...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Kultura / Film

"Psi iz rezervata" prava doza nemirnog odrastanja

28.08.2022.

Filmovi i serije o odrastanju u nama uvek izazovu buket emocija. Postajemo pomalo nostalgični gledajući na ekranu neke druge klince koji grcaju u neusklađenosti sa svetom kojih ih okružuje. Jer i mi smo bili u nihovoj koži pre koji dan, nedelju, ne više. Sećanje na detinjstvo življe je od usahlih slika sa poslednjeg vikenda u gradu. 

.

Jedan od bisera ovog žanra, koji je potpuno neopravdano i nepravedno, promakao široj publici je "Reservation dogs". U ruiniranoj, polupraznoj selendri, negde na istoku Oklahome, Elora, Ber, Čiz i Vili čine sve ne bi li sakupili dovoljno novca da pobegnu u Kaliforniju, ostave iza sebe siromaštvo i beznađe i dosegnu život vredan onih koji umeju da ga sanjaju u punom spektru najblještavijih boja.

Možda bi ta misija i bila dostižnija u drugim okolnostima, ali maloletnu bandu čine američki Indijanci nedefinisanog plemenskog porekla. Svet oko njih je u stvari rezervat kojim vladaju nemaština, sitan kriminal, tradicija pomešana sa uticajima digitalnog doba i beskrajna dosada.

dogs3 jpg

Priča počinje krađom kamiona koji isporučuje čips prodavnicama, a završava  donošenjem odluka koje od dečaka i devojčica preko noći pravi odrasle ljude.

U 12 epizoda koje su prikazane do sada (druga sezona je u toku), kreatori ove dirljive egzistencijalne komedije Taika Vaititi i Sterlin Harjo doneli su nam kvalitetno napisanu i lucidnu priču o odrastanju, pomešavši jednostavan narativ i besprekorno izgrađene likove. Čudesna mešavina uvrnute komedije i realističnih problema koji muče klince u rezervatu, uža su specijalnost novozelandskog reditelja i njegov iščašeni smisao za humor i estetika, preovlađuju u ovoj seriji.

Sa likovima saosećamo od početnih kadrova, a njihove nevolje naše su od samog početka i to je naprosto produkt pažljivo pisanog scenarija.

Valja napomenuti da je "Reservation dogs" serija na kojoj rade isključivo Indijanci, da poseduje veoma originalan i autentičan pogled na njihov život u savremenoj Americi i da ruši dobar deo predrasuda o njihovom životu. Ispod radnje ove serije krije se podtekst koji nas uči posledicama asimilacije jednog naroda, nesposobnosti društva da se suoči sa nepravdama iz ere kolonijalizma i odsustvu volje da se nadoknade gubici.

dogs2 jpg

Nema ova serija očiglednu političku agendu, ali ona izlazi iz svake njene pore u drugom planu.

U avanturama devojčica i dečaka koji sebe nazivaju bandom pasa iz rezervata možemo uhvatiti odraz svih naših detinjstava, sve naše strahove i radosti, neznanja i nesnalaženja i to nas drži prikovanim za ekran. Svet koji je izgrađen oko njih je samo sjajno podsećanje na činjenicu da nada koju mladi poseduju može da prevaziđe i najbeznadežnije životne okolnosti.     

"Reservation dogs" prikazuje se na striming servisu  Hulu i Disney+.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Da li nam Martin Skorseze sprema još jedno remek delo?

Leonardo Dikaprio je opisao novi film Martina Skorsezea, "Killers Of The Flower Moon", kao remek delo.

.

BAFTA nagrade: "This Is Going To Hurt" i "The Responder" vode po broju nominacija

Serije "This Is Going To Hurt" i "The Responder" sa po šest kategorija vode u danas saopštenim nominacijama za britanske…

.

Dizni sprema nastavak "Ratova zvezda"

Sve obožavaoce jedne od najuspešnijih filmskih franšiza svih vremena obradovaće vest da se počelo sa radom na novom nastavku "Ratova…

.

Izlet na filmske lokacije moguć je i u Srbiji

Dok u svetu "mlate pare" prodajući suvenire i debelo naplaćuju posetu lokacijama koje su, ponekad, isto toliko slavne kao i…

.

Giljermo del Toro sprema svoju verziju Frankenštajna

Reditelj Giljermo del Toro je prošle nedelje osvojio Oskara za najbolji animirani film, za svoju verziju "Pinokija", a sada je…

.

Regionalni dokumentarci o novinarstvu koje morate pogledati

Filmski teoretičar Bil Nikols je pisao o šest vrsta dokumentarnih filmova – poetski, ekspozitorni, refleksivni, obzervacioni i participativni – od…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo