...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Blokbasteri pod zvezdama

13.08.2021.

Ponovo radi bioskop i to na otvorenom! Koliko god da nas je godina pandemije zatvorila unutra, toliko nas je istovremeno naučila da cenimo sve što je napolju. Kulturne manifestacije, iz razloga epidemioloških mera, sve se češće realizuju pod otvorenim nebom, što je čini se, makar u slučaju Novog Sada konačno dovelo do otvaranja letnje bioskopske pozornice.

.

"Spens open air" letnji bioskop večeras počinje sa radom, na prostoru na kojem se nekada nalazio "Dino park", najavljuje portparolka SPENS-a, Slobodanka Brankov.

„Plan je da u ovim vrelim danima, a naročito noćima, našim sugrađanima pružimo što više različitog sadržaja. Mislimo da je otvoreni bioskop i upravo lokacija na SPENS-u pravo mesto za to. Sada će naši sugrađani moći da biraju da li će se rashlađivati na otvorenom bazenu gde su svaki dan od 20.30 noćna kupanja ili u bioskopu koji će počinjati u skoro istom terminu, od 20.45“, objašnjava Slobodanka i dodaje da takav plan ostaje do septembra. „Ono što mi očekujemo, sve do kraja septembra, jeste da će svakog vikenda, od četvrtka do nedelje, u tom prostoru vrlo kvalitetan filmski program okupljati pre svega mlade naše sugrađane“.

I upravo to je ideja – ponuditi prostor koji će okupljati pre svega mlade. Kako umetnike, tako i publiku. Problem nastaje kada grad, Evropska prestonica kulture, nema pravu letnju pozornicu, kaže ispred organizatora Jelena Letić.

„Novom Sadu, koji obiluje kulturnim sadržajima, ali i brojnim zatvorenim lokacijama na kojima se one realizuju, zaista nedostaje jedna prava letnja scena. Upravo je to bila jedna od pokretačkih ideja kada je SPENS Open air u pitanju. Nadam se da ćemo ovim našim gestom, koliko god želeli kulturu da izvedemo napolje, istovremeno podstaći Grad da se u tom nekom narednom periodu napravi jedna prava letnja pozornica koja će kako publici, tako i svima nama koji se bavimo kulturom dati prostor da pravimo i ovakve događaje“, objašnjava Jelena.

 bioskop2 jpg

Ova godina je zato faktički probna. Prave efekte videćemo tek sledeće godine, kada, kako Jelena objašnjava SPENS Open air startuje dosta ranije.

„Naredne godine u planu je da ranije startujemo sa sadržajem, već od juna. Sem toga, u planu su i razna druga kulturna dešavanja pored bioskopa, a pre svega predstave i koncerti. I, to, ne u mainstream smislu, već u smislu kulturno umetničkih programa, koji su pre  svega posvećeni mladim umetnicima i studentima. Zapravo bi to bio bio prostor koji obuhvata sve elemente kulture koji su dostupni na lepo uređenom terenu, u centru grada, koji će okupiti mlade umetnike i dati im priliku da prikažu svoje sadržaje, autorska dela i tako dalje“, zaključuje ona.

Za petak, 13. avgust, kao prvi film od 20.45 sati, biće prikazan jedan od najgledanijih ovogodišnjih trilera "Savršen neprijatelj", a nakon njega, od 22.45, horor "Izolovan", sa vrlo aktuelnom tematikom u kojoj se trenutno nalazi cela planeta.

 Ceo prilog poslušaj u plejeru.

I. Miloradov

 

 

Možda te još zanima:

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Stiže novi film o detektivu Herkulu Poarou

Studio 20th Century Fox je objavio trejler za nadolazeći triler "A Haunting in Venice", filmsku adaptaciju romana "Hallowe’en Party", spisateljice…

.

Barbi ili Openhajmer: Ko će više zaraditi?

Ovih dana se najviše priča o filmovima o Barbi i Openhajmeru, koji u bioskope dolaze istog dana, a sada se…

.

Mendes odbio da režira novog Bonda

Režiser filmova "Skajfol" i "Spektra" Sem Mendes neće raditi na novom delu avantura Džejmsa Bonda. Mendes je priznao da je…

.

"Tvorac" Gareta Edvardsa stiže u bioskope

Nakon filmova "Čudovišta", "Godzila" i "Odmetnik-1" reditelj i scenarista Garet Edvards snimio je novi naučnofantastični film, "Tvorac" (The Creator), koji…

.

"Nemoguća misija" puni bioskope

Sedmi deo franšize "Nemoguća misija" uspeo je da zaradi 235 miliona dolara u prvoj nedelji prikazivanja u bioskopima širom sveta.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo