...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Top 5 filmova za leto

21.07.2015.

Nagradu "Underground Spirit", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, dobila je ekipa španskih reditelja i među njima Migel Ljanso, koji nam je preporučio pet filmova za leto. On je ljubitelj treš i eksperimentalnih filmova, ali u njegovoj listi ništa nije predvidivo.

.


1. Aguirre, the Wrath of God

aguirrethewrathofgod jpg

Film Vernera Hercoga iz ’72. godine veoma je interesantan - radnja se dešava u džungli i inspirisala me je, zbog Hercogovog avanturističkog duha. Otišao je u džunglu na tri godine i snimio je tamo dva filma, a u ovo se radi o španskoj ekspediciji u potrazi za zlatom i blagom putem Amazona. Grupu predvodi pohlepan Don Agires koji će potregu dovesti do zlatnog grada ili destrukcije...


2. ¡Vivan los novios!

vivanlosnovios jpg

Režiser Luis Garsija Berlanga pravio je tragikomedija šezdesetih godina, a radnja ovog filma odvija se tokom leta. Glavni lik Leo odlazi na Mediteran da se oženi devojkom koju nikada ranije nije video. Međutim, okružen Šveđankama u bikinijima počinje da se brine. To je portret čoveka preplavljenog okolnostima, prikazan kroz nelagodan i neprijatan humor.


3. The Executioner

elverdugo png

Još jedan film Berlange, jer je on izvanredan režiser! Grobar se ženi starijom ćerkom jednog dželata i, iako mu se to ne sviđa, mora da nastavi profesiju svog tasta nakon njegovog penzionisanja.


4. Banana Joe

bananajoe jpg

Ovaj film je jako loš. Baš, baš loš. Ali me je dirnuo, jer se Banana Džo, odnosno Bad Spenser bori protiv velikih kompanija u džungli i to obožavam. Loš je, ali ponekad moramo da zaboravimo na eksperimentalne filmove i opet treba da se povežemo sa publikom i običnim ljudima, jer treba da im isprovociramo osećanja.


5. Chronique d'un été (Hronika jednog leta)

hronikajednogleta jpg

Režiser ovog filma Žan Ruš otišao je u Afriku i stekao prijatelje, a film je snimio tako što je upoznao glumca u luci i pitao ga: šta želiš da budeš? Radi sa amaterskim glumcima i želi te ljude sa kojima radi da prikaže ne samo onakim kakvi su oni zaista, nego i kakvi žele da budu, pa je takav pristup veoma zanimljiv.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

TOP 5 Muzičkih spotova inspirisanih video igrama

Mnogi od nas odrasli su sakupuljajući pečurke, spasavajući princeze i makljajući negativce na malom ekranu. Baš zbog toga se video…

.

Najbolji regionalni singlovi

Pred vama je godišnji pregled najboljih singlova sa eks ju prostora u 2016. godini. Ova lista ipak nije sasvim potpuna,…

.

Pet najboljih filmova u 2016

Tek protekla, 2016. godina nije se proslavila filmskom produkcijom. Nekoliko neuspešnih blokbastera i još manje uspešnih nije zadovoljilo publiku, a…

.

Top 5 vašarskih slatkiša

Kakva god da je svetkovina, bila ona u Rumi, Itebeju ili Sonti, stvari su svuda iste - stariji se okupljaju…

.

Top 5 điđana u saobraćaju (2)

Zbog velikog interesovanja čitalaca i preobilne ponude điđana, O radio je sastavio novu listu vrhunskih ludaka u saobraćaju. 

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

  • 17:50 Prava stvar
  • 18:00 RetroTips
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo