...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Pet najboljih filmova u 2016

03.01.2017.

Tek protekla, 2016. godina nije se proslavila filmskom produkcijom. Nekoliko neuspešnih blokbastera i još manje uspešnih nije zadovoljilo publiku, a nezavisni filmovi još više su pali u njihovu senku. Mi vam na početku ove godine donosimo spisak pet najboljih filmova po mišljenju autora naše emisije "Superoperater". Većinu tek treba da pogledate jer je ono najbolje stiglo tek na kraju godine.

.

Sabrali smo ocene kritike, opšti utisak, originalnost i kvalitet glume, režije i fotografije, te došli do sledećih pet naslova. Ovo je naših pet centi:

Manchester by the sea je film koji se pojavio na samom izdisaju godine i odmah dobio titulu glavnog pretendenta za nagradu Oskar.

Kejsi Aflek igra čoveka koji posle smrti starijeg brata otkriva da je postao staratelj svom petnaestogodišnjem prosvećenom bratiću. Njegov život u malom mestu pored mora izvrće se naopačke dok se bori sa sopstvenom prošlošću, mestom iz kojeg je pobegao i obavezom koju nikako nije želeo. Ovaj film ostava veoma snažan utisak na gledaoce, a mlađi Aflek prosto briljira u svojoj ulozi.

 

Još jedan od kasnih ovogodišnjih filmova je La la land, mjuzikl koji dolazi u vreme superheroja i nenadano osvaja publiku širom sveta.

Ema Stoun i Rajan Gosling igraju mladu glumicu i pijanistu koji se zaljubljuju jedno u drugu u vreme kada njihove karijere kreću uzlaznom putanjom, što može ozbiljno da im ugrozi vezu. Odlična muzika, prelepa kinematografija i odlična gluma krase ovaj budući veliki klasik.

 

Moonlight je jedan od onih filmova koji odzvanjaju godinama kasnije, vrlo verovatno najbolji na ovoj listi.

Priča plati momka kroz tri životna čina i njegovoj borbi sa odrastanjem, ekstazijem, bolom zbog gubitaka i lepoti zaljubljivanja u uzrastu kada se preispituje seksualnost. Film snimljen bez uobičajenih klišea duboko je dirnuo publiku i posle njega niko ne ostaje ravnodušan.

 

Hell or high water je malo iznenađenje na ovoj listi jer predstavlja tipičan holivudski zaplet, uređen na potpuno neuobičajen način. Pravi biser žanra krimi-drama

Priča prati dva različita brata: poštenog i razvedenog koji pokušava da stvori bolji život za sina i bivšeg robijaša lakog na obaraču. Oni odlučuju da opljačkajku banku koja pokušava da im konfiskuje porodičnu zemlju. Krimić koji ne razočarava ni u jednom segmentu.

 

Na listu smo uveli i jedan animirani film koji je prošao mimo mejnstrim publike. U pitanju je Cubo and the two strings. Japanska legenda u američkoj produkciji. 

Kubo je jednooki dečak koji voli da priča priče i brine se o dementnoj majci. Ono što Kubo ne zna je da je potomak najjačeg boga koji šalje za njim dve majčine sestre da ga oslepe i vrate na nebo. Divna priča o dečaku koji pokušava da pronađe svog oca, mač, oklop i šlem ne bi li se suprotstavio progoniteljima oduševio je sve koji su ga pratili. Tako izgleda film rađen po japanskoj legendi koji Holivud nije ni pokušao da prevesla na svoju stranu.  

Superoperater

Možda te još zanima:

.

Ko se to usudio da snima rimejk "Vrtoglavice"?

Kultni psihološki triler Alfreda Hičkoka "Vrtoglavica" dobija svoj rimejk, piše "Deadline".

.

Da li nam Martin Skorseze sprema još jedno remek delo?

Leonardo Dikaprio je opisao novi film Martina Skorsezea, "Killers Of The Flower Moon", kao remek delo.

.

BAFTA nagrade: "This Is Going To Hurt" i "The Responder" vode po broju nominacija

Serije "This Is Going To Hurt" i "The Responder" sa po šest kategorija vode u danas saopštenim nominacijama za britanske…

.

Dizni sprema nastavak "Ratova zvezda"

Sve obožavaoce jedne od najuspešnijih filmskih franšiza svih vremena obradovaće vest da se počelo sa radom na novom nastavku "Ratova…

.

Izlet na filmske lokacije moguć je i u Srbiji

Dok u svetu "mlate pare" prodajući suvenire i debelo naplaćuju posetu lokacijama koje su, ponekad, isto toliko slavne kao i…

.

Giljermo del Toro sprema svoju verziju Frankenštajna

Reditelj Giljermo del Toro je prošle nedelje osvojio Oskara za najbolji animirani film, za svoju verziju "Pinokija", a sada je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo