...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Film "Anatomija jednog pada" dobitnik Zlatne palme

29.05.2023.

Filmska drama francuske rediteljke Žistin Trije "Anatomija jednog pada" osvojila je Zlatnu palmu na 76. Kanskom filmskom festivalu. Za ovu nagradu je u trci bio 21 film.

.

Foto: Tanjug / AP

Film predstavlja napetu sudsku dramu o književnici optuženoj za ubistvo supruga. Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka. Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu.

Druga nagrada na festivalu koji je trajao od 16. do 27. maja, Kanov Grand pri, pripao je filmu Džonatana Glejzera "Zona interesa", preneo je AP. Za najboljeg glumca proglašena je japanska filmska zvezda Kodži Jakušo, koji je igrao u filmu "Savršeni dani".

Glumica iz Turske osvojila je nagradu za najbolju glimicu festivala, za ulogu u filmu "Na suvoj travi". Vijetnamsko-francuski reditelj proglašen je za najboljeg za film "The Pot-au-Feu", u kojem su glumili Žilijet Binoš i Benoa Mažmigel.

Nagrada žirija dodeljena je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za film "Opalo lišće". Za najbolji scenario nagradu je primio Juyi Sakamoto za film "Čudovište".

(Tanjug)

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo