...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Peaky Blinders S06: Tomijev antiklimaks

01.05.2022.

I najokoreliji ljubitelji serije "Peaky Blinders" složiće se da je ova priča prešla preko mnogo džombi do sada i da je sve samo ne ujednačeno dobra. Išla je melodrama o birmigemskoj ciganskoj banci od sjaja do očaja, od epizoda nabijenih akcijom do hedonističkih vizuelnih tripova u kojima je lepota kinematografije opasno nadvisila vrednost priče.

.

Šesta sezona ove serije prava je slika onoga kroz šta je serija prošla. A, evo i zašto.

Prethodna sezona, kao i većina ranijih, završena je na ivici provalije za Tomasa Šelbija, vođu porodičnog krimi konglomerata. Jedna od frakcija Irske republikanske armije sprečila je britvaše da eliminišu nacistički šljam oličen u liku Osvalda Mouzlija, ostavivši Tomija na ivici očaja.

Početkom šeste sezone, saznajemo da je u tom obračunu ubijena i Poli Grej, desna Tomijeva ruka, da ga čeka još jedna porodična tragedija i da je prinuđen da nastavi da srađuje sa britanskim fašistima i irskim teroristima na preuzimanju vlasti, pokušavajući da se iz svega toga nekako izvuče.

peaky2 jpg

Da bi se stvar dodatno zakomplikovala, Polin sin Majkl okrivljuje Tomija za majčinu smrt i planira osvetu, uveren da će baš on biti taj koji će ubiti vođu organizacije.

Gledaoci su u ovoj, poslednjoj sezoni, očekivali razrešenje svih zapleta. A dobili su, bez otkrivanja detalja, tek još jedan predzaplet koji će prethoditi konačnom razrešenju kada bude završen film "Peaky Blinders". Dakle, još godinu ili dve do poslednje klape na ovu veliku britansku seriju.

Radnja se u ovoj sezoni rasteže između dinamike i introspekcije glavnog lika, razvučena je i neujednačena, no, ne nužno i loša. Stiče se utisak da su se pisci opasno namučili u prepravljanju scenarija nakon što je Helen Mekrori, koja glumi Poli, iznenada preminula usred produkcije. Uvedeni su neki novi likovi koji neće imati gde da se razmašu, zadržani neki stari koji baš i nemaju šta tu da traže, Artura su ostavili da se davi u ovisnosti, Fina da shvati koliko je beskoristan član bande i naprosto, previše će toga morati da se nagura u predstojeći film kako bismo dobili logičan rasplet.

Peaky Blinders sezona šest, nije ni malo loša, mada jeste najslabija do sada. Pojedinačne epizode su dobre, neke čak i sjajne, ali, ukupan utisak opada kada počnemo da posmatramo sezonu kao celinu. Uostalom, ove godine se priča o brojnim serijama koje pomeraju pažnju gledalaca, a "Peaky Blinders" naprosto nije jedna od njih.

peaky3 jpg

Ostaje nam zato da čekamo finale cele priče. Hoće li Tomi uspeti da nadmudri najveće zlo 20. veka – naciste, koji su itekako vršljali Britanijom u obzorje Drugog svetskog rata? Može li da se izvuče iz svih nevolja ili mu sleduje logičan kraj. Naposletku, šta ako zaista niko na svetu ne može da ubije Tomasa Šelbija osim njega samog?

To su pitanja na koja će film morati da odgovori, nadamo se što je efektnije moguće.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stiže šesta sezona hit serije Black Mirror

Fanovi serije Black Mirror će biti oduševljeni jer je potvrđeno da će se na Netflixu uskoro pojaviti nova sezona ove…

.

Kada se nastavlja serija "Taboo"?

Kreatori su još pre nekoliko godina obećali da će britanska TV drama "Taboo" dobiti nastavak, a nedavno je i konačno potvrđeno…

.

"Dauntonska opatija – Nova epoha" stigla u domaće bioskope

Nakon šest sezona jedne od najvoljenijih i najnagrađivanijih serija i prvog filma koji je 2019. godine oduševio publiku, romantična drama…

.

The Pentaverate: Majers ipak nije privukao publiku

Netfliks je nedavno objavio mini-seriju pod nazivom "The Pentaverate", komediji u kojoj popularni glumac i komičar Majk Majers tumači čak…

.

Juan Mekgregor ponovo džedaj

Bliži se premijera serije "Obi-Van Kenobi", koja će biti prikazana na platformi Disney Plus 25. maja, a nedavno je objavljen…

.

Izabran novi Doktor Hu

Nkuti Gatva, koji je najpoznatiji po svojoj ulozi u Netfliksovoj seriji "Seksualno obrazovanje", zameniće Džodi Vitaker u glavnoj ulozi u…

  • 20:00 Škripa
  • 21:00 Izbor iz programa RTV
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo