...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Heroinski šik sramotno daleko od knjige

03.03.2021.

Da je ikada postojalo i zrnce šanse da postanem narkoman, razvejano je u trenutku kada sam pročitao knjigu "Mi deca sa stanice ZOO". Šok i mučnina koju je ovo autobigrafsko delo heroinske ovisnice i prostitutke Kristijane F.  prosipalo na čitaoce merilo se jedinicama za težinu i gustoću i generacije od sedamdesetih ovoj knjizi pristupaju sa strahopoštovanjem.

.

Bilo je samo pitanje kada će ova priča dobiti filmsku verziju. Ona iz 1981. godine dala je pristojan uvid u mračan svet narkomanije u Berlinu, ponudivši gledaocima neke od najupečatljivijih delova knjige. No, to nije bilo dovoljno da se taj filmski uradak nazove kvalitetnim.

Onda je došla 2021. godina i sasvim nove generacije dobile su svoju verziju u istoimenoj seriji, koju je izbacila nemačka filmska industrija za striming servis Amazon.

I, da presečem odmah na početku, bolje da su novac potrošili na ćevape i jogurt.

Režiser Filip Kadelbah, zamišljam sad, i trust spisateljskih mozgova seli su u nekom trenutku za sto i rekli: "Hej, što ne bismo taj mučni i mračni svet iz knjige 'Mi deca sa stanice ZOO', te razarajuće scene maloletničke ovisnosti, to grotlo prostitucije i očaja iz knjige, učinili glamuroznim i zabavnim za nove generacije".

Kapiram, neće milenijalska publika da se smara užasima urbane socijale, osim ako ta socijala ne zaliči malko na spotove trep muzike. Samo neka "ide gas".

zoo2 jpg

Ipak, ova adaptacija knjige koja je o narkomaniji rekla više nego brojne sociološke studije, neodbranjiva je.

Glamurozni snimci, preterana upotreba "slow motion" pokreta, trendseterska garderoba, opojna savremena muzika, sve to kao da slika nešto što heroin nije bio u životu niti jednog zavisnika u istoriji ove razarajuće droge. Da budem fer, serija do kraja prikaže nešto i od tog blata u koje junaci zaglave, ali čak je i taj deo snimljen kao da su u pitanju zaljubljenici u slobodni pad i zavisnici od adrenalina, a ne deca obolela od pošasti koja uništva i njih i čitavu okolinu. Pomalo cinično, zar ne?

U jednom od intervjua, autori serije govorili su kako žele da naprave vanvremensku priču koja rezonuje kroz sve generacije, a ne samo onu iz sedamdesetih. Otud u ovoj seriji, koja se zaista odvija u sedmoj dekadi dvadesetog veka, imamo garderobu iz osamdesetih, muzika je klupska savremena i sve se to pretvorilo u neku vrstu papazjanije koju možemo da kusamo, ali na na pamet ne pada da pitamo od čega se sastoji.

Ipak, ova serija nam je donela i vrlo talentovanu grupu mladih nemačkih glumaca, koji će, ako bude sreće, izgraditi ozbiljne karijere. Za sve koji nemaju pojma o čemu se radi u knjizi "Mi deca sa stanice ZOO", serija će biti relativno dopadljiva, iako i u tom slučaju baštini brojne probleme sa pričanjem priče, režijom, montažom... Ono što sasvim sigurno nije uradila – nije prenela nadasve važnu poruku koja je iz knjige prosto vrištala.

"Mi deca sa stanice ZOO" je dokument jednog podneblja u određenom periodu, baš koliko je i univerzalna priča o tome kako je brutalno lako ugasiti mladi život uz samo malo nepažnje. Serija nije ništa od toga.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo