...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Kaubojština sa puno bezobraznog šmeka

07.11.2021.

"Ovi događaji su izmišljeni... ali su ovi ljudi postojali" kaže reditelj Džejms Semjuel u uvodnoj sekvenci novog Netfliksovog filma "The harder thay fall". U pitanju je vestern koji na mnogo načina iskače iz kalupa ovog žanra, koji je poslednjih godina osvežio tek Tarantino.

.

Semjuel je u priči okupio brojne crnačke istorijske ličnosti sa Divljeg Zapada i izmešao ih u ovoj suludo zabavnoj, nasilnoj i osvetničkoj kubojskoj sagi.

Film počinje dolaskom misterioznog stranca i njegovog tetoviranog kompanjona u jedan porodični dom, gde za trpezom zatiču oca, majku i maloletnohg sina. Svima nam je, unapred, jasno šta će se dogoditi u narednih nekoliko trenutaka i sve što smo zamislili događa se. Došljak masakrira roditelje, a dečaku na čelo ureže krst. U toj uvodnoj sceni dobili smo sve: brzo smo se vezaili za budućeg junaka, njegove osvetničke motive i markirali negativca čiju ćemo smrt priželjkivati u naredna dva sata.

fall2 jpg

Deluje prejednostavno, ali u stvari radi posao. Ni najveći filmski majstori vesterna nisu bežali od arhetipskog razdvajanja dobra od zla na samom početku. Treba da zauzmemo poziciju kao publika, a razrada teme će nam kasnije možda nadoknaditi poverenje nekom kompleksnijom radnjom.

Preživeli iz tog porodičnog masakra Nejt Lov (Džonatan Mejdžors) sada je odrastao čovek i za život zarađuje pljačkajući bandite i pljačkaše, usput tragajući za monstrumima koji su mu ubili roditelje. Jedini preostali krivac je vođa jedne od bandi koju Nejt pljačka, Rufus Bak (Idris Elba), koji služi doživotnu kaznu u zatvoru Juma, ali ga ubrzo oslobađaju kompanjoni na čelu sa sociopatom Trudi Smit (Regina King) i džentlmenskim strelcem Čiroki Bilom (Lejket Stanfield).

U KOM TARANTINOVOM FILMU IMA NAJVIŠE UBISTAVA?

IMA LI ISKUPLJENJA ZA NAJGORE ZLOČINE?

Nejt se udružuje sa Basom Rivsom (Delroj Lindo), šerifom koji je prvobitno uhvatio Rufusa, kao i sa Meri (Zazi Bic), vlasnicom salona koja je nekada bila Nejtova ljubavnica i Džimom (RJ Ciler), mladim revolverašem koji želi da dokaže svoju superiornu brzinu pištoljem.

Ekipa će, u prilično jendostavnom zapletu doći do grada u kojem obitava Rufus Bak i tu će pokušati da se obračuna sa njim i njegovom klikom.

fall3 jpg

Zabavna je činjenica da su svi ovi likovi u stvari istorijske ličnosti koje su imale i burnije živote nego što su prikazani u ovom filmu, ali nije u tome poenta. Režiser je ovde njihova imena iskoristio da ispriča klasičnu priču o osveti sa neočekivanim krajem i u tome je, na pomalo nekonvencionalan način, uspeo.

"The harder they fall" je divna žanrovska papazjanija u koju je Semjuel natrpao bukvalno sve vizuelne ideje koje je imao. I Tarantino snima omaže i scenske zahvalnice čuvenim režiserima, ali ovo je film čije scene, manje više, postoje u bezbroj drugih filmova. Dodajte tu uvrnuti humor, jezik lišen bilo kakvih zabrana i konvencija, krv koja pršti na sve strane posle svakog pucnja i imate zabavni rolerkoster koji će vam delovati strašno poznato ako volite kaubojštinu, ali i nekako sveže. Valja imati talenta za takvo šta.

ZA "DINU" NE POSTOJI DOVOLJNO VELIKO PLATNO

KRITIČARI IZABRALI "THE WIRE" ZA NAJBOLJU SERIJU 21. VEKA

Ah da... Muzika je posebna priča u ovom filmu. Spisak pesama i izvođača ovde više liči na plej listu savremene afroameričke muzike. Jay Z, Seal, CeeLo Green, Kid Kudi, Fela Kuti i mnogi drugi umešani su u nešto što će verovatno biti najzabavniji i najuzbudljiviji soundtrack ove godine na filmu.

Nije ovo ni izbliza jedan od boljih filmova sezone, ali je toliko zabavan da se mora gledati više puta.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo