...
TRENUTNO10:00 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Armija prosečnih zombija i jedan sjajan raspali tigar

26.05.2021.

Zek Snajder, režiser i producent doneo nam je 2004. godine rimejk jednog od najboljih zombi klasika: "Zora živih mrtvaca" (Dawn of the dead). Bio je to veoma hrabar pokušaj da se ponovo oživi horor klasik Džordža Romera iz 1978. godine.

.

Snajderova verzija pokazala je kako, ista priča, sa istim političkim osvrtom na svu onu suludu travestiju konzumerizama, može vrlo pristojno da se osveži novim tehničkim sredstvima, kakve Romero nije imao na raspolaganju. Snajderova verzija nije bolja od originala, ni izbliza. Ali verzija iz 2004. godine uspela je da reanimira zombi estetiku i utre put jednoj od najgledanijih serija ikada: "The walking dead".

Sedamnaest godina kasnije Snajder nas ponovo časti jednom zombi poslasticom. Ovog puta sam je napisao scenario, birao glumce, režirao i producirao film koji je finansirao Netflix, a globalna publika pogledala je "Army of the dead" ovog maja.

Priča kaže da je, greškom vojske koja je prevozila nekakvog mutiranog zombi supervojnika, zarobljenik pobegao i zarazio čitav Las Vegas. Oko grada je izgrađen visoki zid, zona oko kockarske prestonice proglašena je karantinom, a zombiji su u Las Vegasu ostavljeni da se jedu međusobno dok vlast ne nađe bolje rešenje.

army jpg

To bolje rešenje je, ispostavilo se ubrzo, da se na grad surdukne atomska bomba (a šta drugo?). U isto vreme, dan dva pre bombe lokalni tajkun angažuje ekipu plaćenika da uđu u grad i iz najvećeg kazina iznesu milione dolara. Svakako opasan, ali naizgled jednostavan posao pretvara se u noćnu moru za učesnike, jer u Vegasu, osim tradicionalno raspalih i sporih živih mrtvaca, glavnu reč vode takozvane "alfe", monstrumi nove generacije: brzi, snažni i inteligentni zombiji sa jasnom hijerarhijom.

Snajderov film, a to se vidi još kod prvih kadrova, obiluje epskim scenama. U svakoj sekvenci je bar jedan sjajan poster koji bi mogao da reprezentuje žanr. Režiser je posvetio nadljudsku pažnju detaljima. Ali, to je, na žalost, sve. U trci da svaka scena izgleda epski, Snajder je zanemario scenario, koji je iritirajuće tanak. Likovi su površni, a zaplet toliko neinvetivan da bi ovaj film možda i zavredio bolje ocene da je u pitanju tradicionalni zombi treš film. Ali, on to nije. Milioni evra utucani su u ovaj spektakluk filmskog eskapizma, koji na kraju nema šta da nam poruči, osim da će imati nastavak.

army2 jpg

Nisam stava da filmovi o zombijima moraju da se drže nekakvih dogmi zapisanih krajem šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kao ni da obavezno moraju da budu nekakva kritika savremenog sveta. Ipak, kada jedan režiser, od kojeg smo navikli na pomeranje žanra (na dobro ili loše), ne odmakne dalje od svojih prvih radova, onda imamo problem.

"Army of the dead" je zabavan film, neće vam biti dosadan, ali kada posle više od dva i po sata, koliko traje, pomislite kako vam u mislima, posle svega, ostanu jedino beli zombi tigar koji je nekada pripadao Zigfridu i Roju i zombi konj kojeg jaše prestolonaslednik tog raspalog sveta, shvatite da je sve to moralo biti mnogo, mnogo bolje.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Tiho tiše il' te nema više

Kada je 2018. godine najavljen izlazak horora "A quiet place" koji je režirao (i igra jednu od glavnih uloga) Džon…

.

Rogovi koje ćete obožavati

Pre dvanaest godina čuveni, više puta nagrađivani, strip umetnik Džef Lemir počeo je da crta strip o jednom malom Gasu,…

.

Triler za ljubitelje dremanja tokom filma

Nekim filmovima jednostavno nije bilo suđeno da budu dobri. "Žena na prozoru" (The woman in the window) Džoa Rajta očigledno…

.

Konkurs za 21114 Film fest

Sedmi 21114 Film fest će biti održan i ovog leta na livadama u ulici Bate Brkića na Novom naselju, od…

.

Konkurs za Festival filmskih autorki

Organizacija OFF Novi Sad i online magazin Iz OFF-a pripremaju Festival filmskih autorki, koji će prvi put biti održan u junu u Novom Sadu.

.

Život koji curi kroz prste poput peska

"Kule od peska" Frederika Petersa i Pjera Oskara Levija (Komiko, Novi Sad) grafička je novela koja ima snagu da čitaoca…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo