...
TRENUTNO17:20 - 17:40Leto na O radiju

Kultura / Film

Najgledanije u bioskopima: "Toma", "Južni vetar", pa tek onda "Spajdermen"

29.06.2022.

Prošla, 2021. godina je, uprkos svemu, bila jedna od najuspešnijih za srpski film. Ostvarenja "Toma" i "Južni vetar 2" bila su gledanija od američkih blokbastera poput "Spajdermena", "Gučijevih" ili poslednjeg naslova iz serijala o Bondu.

.

Foto: Pixabay

Ukupan broj bioskopskih gledalaca u 2021. (3.355.838) je za 112,46 odsto veći u odnosu na 2020, a izveštaji sa bioskopskih blagajni pokazuju da je prošla godina bila jedna od najuspešnijih u 21. veku. Udeo srpskih filmova u gledanosti tokom prošle godine je čak 38,18 odsto, navodi se na sajtu Filmskog centra Srbije.

Gotovo rekordnoj gledanosti doprineli su uspesi biografske drame "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića, koju je videlo 675.319 gledalaca i drugog dela akcionog trilera "Južni vetar: Ubrzanje" u režiji Miloša Avramovića, kojeg je videlo 397.268 gledalaca. Upravo ova dva filma su i na prva dva mesta na listi najgledanijih bioskopskih ostvarenja u 2021.

Iza njih se na listi nalazi najveći prošlogodišnji svetski hit - akcioni spektakl "Spajdermen: Put bez povratka", koji je videlo 108.737 gledalaca, zbog čega je zauzeo treće mesto na listi najgledanijih. Drugi holivudski blokbasteri, kao što su poslednji film iz serijala o Džejmsu Bondu "Nije vreme za umiranje" ili "Gučijevi", imali su manje gledalaca.

Najgledaniji strani film u domaćim bioskopima

Među deset najgledanijih su još dva domaća filma: "Nečista krv - Greh predaka" u režiji Milutina Petrovića (74.445 gledalaca, sedmo mesto) i triler "Jedini izlaz" Darka Nikolića (70.198 gledalaca, deseto mesto).

(Nova.rs)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Stiže novi film o detektivu Herkulu Poarou

Studio 20th Century Fox je objavio trejler za nadolazeći triler "A Haunting in Venice", filmsku adaptaciju romana "Hallowe’en Party", spisateljice…

.

Barbi ili Openhajmer: Ko će više zaraditi?

Ovih dana se najviše priča o filmovima o Barbi i Openhajmeru, koji u bioskope dolaze istog dana, a sada se…

.

Mendes odbio da režira novog Bonda

Režiser filmova "Skajfol" i "Spektra" Sem Mendes neće raditi na novom delu avantura Džejmsa Bonda. Mendes je priznao da je…

.

"Tvorac" Gareta Edvardsa stiže u bioskope

Nakon filmova "Čudovišta", "Godzila" i "Odmetnik-1" reditelj i scenarista Garet Edvards snimio je novi naučnofantastični film, "Tvorac" (The Creator), koji…

  • 16:50 Leto na O radiju
  • 17:10 Pesma dana
  • 17:20 Leto na O radiju
  • 17:40 Prava stvar
  • 17:50 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo