...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Serija Clark: Kako da zavolite sopstvenog otmičara

08.05.2022.

Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Ovaj termin u upotrebu je uveo kriminolog i psihijatar Nils Bejerot posle neuspele pljačke banke i otmice na Normalmstorgu u Stokholmu, od 23. do 28. avgusta 1973.

.

To je istorija. Ono što ljudi od istorije obično ne izvuku je priča o vinovnicima incidenta koji je doveo do sklapanja čuvene dijagnoze, čija će perjanica samo godinu kasnije biti ćerka medijskog magnata Peti Herst.

No, ovo nije tekst o njoj. Netfliks nam je doneo još jednu veoma kvalitetnu, ograničenu seriju. U šest epizoda, u saradnji sa švedskim producentskim kućama, snimio je "Clark“, sagu o Klarku Olafsonu (Bil Skarsgard), kriminalcu i pljačkašu banaka iz sedamdesetih godina prošlog veka.

clark2 jpg

Klark Olafson je, dakle, pravi otac dijagnoze nazvane Stokholmski sindrom. Bio je nepopravljivi lopov, avanturista, okoreli kriminalac, lažov i prevarant. Bio je, takođe i beskrajno šarmantan i privlačan, rečit i zavodljiv, što je i dovelo do situacija da su njegove žrtve počele da osećaju simpatije i privrženost prema njemu.

Serija "Clark“ artikuliše njegove brojne padove i uspone, jer je u pitanju najozbiljniji pokušaj do sada da se ovaj zlikovac oživi i da se preispita njegova zaostavština.

"Clark" je produkcijski i slikom veoma bogata serija, dobra montaža od njegovog života napravila je uzbudljiv rolerkoster na ivici cirkuske komedije. Jasno je da su kreatori ove serije želeli da dođu do korena koji čine ovog kriminalca, ali i do korena samog osećanja koji će u celom svetu postati dijagnoza koja se dodeljuje žrtvama otmica.

Stoga su, od prve epizode, Klarka Olafsona načinili neodoljivom ličnošću. On jeste gangster, ali nas serija lagano uvlači u njegovu auru, onakvu zbog koje biste osećali emocije prema njemu, čak i u najočajnijoj situaciji.

Ova serija nema prečica i zaista nas detaljno upućuje u njegov život i razloge za svako njegovo (ne)delo. Od prvih lopovluka, vremena u zatvoru, do njegovog urnebesnog sindikalnog aktivizma, pljački i žena koje zbog njegove pojave padaju u nesvest kao da je jedan od Bitlsa, a ne lopov, navučen na adrenalin. Na kraju, dobijamo zaokruženu priču o tome zbog čega je ovaj harizmatičan zlikovac pobudio toliki interes javnosti.

Nije "Clark“ vožnja bez uspona i padova. Nekima će smetati to nonšalantno, zavodljivo i vickasto pripovedanje o zločinima, ali u tome i jeste caka. Dok dođete do kraja, shvatićete zašto je ovaj čovek bio opsesija Švedske i njenih medija tako dugo, zbog čega su ga psiholozi analizirali do atomske strukture. Shvatićete da ste, nakon odgledane serije i vi, po malo, zhvaćeni tim famoznim Stokholmskim sindromom.

Bils Skarsgard je beskrajno šarmantan i komotan u naslovnoj ulozi, a vama preporučujem verziju u kojoj se govori na švedskom, uz titlove. Nahovana verzija na engleskom nije dovoljno uverljiva.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Tarantino uskoro počinje snimanje svog poslednjeg filma

Slavni reditelj se oglasio rekavši da su sve informacije o poslednjem filmu koji snima samo nagađanja.

.

"Munje: opet": Sukob dve generacije

Dugo očekivani nastavak kultnog filma "Munje" počeo je svoj bioskopski život. Opet su tu i Pop i Mare i Gojko,…

.

Prve fotografije Lejdi Gage kao Harli Kvin sa snimanja "Džokera 2"

Kao što je poznato, uveliko je krenulo sa snimanjem nastavka "Džokera", koji će nositi naziv "Džoker: Ludost udvoje". U ovom…

.

Zašto Džon Vik tako malo govori?

Četvrti deo čuvene franšize "Džon Vik" obara sve rekorde gledanosti, a Kijanu Rivs je ponovo u centru pažnje svetske javnosti…

.

Ko se to usudio da snima rimejk "Vrtoglavice"?

Kultni psihološki triler Alfreda Hičkoka "Vrtoglavica" dobija svoj rimejk, piše "Deadline".

.

Da li nam Martin Skorseze sprema još jedno remek delo?

Leonardo Dikaprio je opisao novi film Martina Skorsezea, "Killers Of The Flower Moon", kao remek delo.

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo