...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Serija Clark: Kako da zavolite sopstvenog otmičara

08.05.2022.

Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Ovaj termin u upotrebu je uveo kriminolog i psihijatar Nils Bejerot posle neuspele pljačke banke i otmice na Normalmstorgu u Stokholmu, od 23. do 28. avgusta 1973.

.

To je istorija. Ono što ljudi od istorije obično ne izvuku je priča o vinovnicima incidenta koji je doveo do sklapanja čuvene dijagnoze, čija će perjanica samo godinu kasnije biti ćerka medijskog magnata Peti Herst.

No, ovo nije tekst o njoj. Netfliks nam je doneo još jednu veoma kvalitetnu, ograničenu seriju. U šest epizoda, u saradnji sa švedskim producentskim kućama, snimio je "Clark“, sagu o Klarku Olafsonu (Bil Skarsgard), kriminalcu i pljačkašu banaka iz sedamdesetih godina prošlog veka.

clark2 jpg

Klark Olafson je, dakle, pravi otac dijagnoze nazvane Stokholmski sindrom. Bio je nepopravljivi lopov, avanturista, okoreli kriminalac, lažov i prevarant. Bio je, takođe i beskrajno šarmantan i privlačan, rečit i zavodljiv, što je i dovelo do situacija da su njegove žrtve počele da osećaju simpatije i privrženost prema njemu.

Serija "Clark“ artikuliše njegove brojne padove i uspone, jer je u pitanju najozbiljniji pokušaj do sada da se ovaj zlikovac oživi i da se preispita njegova zaostavština.

"Clark" je produkcijski i slikom veoma bogata serija, dobra montaža od njegovog života napravila je uzbudljiv rolerkoster na ivici cirkuske komedije. Jasno je da su kreatori ove serije želeli da dođu do korena koji čine ovog kriminalca, ali i do korena samog osećanja koji će u celom svetu postati dijagnoza koja se dodeljuje žrtvama otmica.

Stoga su, od prve epizode, Klarka Olafsona načinili neodoljivom ličnošću. On jeste gangster, ali nas serija lagano uvlači u njegovu auru, onakvu zbog koje biste osećali emocije prema njemu, čak i u najočajnijoj situaciji.

Ova serija nema prečica i zaista nas detaljno upućuje u njegov život i razloge za svako njegovo (ne)delo. Od prvih lopovluka, vremena u zatvoru, do njegovog urnebesnog sindikalnog aktivizma, pljački i žena koje zbog njegove pojave padaju u nesvest kao da je jedan od Bitlsa, a ne lopov, navučen na adrenalin. Na kraju, dobijamo zaokruženu priču o tome zbog čega je ovaj harizmatičan zlikovac pobudio toliki interes javnosti.

Nije "Clark“ vožnja bez uspona i padova. Nekima će smetati to nonšalantno, zavodljivo i vickasto pripovedanje o zločinima, ali u tome i jeste caka. Dok dođete do kraja, shvatićete zašto je ovaj čovek bio opsesija Švedske i njenih medija tako dugo, zbog čega su ga psiholozi analizirali do atomske strukture. Shvatićete da ste, nakon odgledane serije i vi, po malo, zhvaćeni tim famoznim Stokholmskim sindromom.

Bils Skarsgard je beskrajno šarmantan i komotan u naslovnoj ulozi, a vama preporučujem verziju u kojoj se govori na švedskom, uz titlove. Nahovana verzija na engleskom nije dovoljno uverljiva.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo