...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Hari Poter uživo u Beogradu!

18.05.2015.

Ako ste ljubitelj univerzuma Harija Potera, onda ste sigurno znali da se u Beogradu dešavala konvencija posvećena čarobnjačkom svetu!

.

Puna sala mladih, a ne dece - većina su srednjoškolci i studenti i nestrpljivo čekaju u koju će kuću biti razvrstani. Grifindor je, naravno, omiljena kuća, jer su u njoj i tri glavna junaka priče o Hariju Poteru, ali i Sliterin, Haflpaf i Rejvenklo sa uzbuđenjem su dočekivali svoje buduće učenike, odnosno ovog puta takmičare.

Kuće su se takmičile u znanju o knjigama i filmovima o Hariju Poteru, traženju Zlatne skrivalice, slaganju puzli, kostimima, crtanju i mnogo čemu drugom i tako skupljali bodove za svoje kuće.

sortinghat

Tokom čitavog dana organizovana su i predavanja, pa smo se tokom jednog dotakli i teme realnosti čarobnjačkog sveta i šta su nas Hari Poter knjige naučile o toleranciji i "normalskom svetu".

"To nije klasična izmišljena priča, već postoje čarobnjaci koji žive u paralelnom svetu, a i Normalci i oni koji se služe magijom iščuđavaju se svetom onih drugih. Meni su najzanimljivije pozadinske priče, kao kad se godpodin Vizli oduševio utičnicom ili koliko bi se tek obradovao mobilnom telefonu, jer šta će ti igrice kada možeš štapićem da zapravo dobiješ dva zmaja koji bi se tukli, pa bismo dobili uživo Mortal Kombat", kaže Petar Živković, osnivač prvog srpskog foruma o Hariju Poteru.

kostimi

Razgovaralo se i o razlici između knjiga i filmova, pa je mnogo ljudi nezadovoljno nedoslednostima koje postoje u ekranizovanim viđenjima knjiga. Jedan od banalnih primera je položaj Hagridove kuće u odnosu na dvorac, gde je jedne godine ta kuća na ravnici, drugi put je u podnožju brda, koje nije ni postojalo u prethodnom filmu.

"Knjige su svaka za sebe i kao saga - univerzum. Vidimo samo delić toga na ekranu, koji nije uvek verno prenesen i opterećen je marketinškim trikovima da bi zadržao pažnju, pa tako, na primer, u filmovima imamo lažne romanse između Harija i Hermione. Neke scene su potpuno na drugačiji način prenesene, jer nas je knjiga vodila drugim putem koji savršeno ima smisla, a onda na filmu dobiješ nešto drugo i ljutiš se kao ja", kaže ljubiteljka univerzuma Harija Potera Vladica Jovanović.

Na konvenciji su mogli da se kupe i proizvodi iz knjiga i filmova o Hariju Poteru, pa je bilo nakita, krem piva, napitaka, ali i magičnih štapića. Nemanja Petrović iz Hari Poter čarobnih štapića kaže da se trudio da njegovi štapići budu što sličniji onima iz knjiga i filmova, pa su svi drveni, tačnih dimenzija, a dizajn im je iz filmova.

ljubavninapitak

"Svako različito drvo ima svoje karakteristike, kaže se da štapić bira čarobnjaka, a ne obrnuto. Temperamentniji bi dobili alder drvo, a oni staloženiji brezovinu. Dužina štapića se određuje u odnosu na veličini ruke i visini osobe, a ljubitelji najviše kupuju Starozovni štapić, kao i Harijev i Hermionin, dok Ronov i nije toliko popularan", dodao je Nemanja.

Pitali smo fanove Hari Poter sage zašto im je taj sve toliko fantastičan, pa su mnogi istakli da je Džoana Rouling uspela da prenese realnost u čarobnjački svet, sa međuljudskim odnosima, prijateljstvima i izazovima sa kojima se susreću likovi. Mnogi su uz knjige odrastali, sviđa im se borba protiv zla i lako je poistovetiti se sa likovima iz knjiga.

Pobednička kuća sa najviše poena bila je Sliterin, a po broju posetilaca na konvenciji, očigledno je da priča o Hariju Poteru i dalje živi i da je veoma popularna, iako hype oko nje više ne postoji.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Da li se sprema rimejk Harija Potera?

Holivud nikad nije oklevao da maksimalno iskoristi popularne franšize snimajući nastavke i rimejkove. Sada je po svemu sudeći na red…

.

Moguće snimanje novog Harija Potera?

Filmski studio Varner Bros razmišlja o snimanju novih filmova o poplarnom junaku Hari Poteru.

.

Vredi pročitati: Hari Poter

Novinarka Iva Gajić preporučila nam je da se na početku ove 2022. godine vratimo u Hogvorts i svet Harija Potera.

.

Harry Potter specijal: Udar nostalgije

HBO Max je predstavio dugo očekivani trejler za "Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts", svoj predstojeći specijal koji će…

.

Dvadeset godina od kako se mali čarobnjak prvi put pojavio na filmu

Sada već davne 1997. godine izašla je prva knjiga iz serijala "Hari Poter" britanske autorke Dž.K. Rouling. Priča o dečaku…

.

Stiže Hari Poter kviz a vodiće ga Helen Miren

Hari Poter serijal je pun trivija koje već decenijama "zbunjuju" fanove. Povodom dve decenije od izlaska filma "Hari Poter i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo