući pečurke, spasavajući princeze i makljajući negativce na malom ekranu. Baš zbog toga se video…

.

Najbolji regionalni singlovi

Pred vama je godišnji pregled najboljih singlova sa eks ju prostora u 2016. godini. Ova lista ipak nije sasvim potpuna,…

.

Pet najboljih filmova u 2016

Tek protekla, 2016. godina nije se proslavila filmskom produkcijom. Nekoliko neuspešnih blokbastera i još manje uspešnih nije zadovoljilo publiku, a…

.

Top 5 vašarskih slatkiša

Kakva god da je svetkovina, bila ona u Rumi, Itebeju ili Sonti, stvari su svuda iste - stariji se okupljaju…

.

Top 5 filmova za leto

Nagradu "Underground Spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, dobila je ekipa španskih…

.

Top 5 điđana u saobraćaju (2)

Zbog velikog interesovanja čitalaca i preobilne ponude điđana, O radio je sastavio novu listu vrhunskih ludaka u saobraćaju. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo