...
TRENUTNO15:50 - 16:10Leto na O radiju

Kultura / Film

Američki scenaristi se bore za pravednost i priznanje

25.05.2023.

Na zahteve Udruženja američkih scenarista za većim platama i boljim uslovima rada Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koju čine kompanije poput Diznija, Vorner Brosa i Netfliksa, ostala je nema. Posle pregovora koji su propali početkom maja, scenaristi su ušli u štrajk koji trenutno ulazi u svoju treću nedelju.

.

Foto: Pexels / Lê Minh

Snimanja večernjih tok-šou emisija su već prekinuta, a pod znakom pitanja su i serije planirane za sledeću televizijsku sezonu. Scenaristi kažu da ih je finansijski pogodio procvat striming platformi. Zbog toga su sezone serija sve kraće, a honorari sve niži, rekao je nedavno za BBC News komičar i scenarista Tim Barns.

„Znam da ljudima bilo šta što se tiče sukoba u Holivudu može delovati trivijalno. Nadam se da će, ukoliko postignemo dogovor, mlađim piscima biti omogućeno da od svoje plate pokriju troškove života u gradu u kome rade i da će imati otvoren put za napredak. Veliki deo pisaca ostane na tom početnom nivou, jer ne postoji prirodan napredak u hijerarhiji. U udruženju ima solidarnosti između starijih članova koji vide koliko je vrednost scenarija u Holivudu opala i na kraju postala "tezga" a ne pravi posao", rekao je on.

Prema poslednjim podacima Udruženja američkih scenarista, skoro polovina pisaca koji su angažovani za potrebe televizijskih serija radi za minimalac. Sa druge strane, u problemu su i producentske kuće - striming platforme, u koje su uložene milijarde, ne donose dovoljno profita, a tradicionalno oglašavanje putem televizije je sve manje.

Još jedna stavka u pregovorima između kompanija je i veštačka inteligencija. Scenaristi žele da se osiguraju i spreče da se uz pomoću softvera od postojećih kreiraju novi tekstovi. Kako kaže scenaristkinja Sara Radojković pisci su ipak rešili da podvuku crtu i dokažu da ne odstupaju od principa i poštovanja koje zaslužuju.

"Da bi se napisala dobra serija, potrebno je napraviti organizaciju koja radi, okupiti ljude koji se razumeju i dati im prostor da nešto stvore, istraže, uobliče... Kreativni proces zahteva ulaganje koje može da deluje apstraktno. Pisati scenario je kompleksno, a pisati serije je korak dalje koji zahteva ogroman timski rad. Pisci se teraju do tačke pucanja. Mogu oni i da se prilagođavaju, da se bore u tim uslovima, ali se to odmah odražava na kvalitet. Koliko para - toliko muzike“, kaže ona.

filmskiset2pexsell png

Foto: Pexels / Martin Lopez

Prema njenim rečima, pisci se kod nas još uvek bore da od televizija dobijaju novac za reprize serija u čijoj su proizvodnji učestvovali, što je u Americi regulisano još pre nekoliko decenija. Mnoge stvari na koje su scenaristi u Holivudu navikli, poput timskog rada, u domaćoj filmskoj industriji još uvek su incident, a ne praksa. Kako kaže scenaristkinja Nađa Petrović, mlade scenariste kod nas najviše demotiviše činjenica da se njihov posao ne ceni dovoljno.

"Glumci dođu na set i plaćeni su po danu snimanja, kao i reditelji. Scenaristima, na primer, po sto puta vraćaju isti tekst na prepravku a nigde nije regulisano kako se to plaća. Mislim da scenaristi nisu dovoljno uključeni u proces snimanja. Za vreme snimanja serije, na primer, scenarista bi trebalo da bude tu i prati sve. On je taj koji zna sve linije priče, nekada čak bolje i od reditelja. Ljudi dopisuju, izbacuju i onda se u montaži sete da nečega nema pa scenaristi budu krivi“, priča ona.

netflix jpg

Foto: Pixabay

Poslednji štrajk koji je zadesio Holivud krajem 2007. i početkom 2008. godine je trajao 100 dana i američku ekonomiju je koštao više od dve milijarde dolara. Kakve će biti posledice ovog štrajka tek ćemo videti, ali je savim sigurno da će one u nekoj meri osetiti i kod nas.

O štrajku scenarista u Americi pričali smo u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 15:30 Gost O radija
  • 15:40 Prava stvar
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Rodnopravnost
  • 16:30 Album nedelje

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo