...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Film

Je l' može popust na indeks?

12.03.2019.

Odlazak u bioskop predstavlja način relaksacije, ali i priliku za kulturno uzdizanje. Oduvek je postojalo interesovanje kako starijih, tako i studenata, đaka i onih najmlađih. Međutim, za ovo zadovoljstvo potrebno je izdvojiti i određeni budžet, koji je najveći problem studentima u velikim gradovima.

.

Prema istraživanju Masterkarda, u Srbiji građani odlaze u bisokop jednom mesečno. Oko polovine ispitanika reklo je da bi češće išli u bioskop ukoliko bi imali više vremena, a više od jedne četvrtine bi to radilo ukoliko bi imali više novca. Student Fakulteta tehničkih nauka Stefan Bratić kaže da je za slabiji odlazak u bioskop pored nedostatka novca, kao najvećeg razloga, tu i sadržaj kojim nije zadovoljan.

"U bioskop ne idem često. Razloga ima više, prvo je to što su karte zaista skupe, bar za studente i ako bi eventualno i moglo da se priušti, onda je problem i sadržaj koji prikazuju", kaže Stefan.

Poslušajte i prilog o ovoj temi koji je emitovan u studentskoj emisiji Pokretač

Još jedan problem koji dovodi do slabije popularnosti bioskopa jeste masovna ekspanzija piraterije. Na sajtovima se mogu pronaći najnoviji filmovi, neposredno po njihovom izlasku, a neki čak i pre dolaska u bioskopske sale. Studentkinja žurnalistike Milena Zdravković kaže da pored novca kao glavnog razloga, u bioskop ne ide i upravo zbog toga što se ista ponuda može naći besplatno, sa nekoliko klikova.

"Slabije idem u bioskop zato što su karte preskupe. Lakše mi da kod kuće skinem preko torenta neki film i odgledam, ako me interesuje", navodi naša sagovornica.

cineplex promenada jpg

Cineplex u TC Promenada

Postoje i oni koji su redovni posetioci bioskopskih dvorana. Jedan od njih je student Pravnog fakulteta Marko Vujović, koji kaže da je bioskop, iako skup, idealna zanimacija.

"Idem u bioskop jednom nedeljno. Karte su skupe, ali radije bih odvojio pare za bioskop nego za neke druge aktivnosti. To mi je neki vid hobija", kaže Marko.

Ko nije u prilici da odvoji nekoliko stotina dinara i sebi priušti gledanje filma na velikom platnu, to može uraditi za manje novca ili čak besplatno u nekom od novosadskih kulturnih centara, kao što su Crna ovca, CK13, LAB i Dom B-612. Student Filozofskog fakulteta Igor Išpanović navodi da je upravo jedna od ovih institucija i njegov izbor.

"Ne posećujem ove klasične bioskope. Idem u Crnu kuću, zato što je, kao prvo, sadržaj besplatan, a i žanrovski je mnogo raznovrsnije", tvrdi Igor.

Uprkos tome što odvajanja ne baš male količine novca za bioskop može studentima da bude problem, PR menadžerka Arene Cineplex i Cineplex Promenade Jelena Galetin Žakić, objašnjava da je studentima ipak napravljen ustupak, u vidu popusta koje dobijaju koriteći svoj indeks.

jelena galetin jpg

Jelena Galetin Žakić

Prema njenim rečima, postoji popust na cene ulaznica utorkom, koje iznose 250 dinara za 2D i 370 dinara za 3D projekcije, što je jeftinije od kutije cigareta. 

"Studenti su, naravno, jedna od ciljnih grupa bioskopa i uopšte institucija ovog tipa i vrlo su dobrodošli. Stoga imamo i popuste za studente u Novom Sadu, zapravo za studente iz cele zemlje, ko god pokaže indeks na blagajnama dobija popust od pedeset dinara na cenu karte ponedeljkom i sredom", kaže Jelena.

Posećenost bioskopa svojevremeno je opala pojavom televizije, ali su filmovi na velikom platnu ipak donekle uspeli da povrate svoju popularnost. Ukoliko se poslodavci i vlasnici bioskopa angažuju u još većoj meri, ciljajući na pristupačnije cene karata i studentske i đačke popuste, ovaj vid zabave za studente mogao bi da ponovo bude popularan, kao što je to bio pre više od 50 godina.

Maša Vuković

Možda te još zanima:

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Stiže novi film o detektivu Herkulu Poarou

Studio 20th Century Fox je objavio trejler za nadolazeći triler "A Haunting in Venice", filmsku adaptaciju romana "Hallowe’en Party", spisateljice…

.

Barbi ili Openhajmer: Ko će više zaraditi?

Ovih dana se najviše priča o filmovima o Barbi i Openhajmeru, koji u bioskope dolaze istog dana, a sada se…

.

Mendes odbio da režira novog Bonda

Režiser filmova "Skajfol" i "Spektra" Sem Mendes neće raditi na novom delu avantura Džejmsa Bonda. Mendes je priznao da je…

.

"Tvorac" Gareta Edvardsa stiže u bioskope

Nakon filmova "Čudovišta", "Godzila" i "Odmetnik-1" reditelj i scenarista Garet Edvards snimio je novi naučnofantastični film, "Tvorac" (The Creator), koji…

.

"Nemoguća misija" puni bioskope

Sedmi deo franšize "Nemoguća misija" uspeo je da zaradi 235 miliona dolara u prvoj nedelji prikazivanja u bioskopima širom sveta.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo