...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Kultura

Napravi svoj bioskop

11.08.2023.

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim različitih dugometražnih i kratkometražnih selekcija, tim festivala iz organizacije Novo kulturno naselje odlučio je da svima pruži priliku da kreiraju svoj bioskop. 

.

Organizacija Novo kulturno naselje se od početka svog delovanja oslanja na zajednicu, odnosno na stanovnike Novog naselja. Pored festivala Dobrodošli na naselje i borbe da ovaj deo grada dobije kulturni centar otišli su mnogo dalje i pre nekoliko godina pokrenuli i filmski festival na otvorenom. Sada ponovo pružaju šansu građanima da se uključe. Otvorili su konkurs pod nazivom "Napravi svoj bioskop".

“Već devet godina pravimo filmski festival, a svake godine uvodimo neku novinu. Kako Novo kulturno naselje bazira svoj rad na uključivanju zajednice u aktivnosti, hteli smo da damo priliku svim filmskim entuzijastima  da naprave svoj bioskop. Može da se prijavi svako ko ima ideju za bilo kakvu selekciju. Selekcija bi trebalo da traje od 90 do 180 minuta, a bitno je da prava za filmove možemo ili lako da dobavimo ili da nam uopšte nisu potrebna. Ocenjivaćemo kreativnost i maštovitost kako same selekcije, tako i u kreaciji bioskopa”, priča za O radio Marina Todić iz organizacije 21114 Film festa.

Od učesnika konkursa ne očekuje se da naprave samo selekciju video materijala, već čitav bioskop. Njegova lokacija mora da bude na Novom naselju, u otvorenom ili zatvorenom prostoru, a učesnici konkursa trebalo bi i da naprave dizajn prostora. 

“Onaj čiji bioskop bude izabran mora biti prisutan na festivalu i da ugosti publiku. Bilo bi odlično da naš “bioskopdžija” bude multimedijalan, da kroz neku priču , muziku, poeziju ili bilo šta drugo dodatno doprinese doživljaju u svom bioskopu”, dodaje Marina. 

21114ff jpg

Novo kulturno naselje poziva sve da budu što kreativniji i slobodniji, a tim 21114 Film festa će pobednika odabrati na osnovu selekcije, kreativne ideje i na osnovu svojih organizacionih kapaciteta. 

Konkurs je otvoren do nedelje, 20. avgusta, a već 23. avgusta biće poznat pobednik. Dakle, od donate odluke do novog bioskopa organizatori će imati nedelju dana za realizaciju što nije ni malo lak zadatak.

“Ne mogu reći da je lako, ali mislim da Novo kulturno naselje ima iskustva i ljudstva. Svakako se naš festival svake godine odvija na više lokacija, tako da jedna dodatna ne predstavlja problem. Nadamo se dobroj saradnji sa pobednikom konkursa jer ćemo na kraju zajedno doći do finalnog rešenja za njegov ili njen bioskop. Kroz tu saradnju namestićemo sve, od idje do tehnike”, zaključuje Marina. 

Konkurs nije ograničen na ljude koji žive na Novom naselju već može da se prijavi bilo ko. Bitno je samo da lokacija bioskopa bude na Naselju. 


Oni koji žele da se prijave svoje ideje mogu da pošalju na mail 21114fimfest@gmail.com ili u inboks Fejsbuk ili Instagram stranice Novo kulturno naselje. Prijava bi trebalo da sadrži osnovne podatke o kreatoru bioskopa, predlog selekcije filmova, pojašnjenje ideje, lokaciju bioskopa uz opis koncepta i dizajna, prateći program ukoliko je zamišljen kao i motivaciju za učešće na konkursu. 

A.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Festival ekološkog pozorišta 2025: Učestvujte sa svojom predstavom

Organizatori Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke raspisali su Konkurs za učešće na 31. izdanju Festivala…

.

Prijavite se za "Menjaj na zeleno!"

Imate još malo vremena da se prijavite na program podrške "Menjaj na zeleno!" koju organizuje Beogradska otvorena škola.  Projektne ideje…

.

SKCNS otvorio konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025.

Studentski kulturni centar Novi Sad otvorio je konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025, a rok za slanje prijava je 21. jul…

.

Poziv za učešće na konkursu Fonda "Radimo zajedno"

Grupa IZAĐI iz Novog Sada pozvala je zainteresovane da podnesu predloge projekata za podršku LGBTQI+ osobama u ostvarivanju prava na…

.

Raspisan konkurs za Letnju školu slobodnih izbora

Nevladina organizacija Crta, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, raspisala je konkurs za polaznike i polaznice devete generacije Akademije demokratije…

.

Prijave za Studije budućnosti do 30. juna

Beogradska otvorena škola raspisala je konkurs za upis 32. generacije obrazovnog programa Studije budućnosti. Ako studiraš na nekom od univerziteta…

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo