...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Serija Clark: Kako da zavolite sopstvenog otmičara

08.05.2022.

Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Ovaj termin u upotrebu je uveo kriminolog i psihijatar Nils Bejerot posle neuspele pljačke banke i otmice na Normalmstorgu u Stokholmu, od 23. do 28. avgusta 1973.

.

To je istorija. Ono što ljudi od istorije obično ne izvuku je priča o vinovnicima incidenta koji je doveo do sklapanja čuvene dijagnoze, čija će perjanica samo godinu kasnije biti ćerka medijskog magnata Peti Herst.

No, ovo nije tekst o njoj. Netfliks nam je doneo još jednu veoma kvalitetnu, ograničenu seriju. U šest epizoda, u saradnji sa švedskim producentskim kućama, snimio je "Clark“, sagu o Klarku Olafsonu (Bil Skarsgard), kriminalcu i pljačkašu banaka iz sedamdesetih godina prošlog veka.

clark2 jpg

Klark Olafson je, dakle, pravi otac dijagnoze nazvane Stokholmski sindrom. Bio je nepopravljivi lopov, avanturista, okoreli kriminalac, lažov i prevarant. Bio je, takođe i beskrajno šarmantan i privlačan, rečit i zavodljiv, što je i dovelo do situacija da su njegove žrtve počele da osećaju simpatije i privrženost prema njemu.

Serija "Clark“ artikuliše njegove brojne padove i uspone, jer je u pitanju najozbiljniji pokušaj do sada da se ovaj zlikovac oživi i da se preispita njegova zaostavština.

"Clark" je produkcijski i slikom veoma bogata serija, dobra montaža od njegovog života napravila je uzbudljiv rolerkoster na ivici cirkuske komedije. Jasno je da su kreatori ove serije želeli da dođu do korena koji čine ovog kriminalca, ali i do korena samog osećanja koji će u celom svetu postati dijagnoza koja se dodeljuje žrtvama otmica.

Stoga su, od prve epizode, Klarka Olafsona načinili neodoljivom ličnošću. On jeste gangster, ali nas serija lagano uvlači u njegovu auru, onakvu zbog koje biste osećali emocije prema njemu, čak i u najočajnijoj situaciji.

Ova serija nema prečica i zaista nas detaljno upućuje u njegov život i razloge za svako njegovo (ne)delo. Od prvih lopovluka, vremena u zatvoru, do njegovog urnebesnog sindikalnog aktivizma, pljački i žena koje zbog njegove pojave padaju u nesvest kao da je jedan od Bitlsa, a ne lopov, navučen na adrenalin. Na kraju, dobijamo zaokruženu priču o tome zbog čega je ovaj harizmatičan zlikovac pobudio toliki interes javnosti.

Nije "Clark“ vožnja bez uspona i padova. Nekima će smetati to nonšalantno, zavodljivo i vickasto pripovedanje o zločinima, ali u tome i jeste caka. Dok dođete do kraja, shvatićete zašto je ovaj čovek bio opsesija Švedske i njenih medija tako dugo, zbog čega su ga psiholozi analizirali do atomske strukture. Shvatićete da ste, nakon odgledane serije i vi, po malo, zhvaćeni tim famoznim Stokholmskim sindromom.

Bils Skarsgard je beskrajno šarmantan i komotan u naslovnoj ulozi, a vama preporučujem verziju u kojoj se govori na švedskom, uz titlove. Nahovana verzija na engleskom nije dovoljno uverljiva.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi "Blade" u velikim problemima

Reditelj Basam Tarik, koji je trebalo da režira nadolazeći nastavak serijala "Blade", napustio je produkciju ovog filma.

.

Saga o "Planeti majmuna" se nastavlja

Nastavak legendarne franšize "Planeta majmuna" nosiće naziv "Kraljevstvo planete majmuna", objavio je filmski studio 20th Century.

.

Netfliksov film o Merilin Monro dočekan na nož kritike

Film "Plavuša" koji je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, konačno je prikazan na Netfliksu. Priča koji traje…

.

Snima se šesti nastavak filma "Karate Kid"

Nakon uspeha serije "Cobra Kai" čija peta sezona trenutno dominira listom najgledanijih sadržaja na Netfliksu, studio Sony Pictures planira da…

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo