...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Kultura / Film

Dvadeset godina od kako se mali čarobnjak prvi put pojavio na filmu

09.11.2021.

Sada već davne 1997. godine izašla je prva knjiga iz serijala "Hari Poter" britanske autorke Dž.K. Rouling. Priča o dečaku koji je preživeo napad zlog čarobnjaka Lorda Voldemorta vodi nas u neverovatan svet magije kakav nismo mogli ni da zamislimo. Protagonista Hari u prvom delu "Kamen mudrosti" dolazi u dodir sa tim svetom, odlazi u čarobnjačku školu Hogvorts gde upoznaje Hermionu i Rona sa kojima postaje najbolji prijatelj. 

.

Foto: IGN.com

Kroz ceo serijal nerazdvojni trio bori se protiv nepravde i zla oličenih u Lordu Voldemortu, koji uz pomoć svojih podanika želi da pokori čarobnjački svet i uništi nemagične ljude. Serijal je stekao ogromnu popularnost filmskom adaptacijom, a 14. novembra se obeležava već 20 godina od izlaska prvog dela. Decenija je prošla od poslednjeg, ali fenomen Hari Poter traje i dalje.

Novinar BBC-ja Lazar Čovs pročitao je sve knjige i pogledao sve filmove. On ističe da su kinematografska i književna ostvarenja dve potpuno različite umetnosti kojima se mora pristupati na različit način.

"Kada su filmovi tek počeli da izlaze, bio sam strašno besan i ozlojeđen što su izostavili neke moje omiljene scene ili likove. Nisu predstavili onako kako sam ja očekivao i to sam tada baš loše doživljavao, pa mi neki filmovi zbog toga nisu bili dragi. Ali, kako vreme odmiče, nekako prihvatam i filmove kao deo čitavog tog sveta i naučio sam nekako da volim i njih. Više, naravno, volim knjige. Uz njih sam se i prvi put zaljubljivao, upoznavao neke ljude koji su to voleli i oni su mi postajali prijatelji. Nekako, osećam se bliži sa drugom osobom koja voli Harija Potera, samo zbog toga", kaže Lazar.

KAUBOJŠTINA SA PUNO BEZOBRAZNOG ŠMEKA

U KOM TARANTINOVOM FILMU IMA NAJVIŠE UBISTAVA?

On veliku popularnost Harija Potera objašnjava time što je serijal uspeo da obeleži jednu čitavu generaciju koja je uz to odrastala.

"Čitav taj serijal te uči nekim pozitivnim životnim vrednostima, toleranciji, ljubavi, hrabrosti, odnosu prema prijateljima. To je nešto što svi mi volimo da verujemo da je dobro i da je nešto što vrednujemo. I kod nas samih, a i kod drugih ljudi. Mislim da je to zapravo ono što najviše ostaje u ljudima posle toliko vremena", ističe Lazar.

hp2 png

Foto: printskrin "Harry Potter and the Philosopher's Stone"

Zanimljivo je da je Hari Poter stekao toliku popularnost, a da je originalni sinopsis Dž. K Rouling za "Kamen mudrosti" odbijen čak 12 puta. Da nije bilo upornosti autorke i izdavačke kuće "Bloomsbury" čuveni serijal nikada ne bi ugledao svetlost dana. Veliki fan Harija Potera Jelena Pavlović prvi put se sa čarobnjačkim svetom upoznala kada je filmove videla na TV-u.

"Odmah sam ih zavolela, bili su zanimljivi. Ništa takvo do tada nisam videla. Bio je baš prvi deo, bila sam još u osnovnoj školi, možda treći, četvrti razred. Znam da sam se oduševila, da sam sa svima pričala o tome, pitala ih da li su gledali film, da li im se svideo. Svi mogu sebe da zamisle u tom svetu. Svi bi voleli da imaju neku vrstu magije, da postanu veštica ili čarobnjak, da mogu da odu u taj magični svet, da se jednostavno sklone. S obzirom na to da sam čitala i knjige, najviše mi se sviđa treći deo 'Zatvorenik iz Askabana' jer se pojavljuje priča i o Harijevim roditeljima, o njihovom životu dok su bili u Hogvortsu, pa saznajemo malo više i o njima", kaže Jelena.

hp3 png

Foto: spaziogames.it

Reditelj Vladislav Velkovski kao jednu od ključnih uloga u uspešnosti filma vidi J.K Rouling.

"Na neki način su se film i knjiga paralelno razvijali, jer knjiga je objavljenja nekoliko godina pre nego što je snimljen film. Dakle imamo fenomen da se knjiga i film praktično paralelno razvijaju, da autor knjige učestvuje u radu na filmu i savetuje glumce. Dž.K Rouling je dosta savetovala glumce o tome kako bi trebalo neke uloge da odigraju. Tako je Alan Rikman, koji je igrao Severusa Snejpa, bio obavešten uvek kako treba da odigra ulogu. Ona mu je davala naznake iz nekih delova Harija Potera koji u tom trenutku još uvek nisu bili napisani. Ali ona je znala kako će to otprilike izgledati i davala mu je sve te naznake i opise da bi on znao kako tu ulogu da izgradi. Jedna vrlo interesantna pojava koja, čini mi se, nije tako česta", govori Vladislav.

SOFIJA VERGARA KAO ŠEFICA KARTELA U NOVOJ SERIJI, MOŽE LI BOLJE?

LEJDI GAGA ODUŠEVILA ULOGOM U FILMU O PORODICI GUČI

Interesantno je i kako je glavni glumac Danijel Redklif dobio ulogu. On je u jednom intervjuu izjavio da je za to zaslužna Megi Smit (Minerva McGonagall) sa kojom je pre Harija Potera bio u filmu "David Copperfield". Ona ga je preporučila, reditelj je pristao i ostalo je istorija. Vladislav smatra da je serijal veliki broj fanova prikupio i time što je svaki naredni deo bio sve zreliji.

"Pratimo odrastanje, čitav život malog čarobnjaka koji iz svakog dela raste. Razvijanjem njega kao ličnosti, bukvalno i film tako raste i sazreva zajedno sa Harijem. Tako od dečijeg, opuštajućeg filma na početku, na kraju dolazimo do jedne ozbiljne, zrele epske borbe između dobra i zla. Hari Poter to svakako i jeste u svojoj srži, u svojoj glavnoj tematici. Kako je film postajao sve ozbiljniji, kako su priče postajale ozbiljnije, sve veće, jače, pa i teže, emotivnije, tako se i sve više pojavljivalo fanova Harija Potera. I zaista je on danas jedan simbol čitavih generacija. Svakako je film uz koji smo svi emotivno vezani, povezujemo detinjstvo sa njim. Svakako je dobro imati jednu pozitivnu ličnost koja propagira plemenitost, ljubav", ističe Vladislav.

hp4 png

Foto: printskrin "Harry Potter and the Deathly Hallows - part 2"

Hari Poter je ostavio ogroman uticaj na mnogobrojne fanove i jednu čitavu generaciju, tako da možemo da kažemo da će taj fenomen trajati sigurno još dugo godina. Tome doprinosi i spin-off čarobnjačkog serijala "Fantastične zveri", a treći deo tog filma očekuje nas u bioskopima u aprilu.

S. Rudakijević

Možda te još zanima:

.

Posetite čarobnjački svet

Ako uživate gledajući kreativne video sadržaje, a uz to ste i ljubitelji knjiga i filmova o Hariju Poteru, predstavljamo vam…

.

Igra Harry Potter u Pokémon Go stilu

Kompanija Portkey Games, koja je u vlasništvu Warner Bros-a, najavila je Harry Potter aplikaciju koja će funkcionisati po sličnom principu kao i Pokémon Go,…

.

Prepustite se čarobnom svetu

Oktobarski dani su kao stvoreni za topli čaj i filmske maratone. Međutim, ako ste potpuni zaluđenici za Harry Potterom, donosimo…

.

Hari Poter uživo u Beogradu!

Ako ste ljubitelj univerzuma Harija Potera, onda ste sigurno znali da se u Beogradu dešavala konvencija posvećena čarobnjačkom svetu!

.

Top 5 načina kako ubiti Harija Potera

I tebe nervira što je i dalje živ? Nema problema, rešenja su nam ispred nosa.

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo