...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Peaky Blinders S06: Tomijev antiklimaks

01.05.2022.

I najokoreliji ljubitelji serije "Peaky Blinders" složiće se da je ova priča prešla preko mnogo džombi do sada i da je sve samo ne ujednačeno dobra. Išla je melodrama o birmigemskoj ciganskoj banci od sjaja do očaja, od epizoda nabijenih akcijom do hedonističkih vizuelnih tripova u kojima je lepota kinematografije opasno nadvisila vrednost priče.

.

Šesta sezona ove serije prava je slika onoga kroz šta je serija prošla. A, evo i zašto.

Prethodna sezona, kao i većina ranijih, završena je na ivici provalije za Tomasa Šelbija, vođu porodičnog krimi konglomerata. Jedna od frakcija Irske republikanske armije sprečila je britvaše da eliminišu nacistički šljam oličen u liku Osvalda Mouzlija, ostavivši Tomija na ivici očaja.

Početkom šeste sezone, saznajemo da je u tom obračunu ubijena i Poli Grej, desna Tomijeva ruka, da ga čeka još jedna porodična tragedija i da je prinuđen da nastavi da srađuje sa britanskim fašistima i irskim teroristima na preuzimanju vlasti, pokušavajući da se iz svega toga nekako izvuče.

peaky2 jpg

Da bi se stvar dodatno zakomplikovala, Polin sin Majkl okrivljuje Tomija za majčinu smrt i planira osvetu, uveren da će baš on biti taj koji će ubiti vođu organizacije.

Gledaoci su u ovoj, poslednjoj sezoni, očekivali razrešenje svih zapleta. A dobili su, bez otkrivanja detalja, tek još jedan predzaplet koji će prethoditi konačnom razrešenju kada bude završen film "Peaky Blinders". Dakle, još godinu ili dve do poslednje klape na ovu veliku britansku seriju.

Radnja se u ovoj sezoni rasteže između dinamike i introspekcije glavnog lika, razvučena je i neujednačena, no, ne nužno i loša. Stiče se utisak da su se pisci opasno namučili u prepravljanju scenarija nakon što je Helen Mekrori, koja glumi Poli, iznenada preminula usred produkcije. Uvedeni su neki novi likovi koji neće imati gde da se razmašu, zadržani neki stari koji baš i nemaju šta tu da traže, Artura su ostavili da se davi u ovisnosti, Fina da shvati koliko je beskoristan član bande i naprosto, previše će toga morati da se nagura u predstojeći film kako bismo dobili logičan rasplet.

Peaky Blinders sezona šest, nije ni malo loša, mada jeste najslabija do sada. Pojedinačne epizode su dobre, neke čak i sjajne, ali, ukupan utisak opada kada počnemo da posmatramo sezonu kao celinu. Uostalom, ove godine se priča o brojnim serijama koje pomeraju pažnju gledalaca, a "Peaky Blinders" naprosto nije jedna od njih.

peaky3 jpg

Ostaje nam zato da čekamo finale cele priče. Hoće li Tomi uspeti da nadmudri najveće zlo 20. veka – naciste, koji su itekako vršljali Britanijom u obzorje Drugog svetskog rata? Može li da se izvuče iz svih nevolja ili mu sleduje logičan kraj. Naposletku, šta ako zaista niko na svetu ne može da ubije Tomasa Šelbija osim njega samog?

To su pitanja na koja će film morati da odgovori, nadamo se što je efektnije moguće.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Na kauču 25 godina kasnije

Serija "Sopranovi" ove godine slavi 25 godina od početka emitovanja. Serija je od prve epizode zaintrigirala publiku, svojom neuobičajenom pričom…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

Šta sve znamo o drugoj sezoni "Squid Game"?

"Squid Game", najpopularnija serija u istoriji Netfliksa, uskoro će dobiti svoj nastavak, a njeni tvorci konačno su objavili imena svih…

.

"Stranger Things" više nije na tronu, "Sreda" najgledanija

"Sreda" je pretekla četvrtu sezonu serije "Stranger Things" koja je bila najgledanija Netfliksova serija na engleskom jeziku.

.

Nova serija "Idol" razočarala publiku

Nedavno su se pojavile informacije da se raspravlja da li će kontroverzna HBO-ova serija "Idol" doživeti drugu sezonu.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo