...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Predator i Komanči - nastavak koji ne vređa inteligenciju

14.08.2022.

Od kada je Arnold Švarceneger, 1987, godine uspeo da savlada Predatora u gustišu centralno-američkih prašuma, Holivud traži recept za kvalitetan nastavak ove priče. Probali su sa urbanim obračunom tri godine kasnije (Predator 2), dva puta ga ukrštali sa Elijenom (Elien vs. Predator i Elien vs. Predator: Requiem), predstavili ga kao domaćina na njegovoj planeti, bacivši mu tamo grupu sumnjivaca (Predators).

.

Poslednji put je Šejn Blek 2018. godine pokušao da ga uvede u svet kompjuterskih efekata i eru generičkih superherojskih filmova. Kao i svi njegovi prethodnici, osim prvog, napravio je neinventivnu, pretencioznu, ispraznu splačinu.

Činilo se da filmski svet više nema šta da kaže na temu ratnika sa daleke planete, koji voli da nas posećuje i lovi iz zabave...

A, onda se pojavio film "Prey" Dena Tračenberga, snimljen za striming servis Hulu i spasao stvar.

prey2 jpg

Priča nove instalacije sage o Predatoru, ultimativnog ratnika dovodi u Ameriku, ali pre 300 godina. Velikim delovima te zemlje još uvek vladaju urođenička plemena, a Komanči su jedni od njih. Pratimo malu zajednicu Komanča iz kojih se odmah izdvaja Naru (Amber Midtander), devojka na ivici zrelosti koja sanja da će uskoro proći inicijaciju i postati lovac, iako je ostatak plemena uveren da ona to ne može i da joj mesto nije među najelitnijim borcima.

Kada jedan od tih ratnika nestane, u potragu kreće grupa lovaca predvođena Narinim bratom Tabeom (Dakota Bivers). Oni će u šumama Severne Amerike naići na tek prispelog Predatora, protiv čijih ubistvenih visokotehnoloških oružja nemaju nikakve šanse.

No, mlada Naru uz malo sreće i upotrebom zavidnog znanja o sopstvenoj okolini, kao i ratničim veštinama koje je u potaji vežbala, uspeće da mu postane dostojan takmac.  

"Prey" je, pre svega, jeftin i jednostavan film. Za razliku od brojnih prethodnika, uspeva da ni u čemu ne pretera. Tračeneberg nas uspešno vezuje za junake priče, nama je sve vreme stalo do njih, dok on vešto rekonstruiše način života ondašnjih Indijanaca i prvih evropskih trapera koji pustoše novi svet.

Sve to mu je uspelo, između ostalog, jer mu je celokupna glumačka ekipa poreklom iz plemena Komanči. Tako postavljen film dalje može da se prepusti akciji koja traje više od jednog sata bez predaha. Scene borbi su impozantne, upotreba digitalnih tehnologija je svedena na minimum i publici je lako da se koncentriše na ono što je bitno.

prey3 jpg

"Prey" je dokaz da nastavci ne moraju da nam razjašnjavaju nedomuice iz prethodnih delova, već da originalnu priču prikažu na inovativan način, poštujući ono što je i ranije dobro funkcionisalo. Kada je Predator u pitanju, ne moramo da znamo odakle on dolazi i šta mu se vrzma po glavi, ne moramo da proširujemo njegov svet u nedogled. Dovoljno je da mu suprotstavimo protivnika kakvog ne očekuje u okolnostima koje mu daju svaku prednost.

I na kraju, način na koji je ovaj film snimljen, prizori koje u njemu vidimo i akcija koju donosi stvoreni su za bioskop. Činjenica da je ovaj film izbačen samo na Hulu potpuno je nerazumljiva. Zato, pustite ovaj film na najvećem ekranu koji pronađete, on to zaslužuje.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo